Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Caravana Națională de informare, prevenție și TESTARE GRATUITĂ a hepatitei A, B și C

0

Fundația “Renașterea” continuă acțiunile din cadrul Caravanei Naționale de informare și prevenție a hepatitei A, B și C

Fundația “Renașterea pentru Sănătate, Educație și Cultură” continuă campania de informare, dar și testarea gratuită pentru depistarea hepatitei C, în interiorul pavilionului Caravanei Naționale de informare și prevenție a hepatitei A, B și C.

Caravana, parte integrantă a campaniei stop HEPATITA!, este un demers al Fundației “Renașterea” în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA.

Scopul acestei caravane este de a susține implementarea programului de informare, educare și prevenție pentru hepatită în România, dar și de a testa gratuit atât publicul larg, cât și personalul medical.

În data de 04 decembrie 2014 a avut loc un nou eveniment în cadrul caravanei stop HEPATITA!, unde toți cei prezenți în pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatită, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni îmbolnăvirea.

Am pornit caravana stop HEPATITA! de informare și prevenție a tipurilor de hepatită anul acesta din dorința de a informa și a ajuta la diagnosticarea cât mai multor persoane infectate cu aceste virusuri.

Din păcate, hepatita este subdiagnosticată în România, iar cifrele pe care le avem până acum ne informează doar despre jumătate din populația infectată. Există categorii de vîrstă care sunt mai expuse la un anumit tip de virus hepatitic și, de asemenea, anumite categorii profesionale sunt mult mai expuse (de exemplu, cadrele medicale reprezintă una dintre cele mai expuse categorii, de aceea este foarte important ca această categorie să vină să se testeze, așa cum s-a întâmplat la acțiunea de la Craiova).

Caravana stop HEPATITA! se va desfășura pe durata unui an, iar pavilionul din cadrul caravanei reunește acțiuni pentru toate cele trei tipuri de virus hepatitic”, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea

La eveniment a participat și MD. PhD. Anca Streinu-Cercel, reprezentant al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, care a declarat: ”Dacă în 2011, în România aveam o prevalență de 3% a pacienților infestați cu virusul hepatitic C, în prezent am ajuns la 4,76% prevalență a bolii. De aceea, noi cei de la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” ne dorim să informăm pacienții noștri și publicul larg de existența Hepatitei C pentru care, din păcate, nu avem nicio simptomatologie. Unul din scopurile Caravanei Naționale stop HEPATITA!, inițiativă pe care o susținem din toate punctele de vedere, este de a testa cât mai multe persoane pentru a putea depista activ și a diagnostica pacienții din timp pentru a trata mult mai ușor boala. Până acum am reușit să testăm foarte multe persoane și vom continua testăruile pentru a ajunge cât mai aproape de eradicarea acestui virus.”

Gazda evenimentului de pe 04 decembrie din București a fost Dr. Oana Cuzino, care s-a alăturat inițiativei Caravanei Naționale stop HEPATITA! de a informa publicul despre tipurile de hepatită și de a testa cât mai multe persoane pentru a depista din timp infestarea cu virusul hepatitic C. Dr. Oana Cuzino a declarat: ”Ne bucurăm că putem susține această inițiativă a Fundației Renașterea de a oferi mai multe informații despre hepatită publicului din România. Suntem deja la al 3 lea eveniment din cadrul Caravanei stop HEPATITA!, prin care am reușit să aducem mai aproape de publicul larg informații cu privire la prevenția, identificarea și diagnosticarea cât mai rapidă a oricărei dintre cele trei forme de hepatitiă.”

Caravana Națională stop HEPATITA! reunește acțiuni pentru toate cele trei tipuri de hepatită sub un singur pavilion:

  • pentru hepatita A – informare despre importanța igienei încă de la școală, dar și distribuire de săpunuri;
  • pentru formele de hepatită B și C – conștientizarea riscurilor de infectare prin ace și instrumentar nesterilizate și sânge contaminat, dar și informare despre protejarea sexuală și distribuire de prezervative;
  • pentru hepatita B – despre importanța prevenției prin vaccinare pentru hepatita C – testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitic C.

Dr. Oana Cuzino, jurnalist

FUNDAȚIA RENAȘTEREA. CAMPANIA NAȚIONALĂ STOP HEPATITA

La 1 octombrie 2001, Fundaţia RENAŞTEREA aducea pentru prima oară în atenţia publicului din România, o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Atunci a fost iniţiat PROGRAMUL DE PREVENIRE ŞI DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI DE SÂN, ce avea drept scop tratarea cu succes a bolii.

De la inființare, peste 64.000 de femei au beneficiat de serviciile medicale oferite de Fundația Renașterea, având astfel șansa de a afla că sunt bine sau de a-și redobândi sănătatea. În prezent, Fundația Renașterea deține în București, un Centru Medical pentru Diagnostic al afecțiunilor mamare, un Centru de Informare Medicală, două Unități Mobile de Diagnostic (evaluate la peste 300.000 de euro fiecare) și un Centru Medical de Excelență, investiție de peste 2.000.000 de euro, datorită unei finanțări din partea Mecanismului Financiar SEE. În urma activităţii susţinute în acest domeniu atât de important pentru femeile din România, autoritaţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în 2008, statutul de organizţie de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația Renașterea a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”.

Începând cu anul 2007, Fundația Renașterea și-a extins treptat activitatea, de la problema cancerului de sân, la cea a cancerului de col uterin, Sănătatea Femeii în general și, în această vară, a inițiat CAMPANIA NAȚIONALĂ STOP HEPATITA.

România se află pe locul 1 în rândul țărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătații. Mai mult, conform rezultatelor publicate într-un studiu internațional de prevalență și estimare a nivelului de infecție cu virusuri hepatitice B și C, situația estimată pentru România la nivelul anului 2013, un număr de 1 016 800 locuitori ar fi infectați cu virus hepatitic B și 635 500 locuitori ar putea fi infectați cu virus hepatitic C. Pentru hepatita virală de tip A, ultimul raport anual epidemiologic publicat de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru anul 2013 situa România pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene ca rată a incidenței cazurilor raportate (12,05 la 100 000 de locuitori).

În acest context, Fundația Renașterea a semnat, pe 17 iulie 2014, un protocol cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Română de Boli Infecțioase și HIV/SIDA.  Scopul acestuia este de a lansa și implementa împreuna un program amplu de informare, educare și prevenție pentru hepatită în România.

În data de 21 iulie 2014, Fundația Renașterea a organizat, la Ambasada Italiei la București, o dezbatere cu tema „Hepatita, o problemă a spațiului comunitar european”. La dezbatere au fost prezente aproape 50 de persoane –  factori de decizie din domeniul sănătății (la nivel national si european), companii, reprezentați mass media.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.