Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferinţa despre Educaţie și Viitor ediţia a II-a inspiră lucrătorii de tineret și profesorii pentru o educaţie de calitate în România

0

Pentru a integra cu succes transformările sociale, ecologice și economice în practica noastră educațională, avem nevoie de informare, motivare, expunere la modele de succes, strategii și resurse, dar mai presus de toate, avem nevoie să construim legături puternice, incluzive și solidare la nivelul comunității.

20170610-CRI_4996

Astfel de legături s-au creat intre cei aproape 100 de participanţi la Conferința despre Educație și Viitor, care a avut loc sâmbătă, 10 iunie 2017, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Evenimentul a reusit să motiveze și să inspire practicienii în domeniul educației prin prezentarea de idei și bune practici.

Profesori, educatori, lucrători de tineret, reprezentanți ai societății civile, părinţi și pasionați de educație din judetul Cluj, dar și din Mureș, Bistrița-Năsăud, Hunedoara,  Maramureș și Bihor,  au creat un spaţiu dinamic de învăţare, pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a societății prin educaţie de calitate.

Gabriel Bădescu (Centrul pentru Studiul Democrației, UBB) a prezentat statistici si tendințe în educația din România și o comparație cu alte țări. În România de azi, un copil din cinci abandonează scoala (EUROSTAT), unul dintre motive fiind săracia. Într-adevar, cea mai mare rată a copiilor săraci din UE o găsim în țara noastră (46,8%). Din datele prezentate reiese nevoia urgentă de a îmbunătaţi calitatea politicilor educaţionale în România.

Nicoleta Chiș-Racolța (Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca) a vorbit despre cum să creștem motivația de implicare a tinerilor în actiuni de voluntariat. Alexandra Giurgiu și Ciprian Hagău  sunt un exemplu concret de implicare a tinerilor în comunitatea lor. Cei doi sunt membrii ai clubului IMPACT – proiect al Fundației Noi Orizonturi prin care tinerii identifică și rezolvă probleme ale comunităţilor din care fac parte.

“Dezvoltarea eco-centrică, fundamentul unei societăți sustenabile” a fost titlul intervenţiei lui Bogdan Romanică (Dreams for Life). Printr-o mai bună conectare cu noi înșine, prin intermediul naturii, avem puterea de a produce schimbări durabile în jurul nostru.

Participanţii au avut ocazia să participe la patru ateliere care au introdus noi abordări educaționale și metode de lucru, pe care să le poată aplica ulterior în activitatea lor: “Clubul EduPace: Instrumente de reducere a violenței în școală”- Mihaela Anghelescu, DGASPC, “Instrumente și activități nonformale pentru a adresa diferențele în grupuri multietnice”- Andra Cordoș, GoFree, “Formarea competențelor tinerilor în societatea globală”- Adela Militaru, Actions for Change, “Strategii teatrale de responsabilizare și implicare activă a copiilor”- Luminița Voinea, Şcoala Internaţională SPECTRUM.

Într-un spaţiu deschis, participanţii au discutat despre teme precum Prevenirea și Reducerea violenței scolare ; Cooperarea cu părinții – Educația părinților ; Dezvoltarea inteligenței emoționale ; Dezvoltarea psiho-socio-emotională  a elevilor dincolo de orele de curs ; Lucrul cu elevii cu cerințe educaționale speciale (resurse, metode, practici) ;  Lucrul cu persoanele cu nevoi speciale (dizabilități, dificultăți economice etc.) ; Opționale pentru dezvoltarea competențelor sec. XXI (gândire critică, cooperare, leadership, implicare civică…); Consolidarea relației școală-comunitate prin metode de cetățenie activă.

În cadrul conferinței a fost lansată publicația „Formarea competențelor pentru cetățenie globală și dezvoltare durabilă: un compendiu de metode și exerciții”, o resursă educațională distribuită gratuit, realizată de Asociația Actions for Change în cadrul proiectului „Impact for Change, Development in Action” sub-finanțat de Comisia Europeană prin CEE Bankwatch Network.

Mulţumim tuturor celor care au participat activ la această editie. Mulţumiri Cristian Ioan Photography pentru imagine, Slow Food Turda pentru asigurarea unui meniu bazat pe produse locale, precum și partenerilor media Cluj.com și I Like Cluj.

Evenimentul a fost co-organizat de Asociațiile Actions for Change și Dreams for Life, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.