Ce înseamnă participare publică? Interviu cu Silvia Boeriu, reprezentant CeRe

0

CeRe organizează pe 27 martie a V-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P), prin care arată că implicarea cetăţenilor în deciziile publice este o condiţie necesară pentru un viitor mai bun. Cei care urcă pe scena galei de 5 ani încoace sunt oamenii care își iau în serios drepturile civice. Am stat de vorbă despre participarea publică din România cu Silvia Boeriu, Manager Comunicare la CeRe.

RomâniaPozitivă: Cine sunteţi? Câteva cuvinte despre voi.

g3p micSilvia: Suntem o organizație neguvernamentală, înființată acum aproape 8 ani, iar participarea publică este umbrela sub care acționăm. În câteva cuvinte, inițiativele noastre au legătură cu dreptul cetățenilor și organizațiilor de a-și spune cuvântul atunci când se iau decizii publice, cu impact asupra comunităților lor. Altfel spus, prin tot ceea ce facem vrem să arătăm că modelul cetățeanului care și-a propus să schimbe ceva pentru cei din jur și s-a luat la trântă cu autoritatea pentru a reuși, nu este imposibil de atins. Din contră, acest model s-a multiplicat din ce în ce mai mult în ultimii ani, mai ales în rândul cetățenilor – ex. creșterea numărului de grupuri de inițiativă cetățenească, numărul mare de oameni care au ieșit în stradă anul trecut împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană, apariția unor noi rețele de informare online, cu conținut divers pentru activiști/persoane dornice să schimbe decizii publice nedrepte pentru comunitatea, orașul lor.

RomâniaPozitivă: Ce înseamnă participare publică şi care sunt beneficiile ei? Ne dai și 2-3 exemple pe scurt?

Silvia: Participarea e atunci când îți conștientizezi drepturile de cetățean și te folosești de ele pentru a determina o primărie, un minister, un politician să-și facă mai bine treaba, cu scopul de a schimba în bine diverse probleme cu care se confruntă comunitatea. De exemplu, dacă te-ai săturat să parcurgi 3 km cu copilul până ajungi în parc și ți-ai mobilizat vecinii de cartier să convingeți primăria să transforme terenul plin de gunoi din spatele blocului în loc de joacă, înseamnă că ți-ai activat drepturile de cetățean. La nivel mai mare, dacă ești organizație și reușești ca prin campanii de advocacy să convingi ministerul că e nevoie de o lege mai bună a adopțiilor sau că microhidrocentralele din Munții Făgăraș seacă râurile, tot despre participare publică este vorba.

RomâniaPozitivă: Cum aţi descrie în câteva cuvinte participarea publică în România?

Silvia: Dacă aș fi răspuns la această întrebare acum 3 ani, opinia era mult diferită. Nu credeam că o să văd prea curând pe străzile Bucureștiului sute de bicicliști mobilizați în marș, pentru a-l convinge pe primar despre necesitatea înființării unor piste decente în oraș. M-a impresionat plăcut și prima oară când am „cucerit” bdul Magheru, alături de zecile de oameni care s-au așezat în plină stradă circulată de mașini și au protestat împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană. Exemplele sunt multe, oamenii pe care îi premiem la Gala Premiilor Participării Publice sunt dovezile concrete că în prezent nu se mai poate vorbi despre „insule” de implicare civică, ci despre o din ce în ce mai mare deschidere a oamenilor de a urmări mult mai atent deciziile guvernanților.

G3P 2012

RomâniaPozitivă: Protest în stradă vs. construcție cu autoritățile publice.

Silvia: Ambele. Noi, la CeRe, ne concentrăm energia diferit, în funcție de tacticile care au cel mai mare potențial de reușită și de deschiderea autorităților de la un anumit moment. Abordarea generală este una de colaborare cu autoritățile publice, în ideea în care încercăm să le atragem atenția, în numele organizației și alături de grupurile de cetățeni cu care colaborăm, asupra importanței pe care o au consultările, dezbaterile și transparența decizională atunci când se iau decizii publice cu impact direct asupra cetățenilor. Uneori sunt pași mărunți, petiții și vizite la ședințe de consiliu, prin care reușim să ne facem auziți în fața unei primării de sector, alteori participăm la proteste de stradă, atunci când mesajul pe care dorim să-l transmitem are nevoie de o vizibilitate publică mai mare și administrația e mai greu de convins.

RomâniaPozitivă: Cum v-a venit ideea să organizaţi Gala Premiilor Participării Publice?

Silvia: Se spunea prea des “nu se poate”. Așa că ne-a venit ideea să arătăm “ba se poate”. Exemplele concrete, poveștile, au forța de a ne inspira și de a ne da încredere că se poate ca un cetățean, prin forțe proprii, să intervină în decizii publice, care să răspundă mai bine dorințelor și nevoilor unei comunități. Prin această Gală, îi scoatem în față pe acei oameni care au depășit barierele lui „nu se poate” și ne-au convins că prin perseverență, creativitate și curaj, poți învinge birocrația și inerția politicienilor, pentru a schimba ceva în bine pentru cei din jur. Ne-am gândit că oamenii aceștia sunt un exemplu extraordinar pentru alții care ar vrea și ei să se implice, dar n-au încă curajul sau determinarea suficiente. Cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice va avea loc pe 27 martie și va fi transmisă online (vom anunța curând detalii pe site-ul CeRe www.ce-re.ro )

G3P5_fara data

RomâniaPozitivă: Care sunt criteriile de premiere ale iniţiativelor înscrise la Gală?

Silvia: G3P premiază cetățeni, organizații sau autorități publice, care prin acțiunile lor reușesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunității pe care o reprezintă. Pentru o viziune de ansamblu, vă invităm să vedeți care au fost poveștile pe care le-am premiat la cea de-a IV-a ediție G3P: http://www.ce-re.ro/upload/Catalog_G3P_2012.pdf

RomâniaPozitivă:  O poveste care te inspiră atunci când nu mai ai încredere în România

Silvia: Mă inspiră atitudini, nu aș putea concentra totul într-o singură poveste. Îmi place mult atitudinea oamenilor din grupurile de inițiativă cu care lucrăm, oameni care își găsesc timp după o zi de lucru la birou și responsabilitățile vieții de familie, să-și dedice energie pentru rezolvarea unor situații nefavorabile cu care se confruntă comunitatea din care fac parte. Mă inspiră faptul că luptele acestor cetățeni cu administrația sunt misiuni la fel de personale, la fel de importante precum educația pe care le-o oferă copiilor lor.

RomâniaPozitivă: Un vis despre România?

Silvia: Dacă ar fi să parafrazez după tiparul unei povești, aș zice „Și atunci, autoritățile publice și-au dat seama cât de importantă este părerea cetățenilor în deciziile publice ale împărăției și i-au consultat pe îndelete, în orice problemă importantă, până la adânci bătrâneți.”

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.