Cinci orase candideaza oficial pentru Capitala Verde a Romaniei

3
Timisoara, Sectorul 2, Braila, Tulcea si Oradea sunt orasele care s-au inscris pana in acest moment in cursa pentru titlul de Capitala Verde a anului 2011. Anuntata pe 25 Mai, editia din acest an permite, spre deosebire de anul trecut, inscrierea tuturor oraselor din tara, nu doar a municipiilor resedinta de judet. Cele trei categorii disponibile la inscriere, in functie de numarul de locuitori sunt: sub 50.000 locuitori, intre 50.001 si 199.999 locuitori  si peste 200.000 locuitori. 

Echipa Umbrela Verde le felicita pe cele cinci orase care si-au anuntat inscrierea la scurt timp dupa anuntarea competitiei de anul acesta. Ne bucura faptul ca din ce in ce mai multe primarii isi doresc titlul de „Capitala Verde a Romaniei”, este o dovada a faptului ca grija fata de mediu sub forma unui parteneriat dintre autoritati si comunitatea locala a devenit mai pregnanta in ultimii ani. Fiecare oras din Romania ar trebui sa aspire la acest titlu, pentru generatiile viitoare” a declarat Alina Bratu, Corporate Affairs Manager Tuborg Romania si coordonator Umbrela Verde.

Pana la data de 1 Decembrie, candidatii care aspira la castigarea acestui titlu au timp sa completeze formularul pentru inscrierea in competitie, disponibil gratuit pe site-ul www.umbrelaverde.ro, urmand sa primeasca apoi confirmarea inscrierii, telefonic sau prin intermediul unui e-mail. Dosarul de participare complet este compus din formularul ce contine sectiunea de raspunsuri la intrebari privind contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deseurilor, consumul de apa, precum si strategia locala de mediu existenta, alaturi de povestea orasului si un plan de comunicare in care sa fie dezvoltate si detaliate strategia de comunicare si actiunile pe care Primaria le poate dezvolta in anul 2012 in vederea sustinerii si sarbatoririi noii titulaturi a orasului respectiv, aceea de „Capitala Verde a Romaniei„.Juriul  care va evalua dosarele oraselor inscrise va fi format din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai companiei URBB – Tuborg Romania si ai agentiei Promotions Special Events Romania. Fiecare reprezentant va acorda cate o nota pentru formularul de participare, cu o pondere de 50% din nota finala, una pentru povestea orasului, cu o pondere de 20% si una pentru planul de comunicare, cu o pondere de 30%.Gala decernarii premiilor va avea loc in Bucuresti, in luna Februarie 2012, urmand ca pentru fiecare categorie de inscriere sa fie desemnat un oras castigator. Dintre acestea trei, „Capitala Verde a Romaniei” va fi desemnat orasul cu cel mai mare punctaj obtinut in urma evaluarii facute de juriu.Orasul castigator va fi promovat la nivel national, pe parcursul anului 2012, drept „Capitala Verde a Romaniei” si va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor actiunilor ulterioare desfasurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului si Padurilor.

Despre Umbrela Verde

Umbrela Verde este o campanie de responsabilizare fata de mediu, initiata de Tuborg Romania, in vara anului 2007. Obiectivele campaniei sunt sa schimbe o mentalitate profund gresita a romanilor: „Gestul meu nu conteaza” si sa-i convinga ca, impreuna, trebuie sa pastram Romania curata, prin actiuni care urmaresc responsabilizarea prin puterea exemplului personal.Programul se bucura in acest moment de sprijinul a peste 1.500 de voluntari din 32 de judete ale tarii si peste 850 de bloggeri parteneri. In plus, mai mult de 150.000 de stickere cu mesajul „Eu nu arunc gunoi pe strada” au fost distribuite atat prin actiuni punctuale derulate in trafic, cat si direct beneficiarilor, in urma solicitarilor primite pe site-ul campaniei, www.umbrelaverde.ro.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

3 comentarii

  1. avatar

    Timisoara are foarte multe sanse sa devina capitala verde a Romaniei. Motivele sunt acestea: abundenta de parcuri, spatii verzi de orice fel; detine o retea in crestere de piste pentru biciclete. Datorita infrastructurii corespunzatoare, dar si datorita promovarii, din ce in ce mai multi timisoreni aleg sa foloseasca bicicleta in oras. Timisoara merita sa devina capitala verde a Romaniei!

    Oradea nu vad ce sanse ar avea sa devina un oras verde. Spatiile verzi sunt prea putine si mici, peste tot sunt numai betoane si masini. Multe masini. Pentru ca Oradea sa devina un oras verde, ar trebui sparte suprafetele betonate si amenajate spatii verzi, iar traficul auto sa fie restrictionat in zona centrala.

  2. Pingback: Oradea – Capitala Verde a României | B. P.

Comentează