Coalitia pentru mediu apara spatiile verzi!

0

Parlamentarii pregătesc genocidul spațiilor verzi din România

sursa: comunicat de presa Coalitia pentru Mediu din Romania

Parlamentul pregătește modificarea Legii 24/2007, a Spațiilor Verzi. În Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului se discută posibilitatea construirii pe 85% din suprafețele spațiilor verzi retrocedate.

Măsura este echivalentă cu un genocid în materie de ecologie și urbanism, ea conducând automat la diminuarea drastică a suprafețelor de spații verzi urbane, cu repercusiuni extrem de grave asupra sănătății populației.

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) protestează vehement față de propunerea de modificare a legii și a solicitat Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului retragerea de urgență a acesteia și Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice o poziție oficială cu privire la potențiala modificare.

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului are următorul conținut:

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale, sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde

Totodată, CMR dorește să semnaleze caracterul halucinant și ilogic al motivării introducerii acestui alineat. Toxtul de motivare a introducerii alineatului (9) are următoarele argumente:

–          protecția mediului este o prioritate națională;

–          regimul juridic al spațiilor verzi trebuie corelat cu interesele publice și cu protecția dreptului de proprietate;

–          impact socio-economic negativ al interdicției de schimbare a destinației spațiilor verzi;

–          obligația celor care solicită schimbarea destinației spațiilor verzi de a asigura 15% de spațiu verde din suprafața solicitată va crește “spectaculos” suprafața spațiilor verzi din România.

CMR a solicitat  Comisiei parlamentare lămurirea ultimului argument adus în favoarea modificării și anume: în ce fel consideră că un spațiu verde (prevăzut inițial ca atare în documentația de urbanism) și care devine spațiu construit la solicitarea proprietarului, dar care păstrează totuși 15% din suprafața verde inițială va crește în mod spectaculos suprafața spațiilor verzi urbane?

CMR reamintește că, potrivit legislației europene, orașele din România trebuie să asigure o suprafață de minim 26 m2 pe cap de locuitor. Bucureștiul, la ora actuală „oferă” locuitorilor săi aproximativ 8,5 m2 de spațiu verde pe cap de locuitor.

Listăm mai jos principalele zone afectate de modificarea propusă legii 24/2007 numai din București (spații verzi retrocedate, în curs de retrocedare):

Parcul Tineretului- 22 hectare + 4 rezervă de retrocedare

Parcul IOR- 12 hectare (jumătate din parc)

Baza Spartac- 8 hectare

Parcul Plumbuita- 4 hectare

Parcul Prisaca Dornei- 6 hectare

Parcul Politehnicii- 3 hectare

Parcul Poligrafiei- 3 hectare

Parcul Bazilescu în întregime (nu are lămurită încă situația)

Toate pepinierele Bucureștiului- peste 200 hectare

Toate livezile Bucurestiului

Multe spatii verzi și parcuri dintre blocuri

Jumătate din Parcul Izvor este zona construibila

Parcul Bordei

Dacă amendamentele propuse de către deputații din Comisia de administrație Publică și amenajarea Teritoriului vor fi votate de către Parlament, 85% din aceste suprafețe pot deveni mall-uri, blocuri și biserici!

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu din Romania

www.coalitiapentrumediu.ro ; www.facebook.com/CoalitiaPentruMediu

 

*Coaliția pentru Mediu din România este formată din 74 de organizații neguvernamentale pentru protecția mediului din toată țara și este cea mai extinsă coaliție de organizații din România

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.