Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cartea „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Longin, lansată la ICR

0

Volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare“ de Lucia Hossu-Longin va fi lansat, miercuri, 28 noiembrie 2018, de la ora 17.00, la Institutul Cultural Român. Volumul publicat la Editura Hyperliteratura este o panoplie a marilor personalități care au făurit statul național român, părinții fondatori ai Marii Uniri.

Alături de autoare, la lansare vor participa Andrei Ruse, scriitor și managerul editurii Hyperliteratura , prof. dr. Dumitru Preda, istoric, Ioana Diaconescu, scriitoare, Theodor Hossu-Longin, coordonatorul volumului.

„Știam din episoadele pe care le-am dedicat închisorii de la Sighet, ca spațiu concentraționar pentru elita autohtonă, că aici au fost exterminați marii artizani ai Unirii, începând cu Iuliu Maniu, Alexandru Lapedatu, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, generali ai Marelui Război, printre care Henry Cihosky, istorici ca Ion Nistor și Ioan Lupaș, care au auferit ani grei de detenție. Academicianul Ioan Lupaș a fost literalmente bătut la Sighet. Peste viața și faptele lor s-a așternut lespedea uitării. Doar câteva muzee județene de la Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Baia Mare, Sighet, Alba Iulia mai păstrează săli ale generației eroice, ale generației care ne-a dat o țară. Așa s-a născut proiectul Oamenii mari care au făcut România Mare, unind documente și mărturii din muzee rurale (Băsești, Șișești, Săliște, Bădăcin, Sântimbru, Giulești, Rășinari, Ciucea, Agriș), vocile unor compatrioți care își amintesc biografiile părinților fondatori, ale istoricilor prestigioși care vin în întâmpinarea Centenarului cu lucrări și cercetări noi“, mărturisește autoarea Lucia Hossu-Longin.

A realizat numeroase documentare care au fost selecţionate la festivaluri internaţionale: „Hobiţa lui Brâncuşi”, „România versus Cheng”, „Visul” (portret Liviu Ciulei), „21 de fotograme care au intrat în istorie”, „Cardinalul Iuliu Hossu”, „Sebastian” (selecţie la Prix Italia – 2006), „Regele nu moare” (selecţie la Festivalul internaţional de Televiziune de la Biarritz, Franţa – 2009, Prix Italia – 2009 şi Premiul special al Juriului UCIN – 2009). Documentarul „Regele nu moare” a fost proiectat, în premieră, două seri consecutiv la Paris, în Teatrul „La Huchette”, unde se joacă de 50 de ani neîntrerupt Eugen Ionescu.

Volumul „Memorialul Durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală” şi colecţia de 36 de DVD-uri conţinând 36 de filme au apărut în aprilie 2007 la Editura Humanitas, prin colaborarea cu IICCR şi TVR Media. În iunie 2009 a tipărit volumul „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” la Editura Humanitas, iar în luna septembrie a aceluiași an i-au apărut cartea şi colecţia de 8 filme „Memorialul Durerii – Seria neagră” la TVR Media. În noiembrie 2013 a publicat „Memorialul Durerii – Întuneric şi Lumină” şi colecţia de 58 de DVD-uri editată de TVR Media şi TVR 2, la Editura Humanitas. Volumul prezent, „Oamenii mari care au făcut România Mare” este o nouă filă a proiectului „Memorialul Durerii” și are la bază o serie de emisiuni dedicate personalităților istorice care au contribuit enorm la Unirea din 1918.

 

Mai multe informații aici:

https://www.icr.ro/pagini/cartea-oamenii-mari-care-au-facut-romania-mare-de-lucia-hossu-longin-lansata-la-icr

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.