Campania „Violenta in familie deformeaza realitatea”

0

In primele zece luni ale anului in curs au fost denuntate in Romania, in medie, patru cazuri de violenta domestica la fiecare 24 de ore, depasind astfel un numar de 1.382 de persoane in aceasta perioada. 128 de persoane au fost ucise de un membru al familiei din ianuarie pana in octombrie 2010. Anul trecut au fost inregistrate la nivel national 2.036 de cazuri de loviri si vatamari corporale grave cauzate de rude pana la gradul patru. Fenomenul violentei domestice a curmat in 2009 viata a 103 persoane, conform unei statistici IGPR din octombrie 2009.

In cadrul campaniei „Violenta in familie deformeaza realitatea” pe site-ul www.nuepoveste.ro vizitatorii sunt martorii unei zile din viata unei femei, victima a violentei domestice. O femeie careia i se repeta in fiecare zi cat este de urata, proasta si inutila, ajunge sa creada fiecare cuvant. “Nu o judeca! Mai intai intelege-o si dupa aceea invata sa o ajuti”, acesta este mesajul pe care Fundatia Sensiblu doreste sa il transmita acum cand campania din acest an pune accent pe realitatea distorsionata a femeilor victime ale violentei domestice.

“Deciziile acestor femei pot parea surprinzatoare pentru noi, cei care privim din afara. Ele nu reactioneaza la aceiasi stimuli, acestea se privesc pe sine intr-o oglinda care deformeaza si, prin urmare, perceptia unui simplu privitor poate fi cu totul diferita. Incearcam, prin campania din acest an, sa aratam aceasta realitate deformata pentru a forta publicul sa isi puna intrebari inainte de a folosi un cliseu: “e vina ei pentru ca sta cu el”, spune Cristina Horia, Director Executiv al Fundatiei Sensiblu.

In fiecare zi, timp de 16 zile, vor fi publicate pe www.nuepoveste.ro povestile adevarate ale unor femei care au gasit puterea sa vada realitatea asa cum este ea si sa aleaga o viata normala, departe de cel care le agresa, psihic sau fizic. Site-ul ofera, de asemenea, informatii detaliate despre cum sa recunosti semnele unui partener violent, care este legislatia in aceste cazuri, ce poti face si unde te poti duce cand esti implicat in astfel de situatii

***
Fundatia Sensiblu este o organizatie non-guvernamentala si non-profit infiintata in mai 2002. Un an mai tarziu Fundatia Sensiblu s-a lansat oficial ca furnizor de servicii sociale prin programul Casa Blu, prin care ofera asistenta femeilor si copiilor victime ale violentei domestice. In 2009, 376 de femei si copii abuzati in familie au primit consiliere psihologica, juridica si sociala. In acest an, un numar total de 107 femei si 115 copii au beneficiat de adapost si de sprijinul Fundatiei Sensiblu.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează