Castigatorii competitiei „Eco-nomiseste”

0

Bucuresti, 30 iunie 2011 – Junior Achievement si ista Romania au desemnat castigatorii competitiei Eco-nomiseste, organizata in cadrul proiectului national Eco-nomiseste! Energia conteaza, care a implicat in acest an scolar peste 2500 de elevi din 71 de licee din toata tara.

In finala nationala a competitiei au participat 24 de echipe de elevi din 14 orase, care au propus solutii pentru eficientizarea consumului de resurse in scoala lor, iar pe locul I a urcat o echipa de la Colegiul Tehnic Buzau, coordonata de doamna profesoara Elena Suditu.

Proiectul Let’s join the green side! We have solutions propune reducerea costurilor pentru energia electrica din liceu, prin utilizarea tehnologiei. Ce face ca acest proiect sa fie deosebit este ca aparatele sunt realizate de catre elevii Colegiului Tehnic Buzau in laboratoarele de electronica, sub indrumarea profesorilor, iar eforturile lor vor dota scoala cu aparate de economisire a energiei pentru echipamentele aflate in stand-by si modele de panouri fotovoltaice, care urmeaza sa fie brevetate si prezentate la Bucuresti in cadrul Targului de inventica de anul acesta.

„A fost o experienta extraordinara sa participam la competitia Eco-nomiseste! Colegiul Tehnic Buzau deruleaza in prezent trei proiecte europene de mediu. In cadrul acestora, profesorii si elevii de la profilele tehnic, constructii si ecologie au realizat produse care au fost apreciate la  nivel national si european. Competitia Eco-nomiseste a dat ocazia elevilor de la profilul economic sa valorifice produsele realizate de colegii lor intr-un proiect fezabil care urmareste economisirea energiei electrice si utililizarea surselor alternative de energie electrica la Colegiul Tehnic Buzau. Lucrul in echipa a dat plus valoare proiectului nostru.”, a declarat Elena Suditu, profesor coordonator al echipei castigatoare.

Dintre cele 24 de proiecte participante, cele mai apreciate au fost acelea care au demonstrat juriului ca echipa lor poate gasi cele mai bune solutii pentru optimizarea consumului de resurse si ca ii poate convinge pe profesorii si colegii lor sa consume responsabil resursele indispensabile pentru desfasurarea activitatii in scoala lor.

„Ne bucuram ca tinerii au inscris in competitia Eco-nomiseste idei practice, adaptate la nevoile si resursele scolilor, este un semn ca programul la clasa i-a ajutat sa constientizeze ce inseamna consumul eficient de resurse. Proiectele inscrise in finala nationala arata ca elevii pot propune solutii viabile si inovative de economisire a resurselor, sub indrumarea profesorilor si a unor consultanti voluntari din mediul de afaceri, si speram ca efortul lor sa fie un exemplu prin care membrii comunitatilor lor sa invete sa conserve resursele disponibile prin consum responsabil si tehnologie.”, declara Marian Sisu, director general ista Romania.

Competitia Eco-nomiseste se adreseaza echipelor de elevi de liceu (15 – 19 ani) si urmareste constientizarea problemelor de sustenabilitate legate de consumul zilnic de resurse si formarea abilitatilor acestora de a le rezolva prin gandire economica si tehnologie. Premiul acordat echipei castigatoare este oferit printr-o bursa Junior Achievers sustinuta de ista Romania si consta in participarea reprezentantilor la o scoala de vara, realizata in parteneriat Junior Achievement Romania – Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

Cele mai bune 10 proiecte inscrise in finala nationala a competitiei (in ordinea alfabetica a titlului proiectului):

Alternativa energetica reduce consumul de resurse, Colegiul Economic Ion Ghica, judetul Dambovita

Apa, izvorul vietii, Grupul Scolar Vasile Sav, judetul Neamt

Eco–nomiseste! Pamantul  conteaza!, Colegiul National de Informatica, judetul Neamt

ECO-nomiseste, Pamantul are nevoie de tine!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste pentru viitor, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Eco-nomiseste rational apa, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu, judetul Cluj

Eficientizarea consumului de resurse, Grup Scolar Agricol Maracineni, judetul Arges

Let’s join the green side! We have solutions!, Colegiul Tehnic Buzau, judetul Buzau

Sustenabilitatea si antreprenoriatul social. Investeste in consumul de energie! Investeste in propria viata!, Colegiul Economic Dionisie Pop Martian, judetul Alba

Scoala Eco, Colegiul Economic Transilvania, judetul Mures

 

——

Despre ista Romania

Cu investitii in Romania de 5 milioane de euro, ista Romania este lider in domeniul contorizarii individuale a apei si caldurii din apartamentele imobilelor colective, cu o cota de piata de 42% la nivel national si 40% in Bucuresti. Compania are in prezent 115 angajati si 22 de puncte de lucru deschise in principalele orase din tara. ista Romania are o experienta de 15 ani pe piata locala, timp in care si-a consolidat pozitia si prin achizitia in 2007 a celui de-al treilea competitor in domeniu – FGH Servicii. ista este lider mondial in domeniu, fiind prezenta in 25 de tari din Europa, America si Asia. Are montate peste 42 milioane de repartitoare de costuri si contoare de apa in intreaga lume. La nivel mondial, compania numara 4600 de angajati. (www.ista.ro)

Despre Junior Achievement Romania (JA)

Organizatie non-profit, a fost fondata in anul 1993 si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip “learning by doing” se desfasoara local in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, institutiile de invatamant si sunt sustinute financiar si cu consultanta de catre comunitatea de afaceri. (www.jaromania.org)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.