Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CÂȘTIGĂTORII competiției de antreprenoriat Compania Anului la secțiunile elevi și studenți

0

Tineri de milioane: 27 de companii de elevi și studenți s-au întrecut în COMPETIŢIA NAȚIONALĂ DE ANTREPRENORIAT COMPANIA ANULUI 2013 

Tinerii cred în impactul puternic pe care antreprenoriatul îl are pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și îmbunătățirea condițiilor de viață                 

Junior Achievement România (JAR) a desemnat pe scena Ateneului Român din București câștigătorii competiției de antreprenoriat Compania Anului la secțiunile elevi și studenți, eveniment deschis de domnul Remus Pricopie, Ministrul Educației Naționale.

Cele două echipe câștigătoare s-au remarcat prin produse inovative dedicate sănătății pe care le-au creat pe parcursul anului școlar în cadrul programului de educație antreprenorială JA Compania, recunoscut de DG Enterprise ca “Program Model în Educaţia Antreprenorială”.

Câștigătorii premiului Compania Anului la secțiunea elevi, echipa „L IT Tech” de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu din Topliţa, Harghita, coordonați de profesor Camelia Mîndru, au realizat un program medical care îți indică bolile pe care eşti predispus să le ai. Folosind această aplicație și introducând datele cerute, orice pacient poate să îşi facă o fişă nefiind necesare aptitudini şi competenţe digitale. Echipa va reprezenta România la finala europeană a competiției care se va desfășura la Londra în luna iulie.

Compania Anului - Studenti

Câștigătorii Compania Anului la secțiunea studenți, echipa “Renew” este un joint venture între studenți de la Universitatea Tehnică din Iaşi, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului şi Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, coordonați de profesor Mihaela Brânduşa Robu. Produsul creat de echipă, Feet Care, este singura cremă exfoliantă cu ulei de arbore de ceai și știulete de porumb ca ingrediente principale, o combinație excelentă între acțiunea de exfoliere, curățare și hidratare a picioarelor. Echipa va reprezenta România la finala europeană a competiției care se va desfășura la Liege în luna iulie.

 

Câştigătorii au fost anunţaţi pe 29 mai la Ateneul Român, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, eveniment care a marcat finalul competiţiei naționale de antreprenoriat Compania Anului 2013, a XI-a ediție, care a reunit cele mai bune 27 de companii de elevi și studenți din întreaga țară.

Juriul alcătuit din reprezentanți din companiile partenere organizației a examinat companiile din punct de vedere al comunicării, muncii în echipă, capacităţii de rezolvare a problemelor şi de stabilire a obiectivelor, al planificării financiare și de administrare, al managementului resurselor umane, al dezvoltării de produs, al pieţelor-ţintă, al marketingului şi vânzărilor, precum şi al profitului. De asemenea, a fost evaluat şi modul în care elevii şi-au dezvoltat abilităţile antreprenoriale.

Juriul a fost format din:

 • La secţiunea elevi: Bianca Mănciulescu (General Electric România), Blanca Iordan (Amway România), Todi Pruteanu (Microsoft România), Romeo Vasilache (Romanian-American Foundation), Marinica Stoian (Ministerul Educaţiei Naţionale).
 • La secţiunea studenţi: Nicoleta Deliu (BCR), Mihaela Matei (Ernst & Young România), Mihai Oprescu (Hyundai Auto România), Dan Beşleagă (SAP România), Sergiu Neguţ (Antreprenor şi investitor).

Alte categorii de premii:

Secțiunea Elevi

 • Premiul pentru cel mai bun serviciu a fost acordat echipei Memoriae de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti, coordonată de profesor Ecaterina Botez. Serviciul pornește de la culegerea memoriilor (de la persoana în cauză, familie, prieteni) pe baza unor interviuri  şi transpunerea lor într-o formă literară de către tineri talentați.
 • Premiul pentru cea mai bună companie în IT a fost acordat echipei RAT App de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, coordonată de profesor Florin Tudose, care a creat o aplicaţie IOS pentru RATB sau prestatori de transport, care urmăreşte maşinile din flotă pe harta Bucureştiului – folosind propriul sistem GPS – şi arată cât timp mai este până ajunge la staţia sau locaţia în care eşti.
 • Premiul pentru cea mai bună companie în vânzări directe a fost acordat echipei Elfis Toys de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Bucureşti, coordonată de profesor Ecaterina Botez. Elevii au creat Quick Quiz, un joc (board game) de cultură generală de nivel mediu, care îi pune pe tineri faţă în faţă cu întrebări ale căror răspunsuri ar trebui să fie cunoscute de toţi.
 • Premiul pentru cea mai bună idee de afacere a fost acordat echipei MisteRo Kamena de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, Neamţ, coordonată de profesor Mormocea Dorina, care a creat jocul social MisteRo Kamena (Misterele României: Kamena), pe bază de înscriere, fiecare participant rezolvând anumite sarcini primite, care pot fi de la activităţi comunitare (Ex: să cureţe un metru de zăpadă de pe strada x) la proiecte pe care le pot dezvolta.
 • Premiul „Investiţia Anului 2013” – Romanian – American Foundation a acordat patru premii la această secțiune.

