Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Casa pe structura de lemn. Avantaje si dezavantaje

0

Vrei să construiești o casă pe structură de lemn? Iată ce avantaje și dezavantaje are acest tip de construcție

Habitat for Humanity, organizație cu misiunea de a elimina locuirea sărăcăcioasă, construiește de 19 ani în România case simple, decente și accesibile pentru familii cu venituri mici.
Voluntari pe santierele Habitat for Humanity

Casele Habitat for Humanity România sunt construite preponderent pe structuri ușoare de lemn, după modelul american Habitat. Din 1997 și până astăzi, organizația a construit în România peste 400 de case folosind acest tip de construcție, simplu și eficient.
Lemnul este un material de construcție cu care cei fără experiență pot să lucreze ușor. Peste 2,500 de voluntari, internaționali și corporatiști români, ajută în fiecare an organizația Habitat for Humanity România la construcția caselor. Voluntarii construiesc sub atenta supraveghere a specialiștilor Habitat for Humanity România, care îi îndrumă pas cu pas.
Dincolo de manevrabilitate, folosirea structurii de lemn în construcția unei case are multe alte avantaje:
• Unul dintre avantajele construcțiilor pe structură de lemn este rapiditatea cu care poate fi construită casa. După ce fundația este uscată, o locuință pe structură de lemn de 55-60 mp poate fi ridicată și în cinci zile, de către o echipă de 20-25 de persoane. (Vezi aici detalii despre casa construită de voluntari Habitat for Humanity România în doar 31 de ore).
• Casa din lemn este mai călduroasă. Lemnul este un material care izolează foarte bine. Între straturile de OSB care se montează pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vată minerală, polistiren, spumă poliuretanică sau celuloză care permit obținerea unei performanțe termice și energetice mai bune.
• Pe de altă parte, se salvează mai mult spațiu. Pereții din lemn sunt de aproape două ori mai subțiri decât cei realizați din cărămidă sau BCA.
• Casele pe lemn sunt mai rezistente la cutremur. Lemnul este un material elastic, iar datorită modului de îmbinare a elementelor structurale se preiau mișcările seismice indiferent de direcția de propagare. O casă pe structură de lemn poate rezista unui cutremur de până la 8 grade pe scara Richter.
• Casele pe structură de lemn sunt mai ieftine decât cele construite pe alte structuri. Costul pentru o construcție pe structură de lemn este 20.000 de euro (50-60mp)
• Casele pe structură de lemn nu sunt mai predispuse la incendii dacă structura de lemn este tratată ignifug în mod corect (lemnul ignifugat intârzie cu aproximativ 90 de minute aprinderea) și se folosesc materiale rezistente la foc. Pe de altă parte, în caz de incendiu, la casele pe structură de lemn se înlocuiește doar partea afectată, pe când la alte structuri trebuie realizată o evaluare generală a structurii întregii clădiri.
• Oferă un mediu ecologic de viață, dacă se folosesc cât mai multe materiale naturale, lucru benefic pentru psihicul și bioritmul natural al organismului uman.

Dezavantaje

• Casele pe structură de lemn au o durata de viață relativ mai mică decât casele pe alte structuri. Totuși, aceasta se poate extinde cu o bună întreținere și exploatare -aerisire, încălzire, curățenie, folosirea corectă a instalațiilor sanitare –astfel încât vom ajunge să nu mai facem comparație între diferite tipuri de structuri privind durata de viață. În acest caz utilizatorul face diferența..
• Nu sunt izolatoare fonice atât de bune față de structurile pe cărămidă sau BCA. Izolarea fonică a unei clădiri pe lemn crește atât timp cât îmbinările dintre panourile de lemn sunt realizate corect (toleranțe cât mai mici între pereții de lemn). La fel, se pot folosi materiale fono-absorbante, se poate dubla vata minerală între pereții despărțitori sau în planseul dintre nivele.
• Lipsa popularității acestui tip de construcții. În contrast cu țările nordice, Canada și SUA, românii sunt sceptici în privința fiabilității construcțiilor pe structură de lemn. Multe persoane consideră că o casă din lemn se pretează doar ca o cabană la munte, nu ca o locuință permanentă.

Despre Habitat for Humanity România

Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. În România este de 19 ani, timp în care a ajutat peste 36.000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.