Colacii Sfantului Nicolae (Turtele lui Sannicoara)

0

Traditii si obiceiuri identificate si promovate in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele painii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya.

Conform Calendarului Crestin Ortodox, Sfantul Nicolae (numit şi Sannicoara in Transilvania) este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie ca o buna vestire a Craciunului.

colacel cu cruce

In acelasi timp, in mitologia romaneasca, Moş Nicolae apare ca o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor fiind reprezentat drept un batran cu barba alba, care apare in noaptea de 5 spre 6 decembrie, calare pe un cal, aducand cadouri copiilor cuminti si nuieluse celor obraznici.

De-a lungul timpului, obiceiurile crestine s-au suprapus peste cele precrestine, astfel ca in prezent, in ajunul Sfantului Nicolae (si in ziua urmatoare) intalnim atat ritualuri magice, farmece si pronosticuri meteorologice, cat si ofrande aduse mortilor sau colinde pentru cei vii, in functie  de fiecare regiune.

Insa cele mai raspandite obiceiuri din aceasta perioada presupun pregatirea cadourilor pentru copii (in noaptea Sfantului Nicolae) si impartirea ofrandelor pentru morti (in ziua de Sfantul Nicolae).

Desi preluate din traditia precrestina, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morti s-au impletit cu obiceiurile crestine. De aceea, pentru a respecta Postul Craciunului și Dezlegarea la peste, de Sfantul Nicolae se impart colacei de post (Turtele lui Sannicoara) si peste.

”Colacii Santului Nicolae” – reteta

Ingrediente

  • 1 kg faina alba Gold Maya BL00
  • 0,5 l de apa calduta
  • 60 g de drojdie
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in o cana de apa calduţa.

intr-un castron se pune faina Gold Maya, se face o groapa si se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu putina faina si se lasa la crescut aproximativ 30 minute.

Dupa ce s-a umflat destul, se amesteca bine cu faina, sare si restul de apa calda pana ce se obtine un aluat potrivit de tare.

Se framanta bine pana ce se dezlipeste de maini, apoi se netezeste si se lasa la crescut aproximativ 1 ora, langa o sursa de caldura.

Apoi se taie din aluat 12 bucaţi din care se modeleaza 12 turte rotunde sau se impletesc 12 colacei.

Pe fiecare colacel se formeaza semnul crucii prin crestarea aluatului sau prin aplicarea a doua fasii de aluat. Se pun cele 12 turtite in tavi se lasa la crescut inca 15 minute.

Se coc la cuptorul bine incins, timp de 30 de minute, apoi se incearca daca sunt coapte (cu o scobitoare).

Cand sunt gata se scot tavile cu colacei din cuptor si se acopera cu un prosop sa se abureasca.

Secretul bucatarului

Pentru a obtine o culoare frumoasa, colaceii se ung cu putina apa calduta, inainte de a fi introdusi la cuptor.

Pentru a obtine un gust mai bun, se pot adauga diferite tipuri de seminte in aluat.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura si tainele painii” este derulata de agentia Russenart Comunications in parteneriat cu brandul Gold Maya, in perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinita de 33 de parteneri media (televiziuni, publicatii tiparite si online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, GastromagLa Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi gasite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează