Compania romaneasca Syscom 18 sustine proiecte de cercetare stiintifica

0

In Romania cercetarea stiintifica detine un potential important de dezvoltare, care este insa doar partial valorificat. Astfel, pe de o parte sectorul de cercetare-dezvoltare a cunoscut in ultimii 10-15 ani o semnificativa reducere de personal, iar pe de alta parte resursele financiare alocate de stat sunt insuficiente.

Exista insa in Romania cateva proiecte care continua sa se dezvolte si catre care sunt orientate fonduri si sprijin material. Pentru grupul de actionari care au infiintat compania romaneasca de automatizari industriale si sisteme de masura – Syscom 18 – in 1991, cercetarea reprezinta o conditie „sine qua non” pentru dezvoltarea oricarui proiect, stiintific sau nu. Iar sustinerea cercetarii in domeniul stiintific s-a impus practic de la sine pentru specialistii Syscom 18. Adevarul este ca la Syscom 18 se pune mare pret pe oameni si carti. La propriu. Sunt putini cei care stiu ca, prin eforturi proprii de finantare, Syscom 18 „tine in viata”, inca din 1997, Biblioteca Chimiei, una dintre cele mai mari din Europa de Est, si unica prin volumul si calitatea fondului documentar. Studenţii, doctoranzii, cadrele universitare, cercetatorii, proiectantii si specialistii au acces gratuit la 46.000 volume de carti, printre care se numara cele mai importante enciclopedii specializate si generale, editate pe plan mondial si 950 de titluri de reviste specializate.

Tot Syscom 18 finanteaza doua reviste de mare valoare stiintifica, „Revista de Chimie” si „Materiale Plastice”, ambele indexate ISI si recunoscute pe plan mondial prin recenzare in Chemical Abstracts, Current Contents si Analytical Abstracts precum si prin includerea in indexul pentru publicatii stiintifice al ISI (Institute for Scientific Information), Philadelphia, SUA. Evaluarea articolelor este realizata de specialisti pentru fiecare domeniu, iar revistele disemineaza astfel pe plan international articolele cercetatorilor romani, asigurand citarea lor in publicatii straine.

„Revista de Chimie”, fondata in 1949, are o aparitie lunara, iar articolele publicate sunt din domeniul chimiei, petrochimiei, ingineriei chimice, echipamentelor de proces, biotehnologiei si protectiei mediului. Revista „Materiale Plastice”, fondata in 1964, are aparitie trimestriala, iar articolele publicate sunt din domeniul materialelor plastice, elastomerilor, firelor si fibrelor sintetice, materialelor compozite, sinteza, caracterizare si inginerie.

„Cercetarea stimuleaza inovatia, iar inovatia poate stimula dezvoltarea si cresterea economica. Noi venim dintr-un domeniu in care performantele tehnice au un impact decisiv la nivel global, si ne dorim ca Romania sa beneficieze de sanse egale de a dezvolta solutii competitive. Cu toate ca oamenii de stiinta romani au performante recunoscute pe plan international, cercetarea stiintifica reala in Romania nu este suficient sustinuta. De aceea initiativa noastra de a finanta 100 % Biblioteca Chimiei si cele doua reviste credem ca este binevenita.”, precizeaza Ion Andronache.

Afla mai multe pe:
www.syscom.ro

www.bch.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează