Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Castigatorii primei editii a competitiei globale Social Innovation Relay

1

HP si Junior Achievement au anuntat castigatorii primei editii a competitiei globale Social Innovation Relay, in cadrul careia echipe de elevi din 11 tari participante au realizat proiecte cu impact social.

Sursa: aici.

Elevii participanti in competitia online Social Innovation Relay au primit consultanta din partea consultantilor HP, astfel incat sa gandeasca inovativ si sa isi dezvolte ablitati care sa ii ajute sa devina antreprenori sociali responsabili.

Faza nationala a competitiei a fost castigata de patru eleve de la Colegiul National Vasile Alecsandri din Bacau care au propus un sistem de depozitare, administrare si comunicare – Store. Give more (Acumuleaza. Daruieste mai mult) – creat pentru obtinerea unui echilibru al resurselor la nivel regional si global, compensand deficitul si redirectionand surplusul de hrana.

Majoritatea finalistilor de pe glob au integrat componente specifice de tehnologie a informatiei si comunicarii in realizarea proiectelor lor.

“Programe precum Social Innovation Relay le ofera elevilor abilitatile esentiale de care au nevoie pentru a avea succes atat la scoala cat si in afara acesteia, asigurandu-se ca, in viitor, ei vor deveni antreprenori interesati sa dezvolte idei inovatoare cu un impact pozitiv asupra societatii. Participarea la acest program ii ofera companiei HP oportunitatea sa valorifice cea mai importanta resursa de care dispunem – oamenii nostri – si, cu ajutorul lor, sa sustinem dezvoltarea proceselor de inovare sociala” – Jeannette Weisschuh, director, Programe de educatie globala, Biroul Global Social Innovation, HP.

“Consultantii HP participanti si tehnologia HP utilizata in competitie au avut o contributie majora la succesul Social Innovation Relay. Castigatorii de anul acesta au demonstrat o capacitate de gandire creativa, originala prin modul in care si-au conceput si dezvoltat proiectele si nu as fi surprinsa daca unele dintre ele vor fi implementate in realitate.” – Caroline Jenner, CEO, Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE Europe).

„Prin Social Innovation Relay nu numai ca perceptia noastra asupra realitatii s-a modificat, simtindu-ne implicati si aflati in mijlocul problemei, dar a reprezentat un pas inainte in ceea ce priveste dezvoltarea noastra profesionala. Odata cu aceasta experienta am devenit motivati, pasionati de a crea in jurul nostru o comunitate dotata cu simtul responsabilitatii de sine, solidaritate si altruism.”, Ioana Tanasache, eleva si lider al echipei JUMP din Bacau, Romania.

Lista proiectelor castigatoare din cele 11 tari participante:

—    Brazilia – un sistem format din bratari si senzori menit sa ajute persoanele cu deficiente de vedere sa isi mareasca mobilitatea si sa se deplaseze in siguranta.

—    Bulgaria – un plan pentru o sera in care se vor cultiva plante pentru proprietatile lor de purificare a aerului de substantele toxice si pentru a asigura apa potabila de calitate pentru planeta.

—    China – o organizatie non-profit globala care creeaza legaturi intre companii si donatorii privati pe de o parte si oamenii cu probleme economice, atat in scop caritabil cat si educational.

—    India – un plan de eradicare a analfabetismului si saraciei prin furnizarea de servicii educationale copiilor care provin din familii cu venituri scazute, cu ajutorul studentilor, somerilor, institutiilor publice si corporatiilor.

—    Kenya – un curriculum educational pentru comunitatile locale pentru schimbarea atitudinii legate de educatie, promovarea coeziunii sociale si accelerarea activitatii economice.

—    Romania – un sistem de depozitare, administrare si comunicare, creat pentru a obtine un echilibru al resurselor la nivel regional si global, compensand deficitul si redirectionand surplusul de hrana.

—    Rusia – o initiativa care se concentreaza pe procesarea si vanzarea de materiale reciclabile si care educa firmele in directia sustenabilitatii si bunelor practici de reciclare. Echipa din Rusia a fost desemnata castigator global.

—    Slovacia – un site care contribuie la educarea si crearea de legaturi intre tinerii de pe glob pentru a facilita rezolvarea problemelor care ii afecteaza in mod direct.

—    Africa de Sud – un concept de combatere a schimbarilor climatice si reducere a somajului prin generarea de electricitate cu ajutorul dioxidului de carbon produs de fabricile locale.

—    Marea Britanie – un club al sustenabilitatii care acorda membrilor puncte pentru achizitionarea sau utilizarea de produse sau servicii prietenoase pentru mediu si crearea unui site unde membrii pot schimba punctele pe cadouri ecologice.

—    Statele Unite – un site care asigura o interfata intre voluntari potentiali si organizatii locale care se potrivesc cu interesele lor personale.

HP si Junior Achievement

HP si Junior Achievement colaboreaza de 20 de ani, dezvoltand programe destinate tinerilor, precum Social Innovation Relaycare ajuta mii de elevi si studenti sa dobandeasca abilitati utile in viata reala si experienta practica in domeniul antreprenoriatului si al tehnologiei informatiei.

HP joaca un rol activ in aceste programe si contribuie nu doar financiar si prin echipamente, ci si prin intermediul vastei sale experiente tehnologice si prin mobilizarea unora dintre cei  300.000 de angajati ai sai, care participa in calitate de mentori si voluntari. Mai multe informatii despre contributia HP in domeniul inovarii sociale si in scopul sprijinirii antreprenoriatului social sunt disponibile pe site-ul Global Social Innovation: www8.hp.com/us/en/hp-information/social-innovation/entrepreneurship.html.

HP si Junior Achievement in Romania

In Romania, HP si Junior Achievement colaboreaza din 1999, pe diferite proiecte: e – economia, pachetul de programe de simulare manageriala (M.E.S.E si JA Titan), Job Shadow Day, Salutari din Romania, Get-IT, Start Internship, participare la evenimente, acordare de premii si burse.

Despre HP

HP creeaza noi posibilitati pentru ca tehnologia sa aiba un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor si societatii in ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispozitia clientilor sai echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii si infrastructura IT care, impreuna, genereaza experiente sigure pentru o lume conectata in permanenta. Mai multe informatii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pehttp://www.hp.com.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.312 de insititutii de invatamant si se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. Pentru detalii accesatiwww.jaromania.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.