Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce se întâmplă cu pădurile României?

0

Pădurile României, condamnate la încă 7 ani de distrugeri

Pădurile reprezintă aproximativ 27% din suprafața României. Rolul lor este vital, mai ales pentru  viața și bunăstarea comunităților rurale. Și totuși, prin actuala propunere de alocare a fondurilor europene în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020, pădurile sunt critic subestimate. Propunerea nu include absolut nicio măsură pentru păduri, pentru serviciile de mediu pe care le oferă și pentru biodiversitatea pe care o adăpostesc.

Foto WWF Romania_ drama micilor proprietari de paduri

Ani de zile am urmărit reportaje și am citit nenumărate articole despre degradarea pădurilor din România. Am analizat efectele, dar ne-am aplecat prea puțin asupra cauzelor. Am căutat vinovați, nu neapărat soluții. În acest moment crucial pentru soarta pădurilor din țara noastră, WWF  atrage atenția asupra cauzei care va duce la distrugerea pădurilor în următorii 7 ani și transmite un grav semnal de alarmă autorităților, care par să ignore dezvoltarea durabilă și bunăstarea românilor.

Pădurea nu este doar un furnizor de lemn. Pădurea este un sistem viu, dinamic, răspunde la nevoi umane și are dimensiuni sociale, ecologice și economice importante. Pădurile României reprezintă, încă, una din principalele „rezerve” de biodiversitate din Europa. Sunt inima verde a Europei. Biodiversitatea, în lume, înseamnă recunoaștere, finanțare, sănătate, cultură. Din păcate, însă, în România pădurea este văzută doar ca un furnizor de resurse, fără a se ține cont de nevoile ei și de faptul că, odată declanșat fenomenul de degradare, acesta devine ireversibil.

Este inexplicabil cum, după șapte ani de experimentare a lipsei de finanțare a sectorului forestier, nu s-a înțeles importanța susținerii acestuia. Efectele le vedem cu toții: tăieri ilegale, desființarea locurilor de muncă, degradarea serviciilor de mediu pe care ar trebui să le asigure pădurile sau chiar înstrăinarea lor, prin vânzare.

Tăierile ilegale, cea mai gravă dintre problemele gestionării pădurilor din România, nu pot fi stopate doar prin emiterea unor legi mai aspre. E nevoie de investiții și politici de susținere a celei mai defavorizate categorii de proprietari din România- proprietarii de păduri. Se vorbește tot mai des despre tăierile ilegale din pădurile României, fără să se înțeleagă că acestea sunt doar efectul unei cauze mai complexe. Vorbim de lipsa unei strategii coerente, adaptate la nevoile și posibilitățile României, și, cel mai important, de lipsa de compensații pentru restricțiile impuse, mai ales pentru proprietarii unor suprafețe mici de pădure. Din păcate, lipsa compensaţiilor şi taxele suplimentare generează un sistem ineficient al gestionării pădurilor, în care câștigul economic pe hectar este infim comparativ cu alte sectoare, situație care îi determină pe proprietari să-și vândă pădurile sau să recurgă la tăieri ilegale, cu efecte ireparabile pe termen lung asupra dezvoltării durabile a comunităților locale.

WWF susține eforturile proprietarilor de păduri în România și solicită o strategie PNDR corect adoptată, orientată spre nevoile reale ale comunităților locale, prin intermediul căreia pădurile pot primi sprijinul necesar supraviețuirii ca furnizor permanent de resurse, creând astfel premiza dezvoltării durabile a comunităților locale și supraviețiurea unui întreg sector forestier.

Dacă vrei să ne păstrăm pădurile, semnează petiția inițiată de Federația Asociațiilor Proprietarilor de Păduri și susținută de WWF: www.petitieonline.com/salvati_padurile_romaniei

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.