Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Colocviul „Democratie si Reprezentare: Perspectivele Votului Electronic si prin Corespondenta pentru romanii de pretutindeni”

0

Paris, 3 noiembrie 2015

Sambata, 31 octombrie 2015, Fundatia CAESAR a organizat la Palatul Behague din Paris (cladirea Ambasadei Romaniei in Republica Franceza) colocviul intitulat „Democratie si reprezentare: Perspectivele votului electronic si prin corespondenta pentru romanii de pretutindeni”. Declarat castigator in cadrul concursului public de proiecte, sesiunea februarie 2015, acest proiect beneficiaza de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe prin Departamentul Politici Pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPPRRP).

Paris_Grup de lucru
Proiectul „Democratie si reprezentare: Perspectivele votului electronic si prin corespondenta pentru romanii de pretutindeni” reprezinta o initiativa comuna a membrilor CAESAR din Franta, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, ce urmareste coagularea expertilor si personalitatilor romanesti din strainatate si din interiorul granitelor Romaniei, in jurul unui demers pragmatic de identificare a unor solutii viabile pentru imbunatatirea accesului cetatenilor romani la exercitarea unui drept constitutional fundamental: dreptul la vot. Urmatoarele doua editii vor fi organizate pe data de 14 noiembrie 2015, in paralel, la Washington si Londra.
Dan Nechita, Director General al Fundatiei CAESAR, a declarat: „Adanc inscrisa in ADN-ul Fundatiei CAESAR exista o legatura directa cu diaspora Romaniei si potentialul strategic pe care diaspora il reprezinta pentru a ajunge la viziunea care ne uneste: sa construim impreuna o Romanie in 3D – o Romanie dezvoltata, democratica, si demna. Accesul la vot pentru diaspora — un drept fundamental al tuturor cetatenilor unei tari — este un pas absolut necesar spre normalitate si spre aceasta Romanie in 3D pe care ne-o dorim.”
In cadrul Colocviului desfasurat la Paris, Fundatia CAESAR a avut deosebita onoare de a-i avea ca invitati pe:
• Domnul David Carmier, Magistrat la Tribunalului administrativ din Paris si Domnul François Lagarde, Magistrat la Tribunalului administrativ din Lyon. Impreuna au prezentat participantilor principiile care dirijeaza votul electronic in sistemul politic francez.
• Dr. Pietro Speroni di Fenizio, cercetator la universitatea orasului Dublin si consultant eDemocracy, a abordat in prezentarea sa cerintele sociale si instrumentele matematice necesare pentru implementarea votului electronic.
• Domnul Dan Nechita, Director General al Fundatiei CAESAR, a prezentat Fundatia CAESAR si a adresat cuvinte de multumire expertilor prezenti la eveniment.
• Domnul Benoit Sibaud, expert in votul electronic, a analizat oportunitatea implementarii votului electronic in cadrul prezentarii sale intitulate „Votul electronic: revolutie participativa sau iluzie democratica?”
• Domnul Benoit Chenon, Director tehnic al societatii Voxaly, lider de piata pe segmentul votului electronic profesional din Franta, a descris detaliile tehnice specifice aplicate in cadrul proceselor de vot electronic din mediul privat si asociativ.
• Doamna Paun Casandra, jurist (Actecil) a prezentat aspectele juridice esentiale ce trebuie avute in vedere in perspectiva implementarii votului electronic sau prin corespondenta.
• Domnul Thierry Ollivero, inginer, a analizat votul Romanilor de peste hotare din turul II al alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, punand accentul pe cerintele necesare pentru implementarea votului prin corespondenta pentru diaspora romaneasca.

Cei 56 de participanti la prima editie a colocviul au agreat sa dezbata in grupuri de expertiza pentru identificarea unor solutii viabile pentru a imbunatati accesul la vot pentru romanii din diaspora. Aceste grupuri de lucru s-au axat pe trei teme prioritare:

1. Securitate cibernetica si informatia tehnologiei: Grupul de lucru a realizat o atenta analiza a celor mai noi si mai sigure modalitati tehnice ce pot fi utilizate in eventualitatea implementarii votului electronic sau prin corespondenta.
2. Analiza legala: Grupul de lucru a dezbatut punctele slabe din actuala initiativa legislativa a votului prin corespondenta si a venit cu o serie de propuneri concrete pentru imbunatatirea accesului romanilor din diaspora la procesul de vot.
3. Democratie participativa: Grupul de lucru a identificat probleme majore al sistemului de vot actual si a propus solutii concrete pentru ameliorarea accesului romanilor din diaspora la vot, atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Dupa derularea celor doua editii ale colocviului, in Londra si Washington, urmatorul pas in acest proiect este un amplu proces de consultare cu reprezentanti ai diasporei si cu experti in domenii relevante tematicilor sus-mentionate. Grupurile de lucru deja formate vor oferi un cadru pentru a continua dialogul inceput cu ocazia colocviului si vor avea ca scop elaborarea unor propuneri si directii de actiune concrete, ce vor fi prezentate public in prima parte a anului 2016.

Scopul acestui colocviu este sa aduca in prim-planul agendei publice problema accesului la vot pentru romanii de pretutindeni, sa genereze o dezbatere publica cu privire la cele mai viabile solutii si sa implice specialisti straini si romani din domeniu care sa contureze propuneri de politici publice cu privire la doua solutii concrete: votul electronic si votul prin corespondenta.

Fundatia CAESAR este o comunitate de experti, un laborator de idei si o platforma de actiune civica pentru dezvol-tarea economica si consolidarea democratica a Romaniei.

Institut de cercetare romanesc cu prezenta globala, CAESAR reuneste experti din intreaga lume selectati pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academica si profesionala.

Uniti in jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate si profesionalism – expertii CAESAR ofera idei si solutii concrete in domeniile de importanta strategica pentru viitorul Romaniei. Pe baza acestor cunostinte si experiente globale, CAESAR promoveaza prin platforma proprie de actiune civica politici de dezvoltare la nivel local, regional si national.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comments are closed.