Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Câștigătorii Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I / 2021)

0

Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță rezultatele sesiunii I / 2021 a apelurilor de proiecte finanțate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI). O finanțare totală în valoare de 3.599.810 lei este disponibilă pentru 29 de proiecte, provenind din toate regiunile istorice, evaluate ca eligibile pentru finanțare în urma Apelului I/ 2021.


Proiectele selectate pentru finanțare se înscriu în categoriile: 1) intervenții de urgență (IU) – 4 proiecte selectate, în valoare totală de 711.664 lei; respectiv 2) pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare) 25 de proiecte selectate, în valoare totală de 2.863.000 lei.

Cu toate că așteptarea noastră era aceea de a finanța multe intervenții de urgență – de punere în siguranță a unor monumente istorice cu risc de colaps – , din cele peste 50 de proiecte propuse în total în cadrul celor două sub-programe, am avut surpriza plăcută să evaluăm ca eligibile pentru finanțare un număr mare de proiecte de elaborare a documentației tehnico-economice pentru restaurare. Este un semn că atenția proprietarilor și administratorilor de monumente istorice se orientează pe termen mai lung și înspre proiecte ample de restaurare, care să valorifice la maximum următorul exercițiu financiar european. Am decis, prin urmare, să alocăm o sumă mai mare acestui tip de proiecte, inclusiv redirecționarea fondurilor pentru intervenții de urgență, unde nu au fost suficiente proiecte care să întrunească condițiile de eligibilitate.  Sperăm ca toate cele 25 de cereri evaluate ca eligibile în subprogramul proiectare să valorifice finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice și să devină în umătorii 2-3 ani – alături de poiectele deja implementate în urma apelului de anul trecut – exemple de bună practică în restaurarea de calitate a monumentelor istorice – a declarat Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Foarte important este, însă, în acest context, ca toate proiectele selectate pentru finanțare să țină cont de recomandările și condițiile evaluatorilor, astfel încât finanțarea TMI să meargă înspre documentații tehnico-economice pentru proiecte mature și de calitate, care să poată fi puse în aplicare cu finanțare UE mai subliniază Ștefan Bâlici.

Lista tuturor celor 29 de proiecte selectate pentru finanțare în cadrul Apelului I/2021 TMI este disponibilă aici.

Acestea se alătură altor 25 de proiecte de punere în siguranță /  realizare a documentației pentru restaurare câștigătoare ale Apelului de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice din 2020 (mai multe detalii sunt disponibile aici).

Printre criteriile principale de departajare a proiectelor și de acordare a finanțării – criterii ce au la bază prioritățile anuale în vederea finanțării prin TMI transpuse în baremul anunțat la startul Apelului de proiecte – menționăm: argumentarea importanței monumentului în raport cu toate categoriile de valori ale obiectivului (relaționale, contextuale, locale), atenția acordată angajării comunităților patrimoniale și a comunităților locale în protejarea monumentelor istorice și pregătirea unei documentații elaborate, care are în vedere protejarea și punerea în valoare pe termen lung a monumentului istoric.

Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice fac posibile momentan doar cele patru subprograme de finanțare anunțate în decembrie 2020, și anume: 1) subprogramul intervenții de urgență (IU), 2) subprogramul pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare); 3) subprogramul acțiuni tematice Reșița, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreținere și reparații curente și 4) subprogramul acțiuni tematice Timișoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreținere și reparații curente.

Reamintim că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul subprogramelor dedicate Reșiței, respectiv Timișoarei este de 10 mai, ora 16:00, iar rezultatele selecției vor fi anunțate la finalul lunii iunie.

Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice și persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României. Valoarea minimă a cofinanțării puse la dispoziție sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate. Institutul Național al Patrimoniului acordă aceste finanțări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 31 octombrie 2021.

Fiecare subprogram are condiții specifice de eligibilitate disponibile pe www.patrimoniu.ro/timbru.

Detalii şi clarificări pot fi obţinute prin e-mail la adresa finantare.timbru@patrimoniu.ro sau la telefon, la numărul: 021-336.60, interior 114 (în timpul orelor de program).

Potențialii beneficiari sunt invitați, de asemenea, să se aboneze la notificările despre Apelurile de finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice, aici: https://bit.ly/3ppjcaH.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.