Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cine Sustine Educatia? Afla despre cei care fac educatia sa se sustina!

2

De multe ori se întâmplă în România lucruri despre care nu suntem bucuroşi să aflam. De multe ori spunem ca „noi nu avem”. Nu avem economie, nu avem politică, nu avem educaţie. Uneori se întâmplă lucruri de bine în România. Acest „uneori” devine „din ce în ce mai des”, chiar dacă nu vedem acest lucru în fiecare zi sau nu vrem să-l vedem în realitatea din jurul nostru.

În urmă cu puţin timp a fost lansat un program extrem de interesant pentru educaţie. Un program care îşi propune să susţină educaţia din România.

Susţin Educaţia (www.sustineducatia.ro) este un program ce se adresează educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor din şcolile publice d

in România, dornici de a oferi copiilor condiţii mai bune de studiu, prin obţinerea de finanţări provenite din donaţii private. Proiectul se adresează în acelaşi timp tuturor persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor din România care pot ajuta şi îşi doresc să sprijine realizarea propiectelor propuse de dascăli.

Lansăm astăzi un mini-serial de prezentare a oamenilor din proiectul Susţin Educaţia. Acest mini-serial este parte din filmul mai amplu Interviurile RomaniaPozitiva. Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să îi avem ca invitaţi pe Carmen Marcu şi pe Irina Untea, parte din echipa Susţin Educaţia.

Carmen Marcu

Cine esti?
De aproape 7 ani fac voluntariat in diverse organizatii care lucreaza cu tineri. Sunt trainer de metode non-formale, indeosebi teatru forum; presedinte al Asociatiei A.R.T. Fusion si lucrez la Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Imi doresc in continuare sa investesc abilitatile mele in lucrul cu tineri, sa sustin initiativa in acest sens si sa aduc ceva nou mereu in ceea ce fac.

„Pentru ca mi-as fi dorit sa fie mai mult practica decat teorie” (Carmen Marcu)

De ce Sustii Educatia?
Pentru ca mi-as fi dorit sa fi avut cele o groaza de jocuri, exercitii, carti in scoala si care acum se gasesc usor si sunt din ce in ce mai multe, dar inca extrem de nefolosite. Pentru ca mi-as fi dorit sa fie mai mult practica decat teorie. Simt ca este nevoie sa sprijinim profesorii sa invete cum sa acceseze cat mai multe astfel de obiecte, metode care sa faca lucrul la clasa o placere atat pentru ei cat si pentru elevi. Consider ca programul SustinEducatia se va transfornma treptat intr-o retea de dezvoltare a educatiei, un lucru extraordinar care va avea succes pe termen lung.

Care este mesajul tau pentru potentialii donatori?

Poate ca ne surpindem adesea pe noi pe strada, la serviciu zicand in soapta vizavi de un eveniment sau de o situatie in care sunt implicate persoane de orice varsta: “educatia se cunoaste”, “asta tine de educatie”, „de la educatie porneste totul”. Cine sprijina educatia? Este o intrebare complexa, dar stiu ca ne putem implica toti, lista ramane mereu deschisa. Daca ne pasa, investim in educatie, este cel mai mare profit: oameni de care sa fim mandri si care pot fi de folos comunitatii in care traiesc.

————————–

Irina Untea

Cine esti?
Am deja 25 de ani si vreo 15 de cand scriu si lumea ma ia in seama. Aproape 5 ani mi-am strans experienta (deloc de neglijat) in publicitate si relatii publice. In 4 ani am terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Sunt copywriter si am o slabiciune pentru cifre. In ultimii 3 ani m-am specializat pe promovare online, iar de 2 ani sunt voluntar ARET. Anul asta am renuntat la publicitate si-am ramas doar voluntar.  Sustin Educatia cu tot ce stiu si cu ce invat inca, de oriunde m-as afla.

De ce Sustii Educatia?
Cand Cristiana mi-a povestit pentru prima oara de proiect n-am avut timp sa fiu sceptica, cum imi place de obicei. Am sarit si eu si ea cu sugestii pe masura ce-mi explica mecanismul, beneficiile, transparenta (toate cuvintele astea mari ca niste utilaje). Entuziasmul ei s-a pupat cu al meu si-am stiut inca de la prima idee ce am de facut, care o sa fie rolul meu. Si sunt atatea roluri in proiectul Sustin Educatia! Cred ca asta a fost carligul pentru mine; ca MULTI si IMPREUNA schimbam ce-i rau si facem lucruri bune.

Sustin educatia de cand m-a trimis mama prima data la scoala; pentru ca stiu prea bine cum a fost si cum ar fi trebuit sa fie. Cand sunt gata sa invete, copiii nu au nevoie de traume. Si-apoi sunt oamenii acestia – profesorii – care vin cu inima deschisa si cer ce au nevoie si explica si de ce. Unui lucru asa de mare si de sincer, eu nu vreau sa-i dau skip.

Care este mesajul tau pentru potentialii donatori?
Sustin Educatia vrea sa arate ce se petrece zilnic in scolile din Romania. Nu e un ziar sau o stire la TV, ci este un proiect care te trage de maneca si te roaga sa privesti un pic „acolo” – in directia educatiei. E simplu sa spunem: „de tine depinde”, insa Sustin Educatia vrea sa intelegi ca NOI – care suntem toti – suntem capabili sa schimbam, sa imbunatatim, sa sustinem educatia. Si-apoi sa vedeti cum e sa va fie recunoscatori zeci, sute de copii-elevi (si profesorii lor) care au primit doar ce aveau nevoie.

———————

Programul Sustin Educatia este un program initiat de A.R.E.T. in parteneriat cu Asociatia Invictus, ce reuneste parteneri din toate sectoarele societatii – institutii ale statului, companii, asociatii neguvernamentale, reprezentanti media si persoane individuale care doresc sa contribuie la furnizarea resurselor educative atat de necesare in scoli si gradinite. Cu totii dorim sa facem viitorul prin educatia copiilor.

Mai multe informatii pe sustineducatia.ro

Multumim Carmen şi Irina! În episodul viitor o să cunoaştem şi alţi oameni din programul Susţin Educaţia!

Pe curând!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.