Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Castigatorii finalei nationale a competitiei Social Innovation Relay, sustinuta de HP

0

Junior Achievement Romania anunta castigatorii finalei nationale a competitiei Social Innovation Relay, sustinuta de HP

Tinerii au raspuns provocarii de a dezvolta solutii de inovare sociala cu beneficii reale pentru comunitate si mediul de afaceri

 Dupa lansarea si derularea cu succes a programului Social Innovation Relay, sustinut pentru cel de-al treilea an de HP, juriul a desemnat castigatorii finalei nationale, care a avut loc online, prin intermediul platformei comunicare HP Virtual Rooms.

Peste 1.000 elevi au participat la competitia din acest an, lucrand in 220 de echipe din localitati de pe intreg teritoriul Romaniei.

Premiul intai a fost acordat echipei Speranta, formata din elevi de la Colegiul National Mihai Viteazul si Colegiul A. D. Xenopol din Bucuresti, coordonati de doamna profesoara Camelia Chitca, pentru propunerea de proiect Scoala in spital.

Locurile doi si trei au fost ocupate de echipe de elevi de la Colegiul National Ion Neculce (Bucuresti), respectiv Colegiul National Dragos Voda (Campulung Moldovenesc) care au propus ca idei de rezolvare a problemelor sociale din comunitatile lor: producerea energiei prin intermediul arderii deseurilor si crearea unui material de constructie ecologic, izolator pentru a ajuta persoanele care si-au pierdut casele in urma unor dezastre naturale.

„Elevii trebuie sa cunoasca problemele comunitatii lor cat mai devreme, iar Social Innovation Relay le ofera aceasta oportunitate. Contributia esentiala a programului este insa provocarea de a propune solutii pentru a rezolva problemele sociale cu care ne-am obisnuit in noi moduri, care folosesc resursele mai eficient sau pot functiona acolo unde alte abordari nu au adus rezultate. Acest exercitiu le ofera atat abilitatile de care au nevoie mai tarziu pentru a intra pe piata muncii, cat si motivatia de a ramane activi in comunitate dupa terminarea studiilor., declara Stefania Popp, Director executiv Junior Achievement Romania.

Conectati prin tehnologii HP de ultima ora si valorificand recomandarile voluntarilor HP din cadrul sesiunilor virtuale de mentorat, elevii au dezvoltat concepte de afaceri care abordeaza provocari sociale legate de educatie, sanatate, mediu, tehnologie, saracie, dezvoltare economica, drepturile omului sau energie. Cele mai bune 20 de solutii care aveau potentialul de a genera un impact social pozitiv in comunitate au fost preselectate. Un juriu format din voluntari HP a evaluat propunerile de proiect si a ales cele mai bune 10 echipe care au concurat in finala nationala, argumentandu-si solutiile in limba engleza.

„Experienta de jurizare din finala programului Social Innovation Relay, sustinut de Junior Achievement Romania si sponsorizat de HP in intreaga lume, este intotdeauna proaspata si reconfortanta.

Si anul acesta am fost foarte incantati de echipele de elevi pe care le-am intalnit, toti avand idei originale si mai ales fezabile. Tinerii au demonstrat faptul ca pot observa cu naturalete si identifica problemele sociale din comunitatea lor, dar in acelasi timp au dovedit si ca au capacitatea de a gasi solutii  inedite acolo unde societatea, de cele mai multe ori, nu poate reactiona. Jurizarea a fost dificila, pentru ca au existat foarte multe proiecte bune si ne-a fost greu sa desemnam o echipa castigatoare. Am considerat insa ca echipa «Speranta» a gasit o solutie viabila de a da posibilitatea tinerilor afectati de boli grave de a continua studiile liceale, astfel incat dezvoltarea lor sa nu fie oprita sau intarziata. Proiectul a fost executat cu daruire si profesionalism, un proiect sensibil, ce depaseste cu brio obstacolele legate de birocratie. Le uram elevilor mult succes la faza europeana!”, declara Tatiana Diamandopol, HP Romania.

Echipa castigatoare in finala nationala a competitiei a impresionat juriul prin abilitatile de prezentare, spiritul de echipa si inovativitatea ideii lor. Cei trei elevi ai echipei Speranta, Dragos Chitca, Maria Silvia Pap si Lavinia Ruje s-au gandit sa infiinteze scoli-pilot in spitale, pentru a sustine procesul de educare pentru copiii care sufera de boli ce necesita o durata lunga de spitalizare si sa le ofere astfel posibilitatea de a-si continua studiile dincolo de aceste probleme de sanatate.

