”CAPUL SUS!” – campanie a Asociației Magic dedicată fetițelor și adolescentelor care și-au pierdut părul în urma chimioterapiei

0

Asociația Magic desfășoară în luna martie campania ”CAPUL SUS!”, destinată fetițelor și adolescentelor diagnosticate oncologic. Scopurile campaniei sunt de conștientizare a traumei pierderii părului post-chimioterapie și de strângere de fonduri pentru peruci medicale.

Implicațiile psiho-emoționale, cauzate de pierderea părului în urma chimioterapiei, sunt deosebit de profunde și de traumatice.

Pentru copii, pierderea părului e încă și mai traumatizantă decât pentru adulți: sunt izolați de către grupurile de copii sănătoși – cei mici neavând capacitatea de a înțelege singuri cancerul și efectele tratamentelor, iar educația în această direcție lipsind cu desăvârșire în societatea noastră.

Astfel, pierderea părului izolează fetițele și adolescentele, creându-le probleme suplimentare, deloc de neglijat, pe lângă lupta cu diagnosticul propriu-zis, acutizându-le anxietatea și depresia și îngreunându-le vindecarea.

Părul este asociat, în mod special la sexul frumos, cu feminitatea și frumusețea.

În momentul în care fetele își pierd părul, chiar dacă sunt încă la vârsta poveștilor, își pierd echilibrul emoțional – sub presiunea imaginii pe care societatea o proiectează asupra lor și, implicit, a imaginii pe care ele însele o proiectează despre sine.

Suntem țara din UE care nu compensează nici măcar o parte din perucile medicale. Sunt considerate produse de înfrumusețare, când ele sunt, de fapt, dispozitive medicale.

Este certificat psihologic că o perucă, în cazurile oncologice, de arsuri, de boli rare sau de boli dermatologice, poate reduce considerabil anxietatea socială, iar revenirea la imaginea de dinainte de boală este parte din procesul de vindecare – la pacienții mari și mici, deopotrivă.

Perucile medicale nu sunt deloc totuna cu cele comerciale – nici financiar, nici calitativ. Sunt mult mai scumpe, pentru că trebuie să fie cât mai ușoare și aerisite, preferabil din păr natural, inserat pe suport din materiale cât mai naturale, care să lase scalpul să respire – dat fiind că o perucă medicală este purtată o perioadă lungă de timp.

Pentru toate motivele enumerate mai sus, Asociația Magic a pornit campania ”𝐂𝐀𝐏𝐔𝐋 𝐒𝐔𝐒!”

Campania se desfășoară până la finalul lunii martie, iar scopurile ei sunt de conștientizare, de către publicul larg, a traumei pierderii părului post-chimioterapie și de strângere de fonduri pentru peruci medicale, pentru fetițele și adolescentele diagnosticate oncologic.

Vrem să le spunem, împreună:

CAPUL SUS, sunteți nespus de frumoase!

Împreună înseamnă, pe lângă partenerii care ne-au venit in întâmpinare, cu ce a putut oferi fiecare, bunuri sau servicii (avem tombole zilnice, cu premii pentru toate gusturile), și toți cei care vor dori să se alăture campaniei: cu un gând bun, cu împărtășirea propriilor experiențe și, nu în ultimul rând, participând la tombole – toate fondurile strânse la tombolele Magic ”CAPUL SUS!” vor fi folosite pentru achiziționarea de peruci medicale” – Asociația Magic

Aici, toate premiile oferite de partenerii Magic, în tombolele ”CAPUL SUS!”: https://magicamp.galantom.ro/projects/fpages?id=2128.

Dincolo de premii, însă, fiecare donație înseamnă multă alinare și încredere pentru fetele cu afecțiuni oncologice.

*

𝐀𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚ț𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐠𝐢𝐜 este o organizație non-profit, neguvernamentală, care sprijină peste 10.000 de familii cu copii grav bolnavi, asigurându-le prin cele 12 proiecte ale sale o adevărată rețea de mâini de ajutor în lupta cu boala: transportul familiilor cu copii grav bolnavi, la spital și înapoi acasă, cu șoferi voluntari (Șofer de Suflet), cazare pentru părinți pe perioada spitalizării copiilor (MagicHOME), pachete săptămânale pe secțiile de oncopediatrie și consiliere psihologică a copiilor și părinților (MagiCARE), colete lunare cu alimente și toate cele necesare pentru familiile cele mai vulnerabile (MagicBOX), burse educaționale lunare (MagicEDU), tabere pentru copiii oncologici sau care au pierdut pe cineva drag în lupta cu boala (MagiCAMP), vacanțe pentru întreaga familie a copilului bolnav (MagicTICKET) și multe altele.

Mai multe despre proiectele Asociației Magic, aici: www.asociatiamagic.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.