Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CeRe si CRPE au lansat Raportul de consultare și alternativele privind reforma sistemului de pensii din România

0

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) și şi Centrul Român de Politici Europene (CRPE)  au lansat raportul de consultare și alternativele privind reforma sistemului de pensii din România. La dezbatere au participat 50 de reprezentanți din toate zonele de activitate relevante pentru dezbatere, precum și Ileana Ciutan (Președinte Casa Națională de Pensii), Alexandra Braica (Secretar de Stat pentru Dialog Social, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice), Elena Dumitru (Partidul Social Democrat, Camera Deputaților), Cristina Pocora (Partidul Național Liberal, Camera Deputaților) și Sulfina Barbu (Partidul Democrat Liberal).

Deși este un raport final al unui proces intensiv de consultare, credem ca acesta ar trebui sa fie ​punctul de plecare pentru dezbateri mult mai ample despre reforma sistemului de pensii. Vom comunica raportul tuturor factorilor interesați și partidelor politice, deoarece viitorul sistemului de pensii nu ar trebui să-i preocupe doar pe actualii guvernanti. Este nevoie de viziune si responsabilitate politică atunci când vorbim despre viețile a milioane de români.” a declarat Florina Presadă, Coordonator proiecte CeRe.

Sistemul de pensii urmează să intre în colaps” iar „pensionarii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii de cetățeni” – acestea sunt două provocări cu care Guvernul trebuie să opereze într-un eventual proces de reformă a pensiilor.

reforma pensiilorCeRe și CRPE au pus această dilemă pe masa tuturor factorilor interesați: experţi, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni, mediu de afaceri, cetăţeni şi organizaţii ale societăţii civile.

Consultările au avut la bază un policy brief (http://bit.ly/1ePfDj5) despre reforma sistemului de pensii realizat de CRPE, dezbătut ulterior în cadrul unui forum deliberativ cu cetățeni, (http://tinyurl.com/qhopjap) și consultări cu sindicatele, organizațiile neguvernamentale și mediul de afaceri. În urma tuturor acestor consultări, s-a discutat pe baza celor mai agreate măsuri cu partidele politice în cadrul unei întâlniri de tip Chatham House. Ne-am dorit ca acest proces să conducă către o politică publică coerentă și larg acceptată, sau cel puțin înțeleasă, de factorii interesați.

Considerăm că informațiile și opiniile colectate ar trebui să constituie un punct de plecare pentru decidenți și partide politice în elaborarea propriilor propuneri de reformă a sistemului de pensii.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.