Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli

0

Concurs de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli

Reţeaua internaţională de şcoli “aces” dă startul unui nou concurs de proiecte

“Să înţelegem media” (noţiuni esenţiale despre media) este tema ediţiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate internaţionale între şcoli. Competiţia este organizată de către aces, Academia Şcolilor din Europa Centrală, una dintre cele mai mari reţele internaţionale de şcoli din regiune, România fiind una dintre cele 15 ţări participante.

Mass media – şi în special media digitală – oferă acces larg la informaţie şi noi modalităţi de implicare în societate, politică şi cultură dar, în acelaşi timp, prezintă şi riscul manipulării. Agresiunea cibernetică, violarea intimităţii şi a drepturilor personale sau problemele legate de drepturile de autor sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă societatea. În acest context, “Să inţelegem media” îndeplineşte un rol esenţial în crearea cetăţeanului activ din societatea informaţională de astăzi: reprezintă un ansamblu de competenţe care le permite oamenilor să acceseze, să analizeze, să evalueze şi să comunice o gamă tot mai largă de mesaje cu ajutorul imaginii, textului şi sunetului. Educaţia în domeniul media îi împuterniceşte pe tineri şi pe vârstnici să îşi dezvolte aceste abilităţi şi să devină consumatori întelepţi şi producători creativi. De aceea, ediţia din acest an pune accentul pe noţiunile despre media şi încurajează elevii să analizeze conţinutul media, să creeze şi să distribuie propriile produse media.

Şcolile din România sunt invitate să se inscrie în concurs!

Şcolile şi liceele din toate oraşele din România sunt invitate să se înscrie în competiţie, alături de şcoli din alte 14 ţări din Europa. Propunerile de proiecte pot fi trimise până la data de 30 aprilie 2012. Un juriu internaţional va evalua şi selecta cele mai bune proiecte, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o bursă. Şcolile vor implementa în parteneriat ideea comună de proiect. Pe parcursul etapei de implementare au loc întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, în cadrul cărora participanţii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor. Pentru a ajuta şcolile să-şi găsească « partenerul ideal » de proiect, în conformitate cu interesele şi cerinţele comune, un motor de căutare online este disponibil pe www.aces.or.at.

La editia trecuta, două şcoli din România s-au aflat printre cei 10 câştigători ai Academiei Şcolilor din Europa Centrală: Şcoala Tudor Vladimirescu din Târgovişte şi Grupul Şcolar Liviu Rebreanu din Bălan, jud. Harghita au câştigat « Premiul pentru cel mai bun proiect » în cadrul competiţiei aces la categoriile « bonus special » şi « angajament civic ».

“aces ne-a învăţat pe toţi ce înseamnă voluntariatul, responsabilitatea şi munca în echipaă. Pentru elevi a fost o experienţă interesantă şi utilă, lucru dovedit de implicarea lor ulterioară în proiecte şcolare. Concursul a pus în valoare abilităţile copiilor şi i-a determinat să fie mult mai empatici şi responsabili faţă de problemele actuale”, a declarat Aurora Antonia Panaite, profesor la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu, Harghita.

aces – Academia Şcolilor din Europa Centrală

Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Proiectul este coordonat de  VČELÍ DOM (Slovacia) si  Interkulturelles Zentrum (Austria) si este susţinut de Ministerele Educaţiei din toate ţările participante. Obiectivul aces este acela de a aduce laolaltă profesori şi elevi din şcolile din Europa centrală şi de sud–est, depăşind astfel graniţele geografice, pentru a participa în parteneriat la competiţia de proiecte. La ediţiile precendente desfăşurate până în prezent au luat parte aproximativ 20.000 elevi şi 2500 profesori.

Tema concursului de proiecte: Studiu de caz- Cum percepem şi reconstruim lumea prin intermediul media

Termenul limită pentru înscrieri: 30 aprilie 2012

Ţări participante: Albania, Austria, Bosnia şi Hertegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.aces.or.at

——————————————————–

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.