Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJ: Teatru, dans, muzică, ateliere, cafenea pe întuneric la FESTIVALUL MIRAJE

0

Teatru, dans, muzică, ateliere, cafenea pe întuneric sau … cea mai reușită ediție a Festivalului Cultural Miraje.

Ediție a VII-a a Festivalului Cultural Miraje a reunit peste 200 de participanți de la școlile speciale din țară și de la școlile de masă din Cluj-Napoca. Timp de patru zile liceeni și elevi de gimnaziu au dansat, au cântat și au jucat teatru pe scena Casei de Cultură a Studenților și pe cea a Sălii Auditorium Maximum, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, au asistat la Atelierele Miraje și la evenimentele speciale din cadrul Festivalului. Ziua Porților Deschise la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și “Cafeneaua pe întuneric” (eveniment în premieră în Cluj-Napoca) sunt evenimentele care au contribuit la transmiterea mesajului Festivalului, acela privind integrarea și acceptarea tinerilor cu nevoi speciale.

Antonio Bulzan Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca

Ediția a VII-a a Festivalului Cultural Miraje, derulată în perioada 7-10 aprilie 2014 sub sloganul “Arta nu are limite!”, a însemnat patru zile de evenimente speciale, ateliere și spectacole. Festivalul a debutat cu Ziua Porților Deschise la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Cei care au trecut pragul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere au participat la ateliere de olărit, modelaj și prelucrare a lemnului. În plus au avut ocazie să viziteze o expoziție cu lucrări ale elevillor de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și au putut asista la concursul de muzică ușoară “Dor de cântec”.

Agenda zilei de 8 aprilie a însemnat prima zi de Ateliere Miraje. Tinerii de la învățământul de masă și cel special din Cluj-Napoca au asimilat noi forme de exprimare prin teatru, dans și muzică în cadrul atelierelor de improvizație de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca.

“Terapia prin muzică, dans și teatru este o modalitate psihoterapeutică folosită adesesa de către noi, cadrele didactice din învățământul special. A dansa înseamnă pentru noi a descoperi o lume nouă de senzatii. Participarea la Festivalul Cultural Miraje este pentru copiii noștri o îmbogățire a experienței de viață și o valoroasă trăire emoțională.“ (Antonela Chezan, profesor Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, Zalău)

8 aprilie a fost și ziua în care s-a desfășurat un eveniment în premieră în Cluj-Napoca “Cafeneaua pe întuneric”. Evenimentul a fost găzduit de cafeneaua The Londoner – Great English Pub și a reprezentat un moment de conștientizare a publicului larg privind situația persoanelor cu deficiențe de vedere. Peste 120 de persoane au simțit preț de două ore cum e să trăiești pe întuneric.

Imediat ce intrau în cafenea, participanții erau legați la ochi, conduși de un voluntar spre bar, unde un barman nevăzător îi servea, sau spre mese unde li se lua comanda.  O singură lumină, la bar, ilumina cafeneaua. Muzica Marei Opriș, profesor nevăzător la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și a lui Octavian Pîriu, elev în cadrul aceluiași liceu, au creat o atmosferă perfectă pentru o seară pe întuneric.

 “A fost o seară magică; îmi place să spun că a fost o seară care a închis ochii participanților pentru câteva momente, dar a deschis ochii minții pentru restul vieții. A fost interesant să analizez cum oamenii intrau în cafenea legați la ochi, speriați, dezorientați și nesiguri, cum se acomodau încet-încet cu spațiul și cum ieșeau cu zâmbetul pe buze, afirmând că a fost o experiență care i-a provocat să se descurce și care i-a determinat să privească cu alți ochi persoanele nevăzătoare și provocarea la care îi supune viața.” (Petruța Grijincu, coordonator eveniment “Cafeneaua pe întuneric”)

9 și 10 aprilie au fost două zile intense de spectacole, două zile în care peste 150 de elevi de la școlile speciale din Arad, București, Bistrița, Cluj-Napoca, Pașcani și Simeria și de la școlile de masă din Cluj-Napoca au cântat, au dansat și au jucat teatru pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca și pe cea a Sălii Auditorium Maximum, UBB Cluj-Napoca.

