Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campania ROMÂNIA de IMPACT a ajuns la final!

0

Campania naţională „ROMÂNIA de IMPACT”, organizată de Fundaţia Noi Orizonturi, a  arătat o altă faţă a României: implicată, activă, de succes. Desfăşurată în perioada 29 noiembrie 2011 – 1 februarie 2012, campania a promovat cea mai mare mişcare de tineret din ţară – Cluburile de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT, deschise în peste 150 de şcoli.

„ROMÂNIA de IMPACT” a adus în atenţia publicului implicarea tinerilor în comunitate ca soluţie de combatere a apatiei civice şi dezvoltare durabilă a societăţii. Cluburile IMPACT au devenit cea mai mare mişcare naţională de tineret, un program educaţional în care anual peste 3.000 de tineri (12-18 ani) şi peste 400 de voluntari se implică pentru binele comun învăţând, distrându-se şi realizând proiecte în folosul comunităţii. Tinerii şi voluntarii din Programul IMPACT sunt adevărate poveşti de succes şi modele demne de urmat.

În cadrul campaniei, tinerii din Cluburile IMPACT au propus peste 30 de proiecte de serviciu în folosul comunităţii. Prin aceste proiecte, tinerii IMPACT îşi propun ca şi în 2012 să continue să pună România pe roţi prin propriile forţe. Descrierea proiectelor este disponibila pe pagina de Facebook a Fundaţiei Noi Orizonturi.

Cluburile IMPACT sunt un instrument puternic de schimbare socială unde tinerii învaţă să identifice probleme din comunitate, să gândească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte în folosul comunităţii. Realizând astfel de proiecte şi participând la activităţile Cluburilor IMPACT, tinerii au posibilitatea să se dezvolte în patru domenii cheie: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. Anual, Cluburile de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT realizează peste 380 de proiecte de serviciu în folosul comunităţii.

Campania „ROMÂNIA de IMPACT” a fost susţinută de Corneliu Porumboiu şi Tudor Chirilă care au realizat spotul campaniei şi de partenerii  www.121.ro,  Think Outside the Box, Decât o Revistă, RomâniaPozitivă,  RFI România, MB Drăgan, Mondo TV, Mondo FM, Kapital TV, Kapital FM, Ziarul Văii Jiului, Casa de Cultură a Sindicatelor „Ion Dulamita”, SC Comexim R, Impuls, FoodMania, Business Forum, Galeriile de artă Danel,  Suprem Office, Cinema Victoria Cluj-Napoca, Cinema Arta Cluj-Napoca.

 

Programul IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) este un program educaţional extracurricular derulat de Fundaţia Noi Orizonturi în peste 150 de şcoli. Cluburile IMPACT combină învăţarea, distracţia şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii să-şi dezvolte abilităţi de viaţă şi angajabilitate. Implicându-se săptămânal în activităţile Cluburilor IMPACT, tinerii au posibilitatea să se dezvolte în patru domenii cheie: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. IMPACT îi ajută pe tineri să devină agenţi ai schimbării, capabili să-şi transforme propria viaţă şi comunitatea în care trăiesc în mod pozitiv. Având la bază o strategie de învățare prin experienţă, IMPACT foloseşte pedagogia serviciului în folosul comunităţii pentru a combate apatia civică şi a încuraja tinerii să devină cetăţeni activi şi implicaţi pentru binele comun. Programul IMPACT este recunoscut ca model de bună practică de experţi internaţionali în domeniul dezvoltării tinerilor şi a fost replicat la nivel internaţional, 12 cluburi IMPACT fiind deschise în Honduras, 4 în SUA, şi 4 în Republica Moldova.

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. FNO a creat două programe naţionale de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informaţii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

 

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.