Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Casa Pietrelor, spațiu de prezentare și aplicare a noțiunilor de paleontologie, speologie și biologie în Geoparc

0

Viața secretă a pietrelor. Geodiversitatea și biodiversitatea din Țara Hațegului” este titlul workshop-ului găzduit la Casa Pietrelor, noul punct de vizitare și de interpretare aflat în curs de amenajare în Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București.

Casa Pietrelor_1

Participanții la workshop, ambasadori și voluntari pentru Geoparc, au aflat o mulțime de informații interesante în cadrul prezentărilor susținute de specialiști în paleontologie, speologie și biodiversitate, membri ai Asociației Widerness Research and Conservation, partener în proiect. Workshopul a fost organizat de Asociația Wild Roots, în cadrul proiectului ”Casa Pietrelor, punct de vizitare și educație non-formală în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”

Raluca Văcărescu le-a dezvăluit participanților, în prezentarea ”Lumea dispărută din Țara Hațegului”, informații despre cum a apărut Pământul și evoluția lui, despre apariția plantelor și a animalelor, dar și despre dinozaurii pitici care au populat fosta insulă a Hațegului cu cca 70 de milioane de ani în urmă. ”Peșterile – arhive ale geodiversității” au fost prezentate de Ionuț Mirea, care i-a purtat pe participanți într-o călătorie în adâncuri unde, dincolo de frumusețea formațiunilor, se ascund o multitudine de informații despre  trecutul Terrei. ”Biodiversitate – diversitate naturală” a fost prezentarea suținută de Iulia Miu. Ea a povestit despre relațiile complexe din ecosisteme, despre cum noi, oamenii, jucăm un rol important în menținerea biodiversității, despre ajutorul pe care îl primim din partea sa în viața de zi cu zi și cât de puțin conștientizăm acest lucru. Dragoș Măntoiu a vorbit captivant în prezentarea sa ”Liliecii: o lume ascunsă a sunetelor”. El a demontat, împreună cu cei prezenți, miturile legate de lilieci, și a explicat rolul esențial pe care aceștia îl joacă în lanțul trofic. Prezentarea a fost însoțită și de o aplicație practică de bioacustică, știința ce îmbină elemente de biologie cu cele de fizică acustică, adică studiul sunetelor. Practic, cu ajutorul unor instrumente speciale au fost înregistrate sunetele scoase de lilieci, iar apoi, ținându-se cont de anumite caracteristici ale sunetelor, au putut fi determinate speciile de lilieci aflate în zonă. De asemenea, au fost montate două căsuțe destinate liliecilor.

Proiectul ”Casa Pietrelor” este derulat de Asociația Wild Roots și Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Noul spațiu de vizitare, aflat în curs de amenajare la Ohaba Sibișel, comuna Râu de Mori, le va dezvălui vizitatorilor legăturile dintre ”lumea nevie” (geodiversitatea) și ”lumea vie” (biodiversitatea). La realizarea sa sunt utilizate materiale exclusiv ecologice – lut, lemn, pământ și iarbă, dispuse astfel încât să prezinte succesiunea stratelor în natură plecând de la roca mamă – fundația de piatră, și până la stratul fertil (pământul) împreună cu iarba care va acoperi întrega structură. Spațiul va găzdui ateliere și activități de educație nonformală, workshopuri și aplicații practice care să faciliteze înțelegerea noțiunilor legate de geodiversitate și biodiversitate precum și legăturile dintre acestea.

”Casa Pietrelor” este unul dintre cele două mari proiecte educaționale derulate în această vară pe teritoriul Geoparcului. Cel de-al doilea proiect este ”Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate și geoparcuri internaționale”și este derulat de Asociația Drag de Hațeg împreună cu Geoparcul Internațional UNESCO Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București. Unul din evenimentele majore ale proiectului va avea loc pe 24 August, când este celebrată Ziua Vulcanilor. În cadrul evenimentului, simpatica mascotă Andi Andezit le va dezvălui celor prezenți informații inedite despre locurile speciale vizitate în țară și în lume. De asemenea, în cadrul celor două proiecte urmează să fie pregătită și o nouă generație de Ambasadori pentru Geoparc, tineri din Țara Hațegului interesați să promoveze zona la nivel local, național și național. Proiectele ”Casa Pietrelor” și ”Călătoria lui Andi Andezit” sunt derulate în baza unei finanțări oferită de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, în urma unui concurs național de proiecte.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 127 de teritorii din 35 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Pentru informații privind Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului accesați: www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.