Echipa CAARIS de la Colegiul Tehnic Alexandru Român din Aleşd, Bihor, coordonată de profesor Luca Georgeta, oferă servicii pentru persoanele în vârstă, prin livrarea pe bicicletă a cumpărăturilor la domiciliu, ajutarea în diferite activităţi din gospodărie, sau petrecerea timpului liber.

Echipa YIA Travel Expert de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ, Neamţ, coordonată de profesor Mormocea Dorina, se ocupă de promovarea turistică a României printr-un site şi un catalog în română, engleză şi italiană.

Echipa Tagsoft Technologies de la Colegiul Economic Ion Ghica, Târgovişte, Dâmboviţa, coordonată de profesor Rădulescu Carmen, dezvoltă soluţii software, aplicaţii pentru diferite dispozitive, gadget-uri, pagini web pentru toate sistemele de operare.

Al patrulea premiu a fost acordat echipei LIT Tech din Topliţa, câștigătoarea marelui premiu.

Secțiunea Studenți

 • Premiul pentru cel mai bun produs a fost acordat echipei Heart of Transylvania de la Universitatea Petru Maior, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, Târgu-Mureş, care oferă pachete de produse tradiţionale şi locale, pentru promovarea şi susţinerea valorilor regionale.
 • Premiul pentru cea mai bună idee de afacere a fost acordat echipei Dr. Lex de la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Drept și Științe Administrative, care oferă un ghid practic pentru evitarea cazurilor de malpraxis – un website cu acces rezervat membrilor ce cuprinde legislaţie consolidată şi comentată referitoare la malpraxisul medical, secţiune de răspunsuri la cele mai uzuale întrebări din domeniu şi indicaţii clare de urmat în diverse situaţii de malpraxis.
 • Premiul pentru cel mai bun plan de afacere a fost acordat echipei Come True de la Universitatea din Petroşani, Facultatea de Ştiinţe, care a creat produsul Smart Wash. Acesta este un nou concept al buretelui clasic de spălat vase pentru uz casnic, care ușurează această activitate consumatoare de timp prin adăugarea unui rezervor pentru detergentul lichid.
 • Premiul pentru cel mai bun produs/serviciu IT a fost acordat echipei Electronic Roads cu membri de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, Facultatea de Mecanică, Universitatea Politehnică București, Facultatea de Telecomunicaţii şi Tehnologia Informației, Academia de Studii Economice București, Facultatea de Relații Economice Internaționale. Electronic Roads este un nou concept, adresat în special iubitorilor muzicii electronice, ce are ca scop îmbunătățirea experienței marilor petreceri și festivaluri prin oferirea unor pachete turistice unice special adaptate nevoilor clienților.
 • Premiul “Hyundai Brilliant Entrepreneur Award” a fost acordat echipei The Cube de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică și efectuează automatizarea locuinței prin intermediul unui gadget care poate fi controlat de la distanță.

Scopul organizaţiei JA este să le faciliteze tinerilor din Europa accesul la un loc de muncă, într-un moment în care aceştia se confruntă cu rate ale şomajului neprevăzute. Procentul companiilor nou înfiinţate este de 6% în Europa, însă pentru cei care au participat la programele JA-YE, procentul este de 21-29%. Numai în ultimii 5 ani, peste 1 milion de elevi din Europa au participat la programul Compania, iar faptul că ei au înfiinţat afaceri noi va avea un impact pozitiv semnificativ asupra economiei europene.

În cadrul ceremoniei de la Ateneul Român, elevii și studenții au primit şi următoarele premii speciale:

 • Premiul pentru cel mai bun plan de afacere realizat în cadrul programului “Fii Antreprenor!” a fost primit de către echipa Info About Romania – Youth in Action Travel de la Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ care oferă acces turistic la atracţiile turistice din Neamţ, România, precum şi din regiunea Verbania, Italia, prin intermediul parteneriatelor locale.
 • Premiul pentru cea mai importantă contribuţie în cadrul programului Social Innovation Relay a revenit echipei Speranţa formată din elevi de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Colegiul A.D. Xenopol din Bucureşti; aceştia au propus înfiinţarea de şcoli pilot în spitale pentru a susţine educaţia copiilor care suferă de boli cu durată lungă de spitalizare, oferindu-le astfel posibilitatea de a-şi continua studiile. Premiul pentru cel mai inovativ liceu pentru implicarea în program a revenit Colegiului A.D. Xenopol.
 • Premiul pentru rezultatele importante obţinute în cadrul programului Sci-Tech Challenge (ocuparea locului II la finala internaţională a programului)a revenit elevului Bogdan Alexandru Covaci de la Colegiul Tehnic Energetic.

