Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concursul „Sanitarii priceputi” la 50 de ani de la prima editie

0

 „Sanitarii priceputi”, singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor de baza care se desfasoara in scolile din Romania, sarbatoreste 50 de ani de la prima editie.

In perioada 24 – 29 iulie 2012, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania organizeaza in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor, Etapa Nationala a Concursului pentru Sanatate si Prim Ajutor “Sanitarii Priceputi”. Competitia are loc in tabara Poiana Pinului din judetul Buzau.

La concurs praticipa 230 elevi din clasele IX – XII, membri ai 46 de echipaje castigatoare a competitiei la fazele judetene si de sector a Municipiului Bucuresti. Acestia  vor avea de trecut o proba teoretica si una practica. La proba teoretica trebuie sa rezolve un test grila cu notiuni de prim ajutor,  educatie pentru sanatate si notiuni despre Crucea Rosie, iar la proba practica, sanitarii vor demonstra in fata juriului cum se acorda primul ajutor de baza in caz de accidente.

Din juriu fac parte reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor si ai Crucii Rosii Romane.

In 1962 concursul Sanitarii priceputi s-a nascut din necesitatea de a oferi copiilor si tinerilor cunostinte suplimentare celor primite in familie si la scoala, despre modul cum isi pot apara sanatatea, cum pot salva viata cuiva aflat in pericol, ca urmare a accidentelor si imbolnavirilor. Dovada cea mai buna a utilitatii concursului este ca el se desfasoara si in prezent, dupa 50 de ani de la debut, trezind un interes din ce in ce mai mare in randul elevilor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Rosie Romana.

In anul 2011  s-au inscris la Concursul Santarii priceputi, 583 de scoli si licee din toata tara si 3324 de elevi din aceste institutii scolare au fost instruiti in acordarea primului ajutor de baza.

Despre Concursul Sanitarii priceputi:

Concursul  Sanitarii priceputi se adreseaza copiilor si tinerilor si vizeaza atingerea urmatoarelor obiective:

•    insusirea cunostintelor de baza si a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor si a celor de prevenire a accidentelor;

•     pastrarea si imbunatatirea sanatatii fizice si morale;

•     promovarea ocrotirii mediului inconjurator;

•    dezvoltarea sentimentului solidaritatii umane fata de cei aflati in suferinta si a respectului fata de persoanele in varsta;

•     insusirea cunostintelor de baza despre Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, despre istoria Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, despre Principiile Fundamentale ale Crucii Rosii.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.