Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CIVIC ALERT: Cum sesizezi autoritățile despre încălcarea legii antifumat

0

Dacă vrei să sesizezi autoritătile despre încălcarea legii antifumat, aplicația Civic Alert te scutește de sunat la Poliția locală sau la cea mai apropiată secție de Poliție. Tot ce e necesar este să faci o fotografie, să selectezi categoria “Fumatul în spații interzise” din meniul aplicației și să adaugi o scurtă descriere.

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care transmite autorităților sesizările despre ce te nemulțumește în oraș: iluminare stradală nefuncțională, deșeuri neridicate, blocaje în trafic sau construcții ilegale. Din 17 martie, poți semnala și fumatul în spații interzise prin lege.

CA_categorii_fum_HR

Legea 15/2016 interzice fumatul în spații publice închise, în locurile de joacă pentru copii, la locul de muncă (inclusiv mașină de serviciu) și în mijloacele de transport în comun (inclusiv taxi și stația de autobuz). Holul, liftul și scară blocului sunt asimilabile spațiilor publice închise – nici aici nu se poate fuma. Este, de asemenea, interzis fumatul în unitătile sanitare, de invătămant, sau destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Adică și în curtea spitalului, a școlii sau a primăriei.

Urmare unei semnalări, Poliția strânge datele și probele care pot corobora dovedirea faptei și decide sancțiunea și nivelul ei. Datele pot fi mărturii, poze, elemente încriminatoare la față locului (scrumiere, fum de tigară vizibil), dacă patronul localului a făcut demersuri de oprire a infracțiunii sau nu (inclusiv dacă a sunat să reclame la rândul lui faptul, în cazul în care nu a reușit oprirea lui de bunăvoie).

Fumatul în spații interzise se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei pentru fumător și de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru care se poate merge până la închiderea unității.

Civic Alert la patru luni

37.979 de utilizatori și 12.026 de alerte înregistrate în primele patru luni. Clasamentul celor mai des raportate probleme se mentine si in a patra luna: parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. 424 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate sunt în diverse stadii de evoluție la autorități.

Despre Civic Alert

Civic Alert este aplicația de mobil gratuită care sesizează autoritățile administrative despre problemele pe care cetățenii le semnalează în spațiul public prin trei pași simpli: fotografiere, geolocalizare pentru a înregistra adresa și selectarea categoriei în care se incadrează problema semnalată.

Raportarea si gestionarea relației cu autoritățile se face mai departe prin intermediul Call Centerului, unde alertele sunt verificate. Pe baza lor sunt redactate și transmise sesizări oficiale către autoritatea competenta și urmărite etapele parcurse.
Gestionarea sesizărilor se face prin intermediul celor mai puternice soluții software din acest moment.

Autoritățile primesc astfel, gratuit, informații în timp real despre problemele de rezolvat din teren. Instituții publice din diverse localități s-au arătat deja entuziasmate de acest instrument de comunicare, pentru că facilitează o conectare mai bună cu cetățenii și o eficiență mai mare în soluționarea problemelor lor.

Majoritatea utilizatorilor Civic Alert au telefoane cu sistem de operare Android (65,6%), urmați de iOS (33,7%).

Adrian Stănescu, fondator Civic Alert: “Am pornit de la premisa că autoritățile abilitate să rezolve problemele cetățenilor nu știu întotdeauna despre existența lor. Civic Alert a apărut după ce timp de două luni mi-am promis zilnic că voi sesiza primăria despre semaforul lipsă de lângă parcul unde îmi plimb copiii. Puțini avem timp să facem cereri scrise și să le depunem personal. Dar putem face o poză cu telefonul mobil.”

Aplicația Civic Alert a fost lansată în variantă Beta pe 16 noiembrie 2015 și este în dezvoltare și optimizare.
Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorință de a trăi într-un spațiu mai civilizat.

https://www.facebook.com/civicalert/
www.civicalert.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.