 

 

 

 • Premiul pentru participarea la finala europeană a  Global Enterprise Challenge a revenit elevelor Larisa Bănuţă, Colegiul Naţional Ion Creangă din Bucureşti, Valentina Giambaşu de la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti, Maria Piţigoi, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
 • Premiul pentru cea mai bună iniţiativă de antreprenoriat social, implementată de o companie-pilot în cadrul Social Enterprise Program a revenit echipei L IT Techde la Liceul Teoretic Octavian Codru Tăslăuanu din Topliţa.
 • Premiul pentru cel mai activ club “I <heart> Sport” a revenit clubului de la Liceul Teoretic General Dragalina din Oraviţa.
 • Premiul pentru cea mai mare contribuţie a unei clase în cadrul programului Fabrica de Aer Curat, cu o reducere a emisiilor de 19 tone de dioxid de carbon, a revenit Liceului Teoretic Murfatlar din Basarabi, judeţul Constanţa. Premiul pentru cea mai mare contribuţie a unei şcoli, cu o reducere a emisiilor de 48 tone de dioxid de carbon, a revenit Şcolii Gimnaziale Nr. 7 din Galaţi.
 • Premiul pentru cea mai importantă contribuţie a unui cadru didactic la programele Junior Achievement România în anul şcolar 2012 – 2013 a revenit domnului profesor Stelică Toban de la Liceul Tehnologic Ion Barbu din Giurgiu.

 

În cadrul evenimentului de la Ateneul Român a fost recunoscută și a treia promoție Business Hall of Fame.

Viziune şi leadership, impact asupra economiei naţionale, implicare socială şi exemplul de reuşită în profesie sunt criteriile de selecţie ce le-au adus altor şapte manageri premiile Business Hall of Fame 2013. Aceştia sunt Mircea Tudor (Președinte, MB Telecom Ltd SRL), Iulian Stanciu (General Manager eMAG, Acționar unic Flanco, Network One Distribution), Felix Pătrășcanu (Cofondator și Managing Director FAN Courier), Dragoș Pavăl (Președinte Dedeman), Adrian Pavăl (Director General Dedeman), Isabelle Iacob (Director General Help Net Farma S.A.), Constantin Boromiz (Director General Grup Boromir).

Premiile au fost înmânate de şase elevi de excepţie, olimpici români: Ionuț Budișteanu, Petru Constantinescu, Sabrina Gabriela Porteka, Roxana Maria Bereș, Ioana Cristina Muntean, Andreea Georgescu.

Cinci mari companii și o fundație de pe piaţa locală au fost premiate pentru implicarea în pregătirea practică a tinerilor pentru integrarea lor în mediul de afaceri: LEGO, VISA, Coca-Cola HBC, Citibank, Romanian-American Foundation.

Pe lângă certificatele de recunoaştere şi trofeele oferite de Junior Achievement România în cadrul Galei Business Hall of Fame, compania Petrom a primit trofeul „Investeşte în Educaţie! 2013”.

Pe scena Ateneului au fost recunoscute toate companiile care au susținut programele Junior Achievement România cu peste 10.000 de ore de voluntariat la clasă:

Accenture pentru programul Succesul profesional

Alpha Bank pentru programul Bani IQ

Amway pentru programul Compania

AXA Asigurări pentru programul Asigură-ți succesul!

BCR pentru programul Finanțe personale

BCR Asigurări de Viață VIG pentru programul European Creativity and Innovation Challenge

BRD – Groupe Société Générale pentru programul Prevenirea abandonului școlar în cadrul proiectului Educația îți dă valoare!

Bursa de Valori București pentru proiectul Ziua Porților Deschise

Citibank pentru programul Fii antreprenor!

Ernst&Young pentru programul StartUp

EximBank pentru programul Compania

Exxon Mobil pentru programul Sci-Tech Challenge

General Electric pentru programul Compania

Hewlett-Packard pentru programul Social Innovation Relay

ING Bank pentru programul Bani IQ

Intel pentru programul Social Enterprise Project

IBM pentru programul Job Shadow Day și Safer Internet Day

Janssen pentru programul Bridge to Employment

LEGO pentru programul Orașul nostru

Mega Image pentru programul Fabrica de aer curat

Microsoft pentru programul Compania

Qual Media pentru campania de tipărire a 100.000 de manuale JA

Raiffeisen Bank pentru programele ABCdar bancar, Noi înșine, Job Shadow Day și Bani IQ

SAP pentru programul StartUp

TMF pentru programele Compania și Enterprise without Borders

Unicredit pentru programul Bani IQ

VISA pentru programul Bani IQ

Vodafone pentru programul Global Enterprise Project

—————-

Despre Junior Achievement România

Junior Achievement România, organizaţie non-profit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing sunt urmate anual de peste 153.000 de elevi din 1.000 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.  Website: www.jaromania.org

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.