Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Caravana de teatru ”Green-Frilensăr pe contour” a ajuns la final

0

Caravana de teatru Green-Frilensar pe contour a ajuns la final

Asociatia Green Hours anunta incheierea caravanei de teatru ”Green-Frilensar pe contour”, desfasurată in perioada 21 iulie – 15 august de catre Trupa Frilensar.

Au avut loc 10 spectacole de teatru in 10 localitati de granita din Romania: Malu, jud. Giurgiu, Nadlac, jud. Arad, Cheresig, jud. Bihor, Halmeu, jud. Satu Mare, Sapanta, jud. Maramures, Radauti, jud. Suceava, Horodistea, jud. Botosani, Rasesti, jud. Vaslui, Jurilovca, jud. Tulcea, Mangalia, jud. Constanta.

poza 1

Caravana de teatru reprezinta prima parte a proiectului ”Green-Frilensar pe contour”, organizat de Asociatia Green Hours, impreuna cu grupul de artisti reuniti sub numele Frilensar si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Green-Frilensar pe contour” beneficiaza de un parteneriat special cu Politia de Frontiera Romania si de sprijinul sponsorului principal, Kaufland Romania.

Cea de-a doua parte a proiectului inseamnă producerea unui film documentar, prin care membrii trupei Frilensar vor prezenta descoperirile pe plan cultural si social ce li s-au relevat pe parcursul turneului (activitatile culturale frecvente, acolo unde exista, care este impactul acestora, ce factori decizionali sunt prezenti etc.)

O viziune din interior, semnată Daniel Chirila – manager proiect, regizorul pieselor din cadrul Tristory:

Green-Frilensar pe contour a fost pentru noi o calatorie a cunoasterii. Poate parea exagerat si desprins asa din tipologia declaratiilor frumoase, dar pentru noi ca oameni-artisti caravana a fost mai mult decat un simplu proiect cultural. N-a fost totul minunat, dar n-a fost nici atat de obositor pe cat ne inchipuiam la inceput. Am trecut prin localitati prin care probabil nu vom mai ajunge niciodata, am cunoscut oameni care traiesc pentru cultura, am cunoscut oameni care se lupta in fiecare zi cu lucruri mult mai importante decat cultura si ne-am vazut noi pe noi confruntati cu tot felul de intamplari care undeva in timp vor conta. Interesant este ca, desi am reactionat de multe ori din instinct si convingere, intr-o nota pragmatica, ne-am atins asa cum era de dorit și obiectivele pentru care am plecat în expediție. Spectacolele noastre au atras în localitățile în care au fost reprezentate publicul tânăr și foarte tânăr, am dezbătut împreună cu spectatorii dupa fiecare spectacol creatiile dramatice si nu in ultimul rand, ne-am testat calitatile de producatori culturali. Evident ca mai avem foarte multe de invatat, dar caravana reprezinta un prim pas in vederea viitoarelor noastre demersuri culturale.”

Caravana de teatru a insemnat pentru actorii trupei (Loredana Cosovanu, Alina Mindru, Claudia Chiras, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirila) parcurgerea a peste 4000 de kilometri din teritoriul de granita al Romaniei, si nu numai, si prezentarea spectacolelor din trilogia Tristory* in fata a peste 700 de spectatori din intervalul de varsta urmarit de acestia, adaptandu-se la spatii de joc cu cerințe tehnice minime a decorurilor si a recuzitei spectacolelor.

*Trilogia Tristory – Malaies in Calcaies, Once Upon si Mioritza. Tristory sau trilogia emotiilor traditional neinchipuite reprezinta o poveste (Malaies in Calcaies), un basm (Once upon) si-o balada (Mioritza.) transformate prin dramaturgia si regia lui Daniel Chirila in spectacole de teatru pornind de la traditii, obiceiuri, laitmotive sau mituri ale poporului roman exploatate in context european.

FRILENSAR este un grup de tineri si foarte tineri artisti independenti care se manifestă cat mai liber cu putinta prin teatru. Incearca orice, nu fug de nimic, fara compromisuri, dimineata, la amiaza, noaptea, in bar, in teatru, pe strada, de la experiment la traditie, oriunde exista sau pot capacita un public sincer si atent. A avut peste 100 de reprezentatii in București si in tara, reusind sa participe la numeroase festivaluri, dintre care amintim premiul castigat in cadrul Galei Hop in 2016, Premiul pentru cea mai buna trupa de actori. Frilensar are in prezent patru spectacole active (Malaies in Calcaies, Mioritza, Once upon si Inaintea erei noastre) si inca doua spectacole in pregatire ( Priveste cerul si Who I am). Frilensar are 7 membri permanenți (Loredana Cosovanu, Alina Mindru, Claudia Chiras, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu si Daniel Chirila) si doi colaboratori (Maria Veronica Varlan si Tudor Morar).

De cca. 2 ani, Trupa Frilensar a fost ”adoptata” in Bucuresti de Teatrul LUNI de la Green Hours, producator al caravanei Green-Frilensar pe contour, prin Asociatia Green Hours.

Asociatia Green Hours reprezinta organizational si administrativ cel mai vechi spatiu cultural-artistic independent din Romania, Green Hours jazz & theatre café.

Aici a luat fiinta Teatrul LUNI, in seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei Chantan au Lait (Maia Morgenstern & Dorina Crisan Rusu – pe texte de Mircea Dinescu, Ienachita Vacarescu si Joshua Sobol).

Istoria Teatrului LUNI (ce va marca 20 de ani de existenta pe 1 decembrie 2017) continua cu perseverenta munca si eforturile de a mentine un spatiu si conditii de exprimare pentru artistii care se simt creativi si liberi – asa cum, in acest moment se intampla in colaborarea noastra cu Frilensar.

Teatrul LUNI a fost recunoscut, de-a lungul anilor, inclusiv prin premii nationale (Premiul de Excelenta UNITER, Premiul pentru Creatie in Teatrul Independent – acordat de Ministerul Culturii) si internationale (Fringe Dublin, Fringe New York, ș.a.).

Proiect co-finantat de Aministratia Fondului Cultural National

Organizatori: Asociatia Green Hours, Frilensar

Sponsor principal: Kaufland Romania

Sponsor secundar: Julius Meinl

Parteneri institutionali: Politia de Frontiera, Centrul Cultural Ceh, Primaria comunei Malu, Primaria Nădlac, Primaria comunei Toboliu, Primaria comunei Halmeu, Primaria comunei Sapanta, Primaria Radauti, Primaria comunei Paltinis, Primaria comunei Drinceni, Primaria comunei Jurilovca, Primaria municipiului Mangalia prin Directia Cultura si Sport.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Haute Culture, Scena 9, Stiri de vest, Graiul Maramuresului, Ziarul de Tulcea, Crai Nou, Satu Mare Online, Buletin de Carei, Gazeta de Botosani

*Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

Asociatia Green Hours & Frilensar

17.08.2017, București

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.