„Competitia Social Innovation Relay a reprezentat pentru mine o experienta extraordinara, motivanta si distractiva, care m-a ajutat sa-mi imbunatatesc cunostintele in domeniul antreprenoriatului social; am aflat informatii utile despre inovatiile sociale si am constientizat mai clar problemele existente in comunitatile din intreaga lume.

Lucrul in echipa ne-a dezvoltat abilitatile de comunicare, gandirea creativa, capacitatea de a lua decizii si mi-a imbunatatit relatiile cu colegii de la liceul partener, iar utilizarea TIC a facut ca totul sa se desfasoare intr-un mod simplu si rapid.„, a declarat Dragos Chitca, membru al echipei clasate pe locul I.

Echipa va continua sa-si dezvolte ideea si va concura cu alte 18 echipe din tarile participante in finala globala, care se va derula tot online in luna iulie.

In primii doi ani, Social Innovation Relay a implicat mai mult de 200 de angajati HP pentru influenta pozitiv peste  30.000 de elevi, din 1.000 de licee, din 13 de tari din intreaga lume.

Acest program inovator se bazeaza pe colaborarea de 20 de ani dintre Junior Achievement-Young Enterprise si HP, fiind conceput pentru a transmite elevilor de liceu, intr-un mod interactiv, competente esentiale pentru viitoarea lor integrare pe piata muncii.

Echipa care s-a clasat pe locul intai in finala nationala din Romania va fi premiata in cadrul Galei Romanian Business Hall of Fame, din 29 mai 2013, de la Ateneul Roman, Bucuresti.

Pe langa componenta competitionala, programul include si o parte de testare a cunostintelor, prin care elevii au sansa de a obtine un Certificat de cunostinte in domeniul inovarii sociale si de asemenea, de a participa la traininguri online sustinute de catre consultanti voluntari HP, pe baza unor studii de caz de inovare sociala.

Editia 2012-2013 a programului va continua pana la sfarsitul anului scolar, urmand sa implice peste 8.000 de elevi de liceu.

social innovation relay

Despre Social Innovation Relay

Cu scopul de a implica 40.000 de elevi din 19 tari in acest an, Social Innovation Relay este cea mai mare initiativa globala educationala bazata pe o combinatie de mentorat virtual si fata-in-fata. Programul a fost special conceput pentru a mari accesul la educatia antreprenoriala si de a oferi tinerilor experienta practica si expertiza antreprenoriala pentru a concura pe piata fortei de munca in secolul 21.

Ca parte a programului de SIR, echipele de elevi dezvolta idei de afaceri, care contribuie la rezolvarea provocarilor sociale din lumea reala. Acest lucru presupune munca in echipa, luarea deciziilor si rezolvarea problemelor – abilitati pe care majoritatea respondentilor la studiul de evaluare privind impactul programului au declarat ca si le-au imbunatatit ca urmare a participarii la SIR. Mentorii HP au ajutat echipele finaliste sa-si dezvolte si sa-si perfectioneze conceptele lor prin intermediul mentoratului on-line si fata-in-fata.

Universitatea Warwick a evaluat editia 2012 a programului si a demonstrat impactul sau semnificativ.  Per ansamblu:

  • 80% dintre elevi sunt de acord ca au inteles ce este inovarea sociala, ca urmare a participarii lor la SIR.
  • 71% dintre elevi sunt de acord ca sunt mult mai constienti de faptul ca obiectivele sociale si de afaceri pot fi complementare, ca urmare a participarii la SIR.
  • 74% dintre participanti sunt de acord ca au invatat cum sa lucreze cu altii, adoptand moduri noi de a raspunde nevoilor sociale.
  • 76% dintre participanti sunt de acord ca si-au dezvoltat capacitatea de gandire creativa in urma participarii la SIR;
  • 72% dintre participanti sunt de acord ca au inteles mai bine importanta TIC pentru initiativele sociale si de afaceri;
  • Marea majoritate a elevilor participanti au raportat imbunatatiri in ceea ce priveste abilitatile de comunicare (87%), de lucru in echipa (74%), de luare a deciziilor (72%) si de rezolvare a problemelor (67%).

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania, organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip „learning by doing” se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si sunt sustinute financiar si cu consultanta de catre comunitatea de afaceri.

Informatii suplimentare sunt disponibile la: www.jaromania.org

Despre HP

HP creeaza noi posibilitati pentru ca tehnologia sa aiba un impact relevant asupra oamenilor, companiilor, guvernelor si societatii in ansamblu. HP, cea mai mare companie de tehnologie din lume, pune la dispozitia clientilor sai echipamente de imprimare, computere personale, software, servicii si infrastructura IT care, impreuna, genereaza experiente sigure pentru o lume conectata in permanenta. Mai multe informatii despre HP (NYSE: HPQ) sunt disponibile pe http://www.hp.com.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.