„Festivalul Miraje este unic! Este un minunat prilej în care cadre didactice, voluntari și elevi, în marea majoritate cu diferite deficiențe, se întâlnesc, se împrietenesc, schimbă idei, învață unii de la celilalți și trăiesc cu intensitate fiecare clipă. Este mai mult decât o consfătuire, un simpozion, o tabără, iar posibilitatea de a te exprima artistic și contactul cu scena deschid perspective nebănuite. Simplul fapt că participi constituie o motivație pentru a te autodepăși,  pentru a fi mai bun de la an la an. Arta unește inimile, ne face mai buni și într-adevăr nu are limite!” (Vâlcu Adela, profesor Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, București)

Pentru prima oară, ediția de anul acesta a fost un spectacol-concurs. Fiecare secțiune din cadrul Fesitivalului: Teatru, Dans și Muzică a avut trei câștigători (locul 1, 2 și 3). Câștigătorul primului loc din fiecare secțiune a primit și Trofeul Festivalului Cultural Miraje, ediția a VII-a, trofeu realizat de un elev de la Centrul de Pedagogie Curativă Simeria. Președintele juriului a fost actrița Mara Opriș, lect.drd.univ în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Câștigătorii secțiunii Teatru a fost trupa de teatru de păpuși de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Micii artiști au mânuit păpușile create de ei, într-o reprezentație a binecunoscutei povești a lui Ion Creangă “Fata babei și fata moșului”.

“Acest premiu mă onorează şi în acelaşi timp înseamnă încununarea unei munci petrecute mulţi ani alături de copiii cu deficienţe de vedere. Dedic acest premiu tuturor copiilor cu deficienţe de vedere care au muncit ca să se depăşească pe ei înşişi însă nu au avut şansa sau nu au avut ocazia să fie remarcaţi. La început a fost ideea, părea una imposibil de realizat având în vedere deficienţele copiilor dar, am reuşit să confecţionez alături de copii, păpuşile şi decorurile, am reuşit să învățăm împreună să dam viaţă păpuşilor şi cel mai important este toţi copiii care formează trupa au avut dorinţa de a arăta celorlalţi că se poate şi astfel.” (Florin Dan Morar, profesor educator Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca)

Locul I la secțiunea Dans a fost câștigat de trupa “Amicii” de la Școala Gimnazială Specială Pașcani și Liceul Teoretic „Miron Costin” din Pașcani. Cu numărul lor de dans modern “Pirații din Caraibe” au stârnit multe aplauze.

Locul II din cadrul aceleiași secțiuni a fost adjudecat trupei “Busuiocul”, de la Școala Gimnazială Specială Pașcani și Liceul Tehnologic Valea Seacă Structura Conțești. Tinerii artiști au încântat publicul cu o suită de dansuri tradiționale: horă, ciobănaș și sârbă, purtând cu mândrie straiele moldovenești.

Locul III a fost câștigat de trupa T8 de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj Napoca. Trupa T8 este formată din elevi cu și fără deficiență de auz, care consideră că împreună pot fi mai buni și își pot depăși limitele. Numărul lor de dans modern le-a adus un binemeritat premiu pe scena Mirajelor.

La secțiunea Muzică locul I a fost câștigat de trupa “Veverițele Năzdrăvane” de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, București. Cu numărul lor “Drums&Dreams” au încântat publicul și juriul. “Drums &Dreams” a fost “o pledoarie pentru importanța studierii muzicii de către elevii cu deficiențe de vedere, un domeniu în care acești copii, cu sprijin și instruire pot chiar să exceleze” au mărturisit profesorii coordonatori de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere, București.

Juriul a desemnat locul II și premiul Ex Eqvo, la doi elevi de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere  din Cluj-Napoca: Frigur Botond și Antonio Bulzan. Frigur a încantat publicul cu vocea sa melodioasă, în timp ce Antonio cu mâinile pe clapele orgii a indus publicului starea de reverie prin piese precum Elise de Beethoven și The Entertainer de Scott Joplin.

Ansamblul folcloric “Cununița” de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, Bistrița  s-a clasat pe locul III la secțiunea Muzică. Artiștii bistrițeni au încântat publicul cu cântece populare de pe Valea Someşului şi Valea Ţibleşului.

“Pentru noi, Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi şansa de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi mai mult decât atât să ne ofere nouă celor care nu avem o dizabilitate lecţii impresionante de viaţă.” (Marian Moldovan, profesor Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, Bistrița)

Festivalul Cultural Miraje este organizat de Asociația Management ++, în parteneriat cu YouthBank Romania (youthbank.ro), Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca (ldv.ro) și Clubul Lions Genesis, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Tineret in Acțiune.

În primele 6 ediții, 2.000 de tineri au urcat pe scenă în cadrul a 120 de spectacole de teatru, muzică și dans, în fața a peste 6.000 de spectatori.

miraje cluj

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.