Castigatorii Galei ReStart Romania: proiecte online despre lipsa medicamentelor sau lipsa educatiei sexuale pentru adolescenti

0

Romania se schimba prin idei si tehnologie

3 proiecte online care si-au propus sa faca Romania mai buna cu ajutorul tehnologiei au castigat fiecare cate o finantare de 5.000 USD, in cadrul competitiei ReStart Romania de anul acesta.

Cele 3 idei castigatoare au fost alese din 7 finaliste, in urma votului publicului la Gala ReStart Romania din 16 noiembrie 2012.

Ideile care au convins publicul Galei ReStart Romania abordeaza subiecte precum lipsa medicamentelor din sistemul medical, participarea persoanelor cu dizabilitati la viata publica si lipsa educatiei sexuale pentru adolescenti.

Lipsa tratament – inventarul medicamentelor din Romania, proiect al lui Jonathan Stillo si Romanian Angel Appeal, realizat cu sprijinul tehnic al Webikon

65% dintre pacientii care au HIV/SIDA nu au acces la tratament si 98.000 dintre pacientii bolnavi de cancer risca sa ramana fara tratament, in Romania. Pentru toti acestia si pentru medici, farmacisti si familiile bolnavilor va exista www.lipsatratament.ro – o platforma online prin care se poate raporta lipsa medicamentelor.

www.lipsatratament.ro este un instrument care va permite personalului din sistemul sanitar, organizatiilor si pacientilor sa anunte public daca medicamentele care le-au fost prescrise lipsesc.

Proiectul se va dezvolta si in aplicatii mobile. Un blog si harti interactive vor afisa aceste date pentru public si le vor face disponibile Ministerului Sanatatii, precum si organizatiilor nationale si internationale, in felul acesta asigurand transparenta intregului proces si responsabilizarea factorilor decizionali.

Orasul Tuturor – prima harta online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilitati, proiect al Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania, realizat cu sprijinul tehnic al Zitec

In Romania, aproape jumatate din cladirile de interes public (scoli, primarii, spitale, tribunale) sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilitati. Nu numai ca cele 700.000 de persoane cu dizabilitati din Romania nu au o viata publica, dar lipsa unei infrastructuri care sa le permita mobilitatea face ca doar 27.272 de persoane cu dizabilitati sa aiba un loc de munca.

Prin aceasta harta, persoanele cu dizabilitati vor putea vedea mai usor care sunt locurile accesibilizate – de la institutii publice si de cultura la mijloace de transport in comun – si vor putea pune presiune asupra autoritatilor pentru imbunatatirea accesibilizarii:orasul-tuturor.dev2.zitec.ro

Orasul Tuturor are deja si aplicatie pentru telefoanele mobile cu Android, care se gaseste online: http://goo.gl/UWAqj

Sexul vs. Barza – educatie sexuala pentru adolescenti, proiect al Adrianei Radu si Asociatiei Front, realizat cu sprijinul tehnic al Good Afternoon

Educatia sexuala este un subiect tabu in tara noastra, iar asta ii afecteaza pe copiii si adolescentii romani in fiecare zi. Cifrele de natalitate in randul minorelor sunt printre cele mai ridicate din Europa (29.000 in 2008; 22.508, din care 733 de fetite intre 10 si 14 ani, in 2010 – potrivit Eurostat).

Sexul vs Barza este prima platforma de educatie sexuala in format video pentru adolescenti ce cuprinde clipuri de cate 3 minute, in care adolescentii pot intelege mai bine subiecte precum drepturile minorelor insarcinate sau minoritatilor sexuale, dar si chestiuni legate de corp, sex sau relatii: www.sexulvsbarza.ro

In urmatoarele luni, platformele dezvoltate acum doar in stadiul de prototip vor deveni complet functionale.

 

Cele 7 idei finaliste ale competitiei ReStart Romania au acoperit subiecte precum legi in format deschis pentru toti, dezvoltarea urbana, analiza activitatii companiilor unde statul este actionar majoritar, transparentizarea posturilor din administratia publica, participarea persoanelor cu dizabilitati la viata publica educatia sexuala a tinerilor sau monitorizarea inventarelor de medicamente din Romania.

Peste 100 de idei au fost depuse in competitia ReStart Romania de anul acesta, in cadrul celor trei tematici ale competitiei: transparenta si date deschise, o administratie publica utila cetateanului si agregare comunitara.

——–

ReStart Romania este o competitie in care se propun, discuta si dezvolta proiecte care promoveaza utilizarea de resurse si tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale: transparentizare si acces la date deschise, o administratie publica utila cetateanului, agregare comunitara.

ReStart Romania este un proiect al TechSoup Romania, realizat cu sprijinul unei finantari a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Parteneri: Microsoft RomaniaSenior Interactive, Fundatia Romano-Americana, Fundatia Erste, GTS Telecom, Oracle Romania, Zitec, Webikon, Asociatia Drupal Romania, Good Afternoon.

Realizat cu sprijinul unei finantari din partea Ambasadei SUA in Romania.

O campanie sprijinita de Gandul.info alaturi de MediafaxBusiness MagazinDecat o RevistaGazeta de SudCraiova.roZeList Monitor

Cu sprijinul Ambasadei UK in Romania, Ambasadei Canadei in Romania si Ambasadei Austriei in Romania.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.