Câștigătorii Superscrieri ridică ștacheta non-ficțiunilor din România

0

Cea mai așteptată competiție a anului, de susținere a jurnalismului narativ și a scrierilor de non-ficțiune din România, a încheiat pe 26 noiembrie cea de-a patra ediție. Inițiativa Premiile Superscrieri, non-ficțiuni care schimbă lumea, a adunat la Gala de Premiere pe unii dintre cei mai buni autori de gen din țară, precum și susținători.

Fundația Friends For Friends, împreună cu cu juriul Superscrieri și cu patronul acestei ediții, BRD – Groupe Société Générale, au anunțat câștigătorii în cadrul evenimentului de gală, organizat la ArCub.

Câștigătorii premiilor I, în valoare de 500 de euro (susținute de Orange România, FAN Courier, Friends\TBWA și SPV Legal – societate profesională de avocați):

REPORTAJ: Lina Vdovîi, “Transnistria. Republica torturii” (Casa Jurnalistului)

PORTRET: Sintia Radu, “Dincolo de ceață” (Esquire)

ESEU:  Cristian Delcea, “Amurgul secolului Beligan” (Adevărul)

OPINIE: Anca Simina, “Țara din capul lor” (Gândul)

FOTOJURNALISM: Ioana Cîrlig, “Young Mothers”vizualPremiul cel mare, Superscrierea Anului (1000 de euro, sustinut din donatii private de catre comunitatea Cercul de Donatori, TFN Romania), a fost impartit intre doua materiale, considerate cele mai valoroase, in afara categoriilor de concurs: “Bruce Lee, Regele Canalelor”, de Radu Ciorniciuc (publicat pe platforma online Casa Jurnalistului) si materialul denumit “[…]”, de Luiza Vasiliu (publicat in Decat o Revista).

Premiul cel mare, Superscrierea Anului (1000 de euro, susținut din donații private de către comunitatea Cercul de Donatori, TFN România), a fost împărțit între două materiale, considerate cele mai valoroase, în afara categoriilor de concurs: “Bruce Lee, Regele Canalelor”, de Radu Ciorniciuc (publicat pe platforma online Casa Jurnalistului) și materialul denumit “[…]”, de Luiza Vasiliu (publicat în Decât o Revistă).

Premiul Juriului, în valoare de 1600 de lei (adunat din taxa de înscriere în concurs), a mers către organizația RISE Project. Anul acesta, juriul a oferit acest premiu pentru misiune publică.

Competiția Premiile Superscrieri a pornit în 2011 cu misiunea de a aduce un tribut acelor autori care, prin forța scriiturii lor, prin originalitate și onestitate, încă mai spun, în România, poveștile care contează. Astăzi, după 4 ani de existență, funcționează ca o motivație pentru felul în care scriu acești autori și, ca efect, ca un demers de ridicare a ștachetei pentru calitatea și standardele scriiturii.  

“Ma bucur că un reportaj despre cei mai nefericiți dintre noi primește un premiu atât de important pentru un jurnalist la început de drum. Mă face să sper în continuare că munca mea poate schimba vieți – că eforturile mele de a-i face pe oameni să înțeleagă lumea în care trăiesc nu sunt în zadar. Asta îmi dă putere să fac în continuare jurnalismul în care cred.” (Radu Ciorniciuc, Casa Jurnalistului)

“Premiul ăsta a venit ca o cometă peste mine, exact cînd mă așteptam mai 

 puțin. Mă bucură enorm și mă sperie în același timp, înseamnă că am intrat 

 în liga campionilor jurnalismului, că lumea are așteptări de la 

 mine și că aș face bine să nu dezamăgesc. Mulțumesc, Superscrieri, că mi-ați pus toată responsabilitatea asta pe umeri.” (Luiza Vasiliu, Dilema Veche)

La Gala de Premiere, eveniment moderat de același Tudor Mușat de la ultimele 2 ediții, au participat peste 200 de persoane: nominalizați la concurs, membrii juriului, presă, sponsori, dar și mulți alți susținători ai acestei competiții.

Pentru lista completă a câștigătorilor și a materialelor premiate, precum și alte detalii despre competiție, explorați www.ffff.ro.

Juriul Superscrieri 2014: Mona Dîrțu – președintele juriului, Ani SanduCătălin TolontanCristian MovilăDan Duca, Daniel Mihăilescu, Gabriel DobreLiviu IoluLuca NiculescuMarius ChivuMihnea MăruţăPaul RaduSimona TacheTeodor TițăVlad Mixich și Vlad Petreanu.

Fundația Friends For Friends îi invită pe cei interesați de susținerea proiectului pentru 2015 să se alăture în continuarea celor 3 direcții Superscrieri: Premiile Superscrieri, concursul Superscrierea Cititorilor și Programul de burse jurnalistice pe diverse tematici de interes social.

Ediția actuală a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor:

Patron al ediției actuale: BRD – Groupe Société Générale, sponsor principal – Avon România, sponsori de categorie: Orange România, Cercul de donatori/TFN România, FAN Courier, Friends\TBWA și SPV Legal –  societate profesioanală de avocați.

Super-prieteni și susținători ai galei: Editura Humanitas, Editura Publica, Tea Forte România, Crama Atelier, Antalis, AD-media, Heidi.

Susținători media: Hotnews, Șapte Seri, Catavencii, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, Esquire, Marie Claire, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, RFI România, Blitz TV, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, România Pozitivă, IGLOO Media, Veioza Arte, Sub25, Bookblog.ro, Romaniapozitiva.ro, ziare.com.

#Despre Fundația Friends For Friends

Suntem Fundația Friends For Friends și de 4 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ.

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio – gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup, Biblioteca FFFF – peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 –  despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri, Superscrierea Cititorilor și Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.