Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Click pe cariera ta – un model de educație pentru diversitate și orientare în carieră

0

Ce soluții există pentru a apropia școala de mediul economic dinamic al secolului XXI? Cum putem face educație pentru carieră și viață cu rezultate vizibile și în afara orelor de clasă? Conferința “Diversitate în educație și orientare în carieră” organizată de Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria, împreună cu Institutul Român de Training aduce o serie de răspunsuri importante la problema lipsei de corelare a educației cu cerințele de pe piața muncii.

Pe 26 noiembrie, la Hotel Kolping din Brașov, organizatorii, participanții și partenerii proiectului “Click pe cariera ta” au prezentat rezultatele proiectului din perioada mai 2014-noiembrie 2015.

DSC_0046

Ce fac după ce termin liceul?” este întrebarea cea mai importantă pe care tinerii o au înainte de a absolvi școala, la care majoritatea nu are un răspuns precis. Dacă școala face față tot mai greu dinamicii pieței muncii, nevoia de consiliere și educație alternativă vine ca un răspuns necesar: proiectul “Click pe cariera ta” a adus în spații non-formale liceeni de la diferite școli, în cadrul unor ateliere de consiliere de grup, unde elevii și-au descoperit propriile aptitudini, abilități, valori, interese, obiceiuri, obstacole, și-au stabilit criterii de alegere a drumului profesional, obiective de carieră și pași de realizare a acestora.

Proiectul a implicat 470 de liceeni din clasele XI-XII de la 45 de licee din Brașov și Mureș care și-au creat un plan de acțiune care îi ajută să facă primii pași în carieră. “Click pe cariera ta” cuprinde un proces de dezvoltare personală și orientare, care a inclus: 66 de sesiuni de consiliere de grup, 34 de vizite de studiu la locul de muncă din domeniul dorit, la partenerii locali – instituții și companii dintr-o varietate de industrii, 18 seminarii online pe teme de interes pentru liceeni, articole informative cu peste 30 de profesii explicate pe înțelesul tinerilor, 15 clipuri cu profesioniști din mai multe domenii de carieră și 1200 de sesiuni de consiliere personalizată, unu la unu.

DSC_0040

Cele mai importante câștiguri pentru tineri au fost încrederea în forțele proprii, claritatea, flexibilitatea în gândire, informațiile relevante din articolele de pe platformă, webinarii sau cele obținute direct de la profesioniștii din domeniul profesional de interes, dar și înțelegerea succesului ca o călătorie continuă, unde perseverența și integrarea obstacolelor contează cel mai mult.

Dacă în secolele trecute, educația formală putea ține pasul cu schimbările din mediul economic, azi avem de-a face cu o dinamică extraordinară care forțează sistemul educațional să fie mult mai flexibil. Asta înseamnă că nu putem avea oameni cu adevărat pregătiți pentru carieră și viață decât în contextul unei diversități de oferte educaționale, adaptate adevăratelor nevoi ale celor care devin actori economici și politici”, a afirmat Horia Terpe, director executiv al Fundației CADI-Eleutheria.

În timpul conferinței de încheiere, mai mulți participanți au luat cuvântul, împărtășind cu onestitate propriul parcurs în timpul proiectului: “Cel mai important a fost să mă obișnuiesc cu ideea de eșec. Chiar dacă îmi place și informatica, eu îmi doresc să fac actorie pe viitor și la anul voi încerca din nou să dau admitere la universitatea din Anglia unde vreau să studiez, cu mai multă încredere și determinare”, a menționat Tiberiu Șipoș, acum student la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, participant al proiectului. „Mi-au fost de mare ajutor consilierea, sfaturile și vizitele la angajatori, unde am întâlnit oameni extraordinari care m-au inspirat să vreau să conduc, la rândul meu, echipe de oameni”, a spus Rebeca Luican, o altă participantă, studentă la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor în engleză la Universitatea Transilvania din Brașov.

Partenerii locali care au găzduit până în prezent tinerii în cadrul vizitelor practice de studiu sunt:

 • IT: Siemens (Brașov), Reea (Târgu Mureș)
 • Instituții publice: Inspectoratul Județean de Poliție Brașov, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Tribunalul Brașov, Tribunalul Mureș, Direcția Națională Anticorupție (Brașov)
 • Medicină: Spitalul Clinic de Urgență (Târgu Mureș), Spitalul Sf. Constantin (Brașov)
 • Jurnalism: Realitatea TV (Brașov)
 • Auto: Gerom Service (Târgu Mureș)
 • Educație: Grădinița Bambi (Târgu Mureș)
 • Turism/HORECA: Hotel Carpați (Predeal), Hotel Cavaler (Sighișoara)
 • Medicină dentară: Cabinet individual Medicină Dentară dr. Moarcăș Anișoara (Brașov), Cabinet individual Medicină Dentară dr. Daniela Muscă (Târgu Mureș), Laborator Tehnică dentară Cameleon Dent (Târgu Mureș)
 • Psihologie: Cabinet Individual de Psihologie Gabriela Popescu (Brașov), Psy Way (Cabinet Individual de Psihologie Oana – Raluca Cueșdeanu)
 • Comerț: METRO Cash&Carry, Billa, Stefani-boutique.ro (Brașov)
 • Comunicare/Branding: Firestarter (Brașov), Inkomm PR (București)
 • Farmacie: A&D Pharma – Sensiblu (Brașov și Târgu Mureș)
 • Bănci: BRD – Groupe Société Générale (Brașov și Târgu Mureș)
 • Fotografie: Foto Smiley (Târgu Mureș)
 • Automotive: Continental Powertrain Romania (Brașov)

DSC_0066 (2)

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU/161/2.1/G/140846).

Album foto: Facebook/clickpecarierata

Despre Fundaţia CADI-Eleutheria

Fundaţia Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria, înființată în anul 2004, se constituie ca o platformă de cooperare academică și antreprenorială pentru o rețea de cercetători și consultanți în domeniul științelor social-umane din România. Scopul fundației este fundamentarea valorică și instituțională a unei societăți libere și prospere. CADI desfășoară proiecte în domeniile analiză instituțională, dezvoltării instituționale, dezvoltării resurselor umane, disciplinelor și științelor social-umane.

Institutul Român de Training (IRT)

Asociația Institutul Român de Training s-a fondat în 2002 având la bază credința că învățarea este o călătorie pentru toată viața, iar de atunci contribuie la această călătorie atât prin dezvoltarea funcției de formare în România, cât și prin programele de training pe care le creează și derulează.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.