Ce au in comun ONG-urile si responsabilitatea sociala si de mediu?

0

„Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile” este un proiect adresat responsabililor, personalului salariat si voluntarilor activi in ONG-urile romanesti. Conferinta de lansare a avut loc vineri 3 decembrie 2010 si a strans peste 120 de reprezentanti ai sectorului non-profit. Derulat in urmatorii trei de ani, proiectul va oferi un set de beneficii directe unui numar de peste 500 de organizatii neguvernamentale.

Proiectul este implementat de catre Asociatia REPER21 impreuna cu Agentia ANPCDEFP si Asociatia CRIES si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul sau este sa ofere asistenta ONG-urilor romanesti pentru adoptarea principiilor dezvoltarii durabile – echilibrul mediului, echitate sociala si eficacitate economica – in cadrul propriilor activitati si proiecte.

Premisa proiectului este ca responsabilitatea sociala si de mediu poate aduce beneficii importante sectorului non-profit. O strategie coerenta de responsabilizare ar dinamiza ONG-urile romanesti, imbunatatindu-le imaginea in fata cetatenilor, facilitandu-le accesul la finantari si  conducandu-le la identificarea unor bune practici si la realizarea unor proiecte cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri si actorii publici.

Organizatiile participante la proiect vor fi implicate intr-un proces de invatare comuna, vor investiga si analiza intreaga paleta de efecte sociale, de mediu si economice generate de activitatile pe care le desfasoara, vor experimenta un set de instrumente concrete de responsabilizare ce le vor permite aplicarea principiilor dezvoltarii durabile in organizatiile lor.

Principale instrumentele dezvoltate de proiect in urmatorii trei ani sunt:
·    o platforma online interactiva si colaborativa, Societal.ro, ce va oferi functionalitati de retea sociala si resurse documentare, pentru facilitarea schimbului de idei, invatarii comune si parteneriatelor destinate promovarii dezvoltarii durabile;
·    un ghid de responsabilizare, “Calatorie spre centrul Proiectului”, care va propune ONG-urilor un set de solutii si recomandari practice tinand cont in egala masura de aspectele de guvernanta, sociale si de mediu, pentru o abordare integrata a demersului de responsabilizare;
·    16 proiecte-pilot ale organizatiilor neguvernamentale, in cadrul carora vor fi puse in practica si experimentate recomandarile si solutiile propuse de ghid;
·    o retea de 80 de promotori, care vor participa la o serie de sesiuni de formare si vor difuza la nivel national demersul de responsabilizare si instrumentele dezvoltate prin proiect.

In cadrul conferintei de deschidere a proiectului a fost prezentata si lansata platforma Societal.ro, care isi doreste sa devina, in urmatorii trei ani, principala comunitate online a organizatiilor non-profit din Romania interesate de adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu.

Ca prima resursa a platformei, 35 de reprezentanti de ONG prezenti la conferinta au oferit interviuri video cu referire la misiunile, obiectivele, grupurile tinta si racordarea la principiile dezvoltarii durabile ale proiectelor lor, incheiate, in derulare si viitoare.

„Cunoastem multe organizatii neguvernamentale a caror contributie este indispensabila pentru dezvoltarea si echilibrul societatii. E adevarat, aceasta contributie este „non-profit”, adica nu este remunerata prin tranzactiile pietei. Insa ea nu este nici macar evaluata si contabilizata corespunzator!

Instrumentele contabile folosite in prezent au fost concepute pentru a asigura buna functionare a pietei si nu “masoara” decat valoarea produselor si serviciilor vandute/cumparate. De exemplu, nivelul de activitate al unui ONG care lucreaza pe baza de voluntariat si donatii nu se regaseste in “cifra de afaceri”. Deci lipsa unor instrumente specifice sectorului non-profit explica de ce activitatile ONG-urilor sunt inca insuficient intelese, evaluate si gestionate.

Prin proiectul Societal ne propunem sa dezvoltam un set de instrumente care sa permita ONG-urilor sa isi masoare, extinda si eficientizeze contributia la dezvoltarea durabila. Numeroase organizatii si-au insusit deja valorile dezvoltarii durabile: eficacitatea economica, echitatea sociala si echilibrul mediului. Acum au nevoie de instrumente!” (Bogdan Gioara, manager de proiect si presedinte al Asociatiei REPER21).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.