Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ce s-a intamplat cu 32.600 RON in Fondul Comunitar Pontus Euxin?

0

Raport public privind proiectele în sprijinul comunității constănțene susținute de Fundația PACT prin Fondul Comunitar Pontus Euxin

La începutul lunii iunie a acestui an, Fundația PACT lansa Fondul Comunitar Pontus Euxin, în valoare totală de 32.600 RON, aflat în administrarea sa (aici mai multe informatii). Fondul a fost constituit prin vânzarea de bilete în cadrul evenimentului-conferinţă susţinut de către actorul Dan Puric la Constanţa, în data de 20 noiembrie 2010. Evenimentul a fost organizat de către un grup de constănțeni (constituiți în Grupul de Inițiativă pentru Fondul Comunitar Pontus Euxin), cu sprijinul Fundației PACT, în scopul de a atrage fonduri pentru a susţine proiecte în beneficiul comunităţii locale.

Obiectivul principal al fondului consta în a stimula grupuri de iniţiativă şi organizaţii neguvernamentale din oraşul Constanţa să dezvolte proiecte care să contribuie la producerea unor schimbări pozitive în diferite comunităţi urbane din oraşul Constanţa.

În perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2011, Fundația PACT a finanțat prin intermediul Fondului Comunitar Pontus Euxin patru proiecte comunitare în oraşul Constanţa, implementate de AIESEC Constanţa, Centrul de Asistenţă şi Sprijin pentru Incluziune Socială, Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret – Filiala Tineri Mereu Constanţa şi Asociaţia Sportivă Constanţa Cycling Team.

Suma totală alocată până acum se ridică la 26.050 lei, pentru susținerea celor patru proiecte, cu suma de 6520 lei/proiect. Diferența de 6550 lei rămasă până la totalul disponibil de 32.600 lei va fi folosită pentru finanțarea unui al cincelea proiect, la începutul anului 2012, suma fiind acordată unui singur beneficiar.

Procesul de selecție a cuprins două etape, respectiv:

–          depunerea de scrisori de intenție evaluate după principiul primul venit-primul servit, aplicanții primind răspunsurile pe măsura trimiterii acestora către Fundația PACT, ţinând cont de criteriile de eligibilitate, gradul de fiabilitate a ideii de proiect şi calitatea tehnică a propunerii

–          depunerea propunerilor de proiecte complete, în baza invitației din partea Fundației PACT, ca urmare a deciziei de finanțare conform scrisorilor de intenție primite

Sumarul celor 4 proiecte susținute financiar prin intermediul Fondului Comunitar Pontus Euxin în Constanța:

AIESEC Constanţa, o organizaţie formată din studenţi ai Universităţii din Constanţa, a realizat proiectul „Smile Future” care a avut drept scop pregătirea tinerilor din centrele de plasament pentru o viaţă independentă. Astfel, membrii AIESEC au împărtăşit experienţa lor de viaţă, cunoştinţe, abilităţi şi au organizat sesiuni de art-terapie care să îi ajute pe 60 de copii din Centrul de plasament „Micul Rotterdam” şi „Centrul de primire de urgenţă” să fie mai bine pregătiţi pentru momentul în care vor părăsi centrele de plasament. Tinerii din echipa AIESEC au avut alături de ei ca parteneri în proiect Fundaţia Psihologilor şi Pedagogilor Constanţa şi Centras Constanţa. Apropierea de vârstă dintre echipa de proiect şi beneficiarii lui a reprezentat un real factor de succes în desfăşurarea proiectului; astfel, tinerii din centrele de plasament, respectiv beneficiarii proiectului au stabilit relaţii apropiate şi de încredere cu membrii echipei de proiect, care le-au devenit mentori şi prieteni.

Centrul de Asistenţă şi Sprijin pentru Incluziune Socială (CASIS), o organizaţie formată din tineri profesionişti cu experienţă în domeniul incluziunii sociale şi a managementului de proiecte, a realizat proiectul „Tinerii şi angajarea pe piaţa forţei de muncă”. Prin acest proiect, CASIS a pregătit 35 de elevi de liceu din clase terminale, care provin din medii defavorizate, să îşi caute un loc de muncă după terminarea liceului. Astfel, în cadrul proiectului au fost organizate sesiuni interactive de pregătire a elevilor şi s-a realizat, împreună cu elevii participanţi, un ghid şi o pagină web (www.interactjob.weebly.com). Astfel, la sfârşitul proiectului, tinerii participanţi sunt capabili să pregătească un CV, o scrisoare de motivaţie, să analizeze un contract oferit de un angajator, să deschidă şi să folosească un cont etc. Cu ajutorul ghidului pregătit în cadrul proiectului şi a paginii web mai mulţi tineri din oraşul Constaţa şi chiar din ţară vor putea să se pregătească mai bine pentru a-şi căuta un loc de muncă şi să se prezinte în faţa angajatorilor.

