Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Castigatorii Forumului National de Dezbateri Academice 2016

0

Debate la nivel înalt la Forumul Național de Dezbateri Academice

Echipa ARDOR E formată din elevii Colegiilor Naționale ”Cantemir Vodă” și ”George Coșbuc” din București câștigă Forumul Național de Dezbateri Academice, ediția 2016, campionat reper desfășurat între 24 și 28 august la Cluj sub înaltul patronaj al Universității Babeş-Bolyai. În finala celei de-a 22 ediții, echipa formată din Ciprian Alexe, Voica Lupașcu, Cosmin Tenie a întâlnit echipa clubului „Pache” din Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din București într-o dezbatere academică în urma căreia a fost aleasă „campioana națională”.

ForumulNationalDezbateriAcademice2016_ARDOR_1

„Ambiția, prietenia și o dragoste imensă pentru dezbateri este ce ne-a făcut să câștigăm campionatul”, a declarat Voica Lupașcu. „Aceasta este ultima noastră competiție în circuitul de elevi, dar este și momentul în care ne-am reamintit că dezbaterea academică nu este despre competitivitate, medalii sau cupe. Dezbatem pentru a dezbate, ne face plăcere și ne face oameni mai buni!”, a încheiat Cosmin Tenie discursul de mulțumire din gala de premiere ce a avut loc în Auditorium Maximum al Universității Babeș-Bolyai.

Echipa clubului de dezbateri „Pache” formată din Sabina Piscan, Radu Bulai și Theodora Dumitru a avut rolul de a se opune moțiunii din finală: „Acest Parlament crede că democrațiile liberale ar trebui să sprijine tehnic și financiar cetățenii din statele opresive care practică cenzura să își exercite nestingheriți libertatea de exprimare și dreptul de acces la informație.”. În urma deciziei corpului de arbitri format din alumni și instructori de debate, ei au fost declarați vicecampioni, echipa Ciprian, Voica, Cosmin fiind noua „campioană națională la dezbateri”. Totodată, în urma punctajelor adunate în runde, cel mai bun vorbitor din competiție este Alice Chempf – elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București și membră a echipei ce a reprezentat România la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din 2015.

ForumulNationalDezbateriAcademice2016_ARDOR_12

Dincolo de forumul național, dezbaterile sunt prezente în sistemul de educație din România în diferite forme: fie că este vorba de opționalul de Dezbateri, Oratorie și Retorică disponibil elevilor de liceu, de concursului național „Tinerii Dezbat” organizat de 7 ani în parteneriat cu Ministerul Educației, de cluburile active în preajma a 100 de licee din țară sau de instrumente de educație deliberativă folosite de profesori la clasă, indiferent de materie sau ciclu de studii, „există un efort dus de multă vreme, de mulți oameni spre a deschide mișcarea și a transforma dezbaterile dintr-un sport exclusivist într-unul de masă. ARDOR crede cu tărie că o astfel de abordare educațională dă șansa elevior să devină cetățeni activi.”, a menționat Emanuel Beteringhe, președinte al Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), o rețea activă de peste 20 de ani din care astăzi fac parte 7 asociații regionale.

Forumul Național de Dezbateri Academice 2016 – una dintre cele mai mari competiții de profil din Europa, a reunit la Cluj peste 240 de elevi de liceu reprezentanți ai celor mai valoroase instituții de învățământ preuniversitar din România și peste 100 de arbitri și voluntari, în cadrul unui veritabil festival al dezbaterilor și oratoriei. Parte din runde, finala și festivitatea de premiere au putut fi urmărite live pe pagina dedicată evenimentului și pot fi revăzute la: https://www.facebook.com/fnda2016/ și în curând pe website-ul ARDOR: www.ardor.org.ro

Forumul National de Dezbateri Academice este organizat prin rotație de asociațiile membre ARDOR (Asociația de Dezbateri, Oratorie și Retorică), ediția 2016 în particular de ARDOR Transilvania alături de Universitatea Babeș-Bolyai, cu sprijinul partenerilor principali: Casa de Avocatură „Țuca Zbârcea și Asociații”, Banca Transilvania, Pertepuum, și al sponsorilor: Refresh Print, Daisler Print House, Okian, Servus-Campania pentru Cluj Capitală Culturală Europeană 2021. Parteneri media sunt: Radio Cluj, Radio România Cultural, România Pozitivă și iQool. Acest eveniment a făcut parte din proiectul „Debating Threats for Democracy” coordonat de International Debate Education Association și implementat în România de ARDOR.

Ediția următoare a Forumului Național de Dezbateri Academice va avea loc, în aceeași perioada a anului 2017, la Ploiești.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.