Campania „Sănătate pentru sateˮ a revenit în localitatea Vidra

0

Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat astăzi o nouă acțiune în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”, în județul Ilfov. Peste 60 de persoane din comuna Vidra au fost consultate gratuit, la cabinetul medical din localitate, de medici specialiști în: diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cardiologie, gastroenterologie, medicină internă și ginecologie. De această dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au integrat în cadrul campaniei „Sănătate pentru Sate” și campania de „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”. De acțiunea cu numărul 32,  au beneficiat 20 de femei cărora li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.

DĂNUȚ PRUNĂ, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale a spus: “Astăzi a fost o zi cu totul deosebită deoarece am reușit să integrăm în „Sănătate pentru sate” și campania „Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”, o activitate de care au beneficiat 20 de femei cărora li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou. Pentru activitățile precedente pe care le-am desfășurat în acest an în cele 2 localități din județul Ilfov, Chitila şi Dascălu (71 de cazuri) si în care s-a efectuat screening-ul pentru cancerul de col uterin prin examenul Babeș-Papanicolaou au venit rezultatele investigațiilor. Aceste rezultate arată ca o parte dintre aceste femei au probleme de sănătate pentru care trebuie sa se prezinte la ginecolog pentru investigații suplimentare, colposcopie și biopsie, și tratament: 46 au infecții genitale si 4 au leziuni precanceroase. Prin urmare, mai mult de jumătate dintre ele trebuie sa se prezinte la ginecolog pentru tratament. Astfel, deplasarea personalului medical de la IOB și al voluntarilor de la Patriarhia Româna isi arata utilitatea in depistarea stării de sănătate a femeilor. Este important că aceste femei au aflat că au leziuni precanceroase si de aceea, screening-ul, cred eu că este foarte important și este componenta principală a campaniei „Sănătate pentru sate”. Și astăzi faptul că am avut un ecograf cu noi a contat foarte mult, pentru că la screening-ul abdominal s-au constatat foarte multe probleme de sănătate la persoanele care au participat la investigații.”

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.

Dr. CARMEN ZAHARESCU, medic cardiolog, a subliniat: Campania  „Sănătate pentru sate” este utilă pentru că putem diagnostica din timp diverse probleme de sănătate  pe care pacienții nu le cunoșteau și le putem trata încă din stadii incipiente, astfel încât să nu ajungem mai târziu la afecțiuni mult mai grave care să necesite internări, intervenții chirurgicale sau alte tratamente mult mai complexe.”

Pr. CRISTIAN PREDA, parohia Vidra, județul Ilfov, a menționat: „Cu toții am conlucrat astăzi la binele comunității. Biserica își îndeplinește astfel misiunea și pentru a aduce mângâiere sufletească. Iată astăzi un moment în care am adus și mângâiere trupească pentru că, atât autoritățile locale, medicii voluntari implicați în acțiune, cat şi cadrele medicale ale localității noastre împreună cu noi preoții, am fost alături de credincioșii din parohia noastră. Astfel, suntem alături de oameni în toate problemele pe care aceștia le întâmpină și în viața lor trupească și în problemele lor sufletești. Suntem bucuroși pentru că nu este prima campanie de acest fel pe care am desfășurat-o în comunitatea noastră fiind deja la a patra reuniune ”.

Dr. BANCU NICULINA, medic de familie în localitatea Vidra, județul Ilfov, a adăugat: „Au fost foarte mulți oameni care nu au posibilitatea să meargă în centrele universitare sau în spitale să își facă o electrocardiogramă, o ecografia abdominală, un consult de boli de nutriție, așa că acțiunea de astăzi a fost binevenită. Au fost și pacienți care considerau că nu au nicio problemă de sănătate, dar la care am avut surpriza să descoperim că, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Astfel, cu cât descoperim și intervenim mai devreme, cu atât cresc șansele de a preveni apariția unor complicații și să evităm aceste probleme mult mai mari”.

Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru Sate”, au fost organizate 92 de acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, în cadrul cărora au fost consultate aproximativ 12.000 de persoane.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.