Asociaţia Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) – Filiala Tineri Mereu Constanţa a realizat proiectul „Jocul şi importanţa lui în dezvoltarea armonioasă a copiilor”. Elevii din cadrul a trei şcoli generale din Constanţa – Şcoala cu clasele I-VIII Jean Bart, Şcoala cu clasele I-VIII Ion Minulescu şi Şcoala cu clasele I-VIII Dr. Angelescu – au beneficiat de sesiuni speciale de formare, în urma cărora au devenit animatori socio-culturali şi pot organiza şi desfăşura activităţi de joc cu grupuri de elevi din şcolile de care aparţin. Astfel, pe baza unei planificări riguroase pe zile şi ore, elevii formaţi în cadrul proiectului organizează zilnic activităţi de joc cu colegii lor de vârste mai mici şi îi ajută să petreacă timpul liber în mod constructiv. Prin jocurile de grup practicate, copiii îşi dezvoltă abilităţi de lider, se simt valorizaţi, învaţă să relaţioneze diferit cu colegii lor şi devin mai sensibili şi responsabili faţă de colegii lor de vârste mai mici. Ca rezultat al acestui proiect s-au creat în cele trei şcoli şi trei cluburi ale elevilor, unde aceştia pot desfăşura activităţi extracurriculare.

Asociaţia Sportivă „Constanţa Cycling Team” (ASCCT), formată dintr-un grup de pasionați de ciclism din Constanța, a realizat proiectul „Cicloactiv în comunitate”, prin care și-a propus să promoveze cicloturismul ca activitate sportivă și de relaxare și totdată să promoveze zona de sud-est a țării ca zonă turistică. Astfel, au fost formați în cadrul proiectului 10 ciclo-ghizi care cunosc istoria și geografia zonei și au fost realizate hărți pentru 7 trasee ciclo-turistice. Ca urmare a proiectului implementat de ASCCT, cei interesați să facă ciclo-turism în zona de sud-est pot avea la dispoziție un ciclo-ghid, hărți ale traseelor stabilite, precum și biciclete de închiriat. Atât cei interesați de proiectul implementat de ASCCT, cât și ciclo-turiștii pot afla mai multe informații de pe blogul asociației http://romaniacycletourism.blogspot.com.

Fundația PACT a acordat asistență și consultanță pas cu pas, la cererea beneficiarilor, în vederea bunei realizări a proiectelor. În 14 și 15 octombrie au fost organizate vizite de monitorizare, evaluare intermediară și consultanță pentru cele patru organizații finanțate.

Iniţiativa acestui fond aparţine unui grup de constănțeni, cu cariere profesionale în diverse domenii de activitate, familişti şi părinţi, care consideră că implicarea în problemele comunităţii poate crea un mediu mai bun pentru familiile şi copiii comunităţii constănţene, şi care au decis să se implice activ în crearea unui spirit comunitar și transformarea comunităţii constănţene într-un loc benefic pentru toți locuitorii săi, mai ales pentru cei mai puțin favorizați.

Fundaţia PACT – Parteneriat pentru Acţiune Comunitară şi Transformare este o organizaţie non-profit cu sediul în Bucureşti, activă în domeniile dezvoltării comunitare şi economiei sociale, care îşi desfăşoară activitatea în zona de sud a României. Fundaţia PACT a acumulat o experienţă bogată în facilitarea întemeierii şi dezvoltării de organizaţii comunitare, utilizând o metodologie de instruire, facilitare, consultanţă şi acordare de mici finanţări sub formă de granturi (finanţări) nerambursabile. Fundaţia PACT derulează propriile campanii de strângere de fonduri pentru a finanţa mici proiecte sau activităţi generatoare de venit (afaceri comunitare) dezvoltate şi implementate de organizaţiile comunitare din localităţile în care activează.

Fondul Comunitar Pontus Euxin este integrat în Programul de Dezvoltare de Fundaţii Comunitare în România (www.fundatiicomunitare.ro), iniţiat şi coordonat la nivel naţional de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC – www.arcromania.ro) şi derulat în parteneriat cu Fundaţia pentru Parteneriat (www.repf.ro) şi Fundaţia PACT (www.fundatiapact.ro).

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.