Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Când școala se mută pe net, documentarele o urmează!

0

Credem că filmul documentar ca instrument educațional este ușor adaptabil mediului online, așa că în acest moment în care școala pe net a devenit o necesitate vă propunem o serie de lecții alternative gândite în jurul unor filme documentare care vorbesc despre subiecte relevante pentru vremurile pe care le trăim precum viitorul educației, ecologie și protecția mediului înconjurător, drepturile vârstnicilor sau probleme cheie legate de economia națională și/sau europeană.

Lecțiile propuse fac parte din Adolescenții și documentarele, un proiect al Asociației Bloc Zero care își propune să creeze un context de informare, învățare și dezbatere pornind de la un instrument educațional inedit – filmul documentar. Acum și în afara sălii de clasă – într-un cinema online gândit special pentru profesori și elevi – www.ad-doc.bloczero.ro.

Despre educație privind spre viitor

Pentru că lucrăm în mare parte cu profesori și elevi, ne-am obișnuit să căutăm constant noi propuneri de educație non-formală, privind pentru inspirație către sisteme de educație diverse, ale căror modele ne provoacă să ne punem întrebări și să reflectăm asupra schimbărilor care ar putea să remodeleze școala românească într-o comunitate formativă, în pas cu nevoile lumii contemporane.

Ca punct de pornire în a găsi răspunsul la această întrebare, am ales să deschidem această serie de lecții cu două filme documentare care prezintă diferite probleme cu care se confruntă elevii și profesorii, atât în țara noastră, cât și în alte colțuri ale lumii.

Filmele propuse vor putea fi vizionate în mod gratuit pe site-ul proiectului, în cadrul unor evenimente în regim de live streaming programate pentru luni, 27 aprilie 2020, respectiv marți, 28 aprilie 2020.

Școala din cloud: 27/04/2020

R. Jerry Rothwell, Statele Unite ale Americii, 2018, 86 min.

Care este viitorul educației într-o lume conectată în rețea? Conferențiarul TED Sugata Mitra instalează un chioșc de internet într-un sat izolat din India. Primul pas în ceea ce avea să devină proiectul “Școala din cloud”. Pe măsură ce copii descoperă Internetul, vor putea fi ei capabili să îl folosească pentru a-și transforma viitorul?

Școala Rebelilor: 28/04/2020

R. Alexander Kleider, Germania, 2016, 97 min.

Cum arată o școală dezvoltată ca o comunitate democratică, în care elevii sunt responsabili pentru toate aspectele funcționării instituției? O școală situată într-un cartier mărginaș al Berlinului oferă o nouă șansă tinerilor de peste 17 ani care n-au reușit să se integreze în școlile germane convenționale.

Pentru că ținem foarte mult la deschiderea unui dialog pornind de la filmele propuse, încurajăm organizare unor discuții post-vizionarea celor două filme propuse.

Dacă ești cadru didactic și vrei să urmărești unul sau mai multe filme împreună cu o clasă, un grup de elevi sau studenți, ne poți scrie pentru a organiza o discuție online post-vizionare. Discuțiile vor fi organizate prin aplicația Zoom și vor fi destinate unui număr maxim de 20 de persoane.

Organizat de: Asociația Bloc Zero

Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Asociația One World Romania, Asociația Mai Mult Verde

Atelierul este parte din proiectul Adolescenții și documentarele, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Filmele și materialele puse la dispoziție în cadrul proiectului fac parte din videoteca programului educațional One World Romania la Școală, un program de anvergură națională care se numără printre inițiatorii educației prin film din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.