Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!„ continuă în mediul rural

0

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale și-au reunit eforturile pentru a intensifica activitățile de sprijinire a persoanelor aflate în dificultate în această perioadă de criză prin care trecem.

 „Implică-te! Împreună reușim mai mult!” este titlul campaniei care întrunește activitățile de ajutoare a oamenilor suferinzi și în nevoi în această perioadă, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Proiectul este o extensie a campaniei „Caravana bucuriei” prin care familiilor vulnerabile din mediul rural li se oferă spijinul necesar pentru a trece cu bine situația de criză creată de pandemia actuală. În perioada 8-12 august voluntarii au ajuns în 10 localități din județele Ilfov și Prahova (Boltașu, Dascălu, Creața, Vărăștii de Sus, Balta Neagră, Dârvari, Găneasa, Islaz, Sintești și Lipănești). Au fost vizitate peste 125 de familii, iar voluntarii Catedralei Naționale au oferit alimente de bază și de igienă. Atât reprezentanții bisericii, cât și localnicii localitaților în care au mers voluntarii, și-au exprimat recunoștința și impresiile despre demersul campaniei. 

Oamenii nu sunt singuri și acest lucru trebuie dovedit, așa cum spune și Pr. Paroh Ghiță Jani, parohia Dârvari, județul Ilfov: ”Este un sprijin foarte important și binevenit în parohia noastră. Vă așteptam să veniți și la noi, ne-am bucurat că am putut să facem bine oamenilor care astăzi ne-au primit cu fețele senine și cu dragoste mare, văzând că cineva se gândește și la ei. Este după cuvântul Mântuitorului, care a zis că putem să îl ajutăm pe cel care este în nevoie, care într-adevar simte și are nevoie de ajutorul celui care are dragoste. Dragostea creștină se manifestă și prin întrajutorarea aproapelui. Oamenilor acestora, când ne-au văzut, li s-a umplut inima de bucurie și aceasta arată dragostea creștină pe care noi am împărtășit-o astăzi și pe care ei au primit-o. S-a facut acest transfer foarte frumos de dragoste de la noi către ei și de la ei către noi.„

În aceste clipe grele, oamenii au nevoie de mai multe motive de bucurie. Pr. paroh Gheorghe Năstăilă, parohia Islaz, județul Ilfov, spune: „Cu siguranță că această activitate este foarte importantă, nu atât prin foloasele ei materiale pe care le aduce celor implicați, cât prin faptul că acești oameni nu se simt uitați. Prin faptul că ajungem din când în când la ei, pentru a-i cerceta, noi, biserica, fiind implicați în viețile lor, ei știu că nu îi uităm și că trecem pe la ei să le oferim pe de-o parte un ajutor material, pe de altă parte un ajutor moral ori de câte ori este necesar. Astfel, aceste persoane conștientizează că biserica va fi mereu prezentă pentru a-i sprijini în nevoile lor.”

Felicitări și gânduri bune pentru voluntari au fost exprimate și de un localnic din Dârvari, care afirmă: „ Este foarte important pentru noi acest sprijin, mai ales că avem o situație mai dificilă, avem doi copii de crescut. Vă mulțumim din suflet pentru ajutor. Cu cei mici ne descurcăm binișor, deoarece lucrez atât eu cât și soția. Nu atât de bine pe cât ne-am dori, dar mulțumim lui Dumnezeu pentru tot.„ O alta localnică vine și ea din urmă și mulțumește pentru cele primite: „Măi mamă, mă bucur că ați venit la mine, nu am mai fost plecată deloc, nicăieri.  Nici la magazin nu mă mai duc singură, mă duc cu nepoata sau rog pe cineva să îmi ia o pâine. Nu mai am putere, nu mai pot, am 86 de ani. Să mai venițti, mamă. Să vă dea Dumnezeu sănătate la toți și doresc bine la toată lumea.„

 Sprijinul oferit înseamnă încurajarea mult dorită. Pr. Paroh Marin Adrian, parohia Lipănești, județul Prahova, declară: „Ne-am bucurat să fim din nou în mijlocul credincioșilor. Noi obișnuim să mergem de câteva ori pe an să îi susținem pe cei care au diferite probleme mai deosebite. Acum, cred că bucuria acestora a fost mai mare, întrucât sprijinul a venit din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și, sigur, când atenția vine într-un astfel de context, și mulțumirea sufletească a acestor persoane este una deosebită. Oamenii au nevoia să ne simtă alături, nu doar prin rugăciune, ci și prin fapte concrete. Și atunci zic că acțiunea de astăzi a fost una frumoasă, care ajută pe oameni să înțeleagă că le suntem alături și că îi iubim și îi susținem așa cum putem.„

Oamenilor e bine să le dai ”aripi„, nu ”cârje„. Este ceea ce spune și Pr. paroh Gheorghe Nuță Popescu, parohia Balta Neagră„Este foarte importantă venirea voluntarilor pentru aceste familii cu posibilități materiale reduse, majoritatea muncesc cu ziua, se descurcă foarte greu în aceste vremuri, copiii sunt mulți. Sunt copii care au nevoie să fie ajutați și ei și părinții. Acțiunea voluntarilor este bine venită oricând în mijlocul lor mai ales că le dă o oază de speranță și este o asigurare că cineva are grijă de ei și nu sunt lăsați. Bucuria mea, ca și păstor de suflete, este foarte mare, mai ales că acești copii sunt incluși în programul “Rămâneți în școală”. Copiii înscriși în acest program, desfășurat de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale vor primi în continuare tot ceea ce este necesar să poată să urmeze și să își încheie studiile. Sunt copii la grădiniță, școală gimnazială, primară și chiar liceu care își doresc să meargă la școală dar care datorită posibilităților materiale reduse ale părinților nu pot urma o școală așa cum și-ar dori.„

 Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale, este optimist și crede că proiectul se va extinde, pentru că eforturile nu se opresc aici și acum:”Încercăm să extindem această activitate din ce în ce mai mult. Contează foarte mult să aprindem acea scânteie care încearcă să conștientizeze în primul rând comunitățile în care noi venim, de faptul că acești oameni care se află în dificultate au nevoie de sprijinul nostru. Realitatea este că există o discrepanță foarte mare între persoanele care au posibilități materiale mari și acești oameni care au mare nevoie de ajutor. Trist este faptul că întâlnim oameni care au o situație materiala foarte bună, care locuiesc în case foarte mari vizavi de oameni care locuiesc în case care stau să cadă, între aceștia neexistând o relație de întrajutorare. Prin aceste activități încercăm să conștientizăm faptul că darul primit de la Dumnezeu este bine să îl răspândim, să răspândim dragostea, mesaje de încurajare, să aducem măcar un mic sprijin, cum am mai spus, măcar o farfurie cu mâncare, o pâine, celor care nu-și permit nici măcar acest lucru.”

În doar 5 luni, campania „ Implică-te! Împreună reușim mai mult!” a înregistrat rezultate semnificative: voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au reușit să sprijine un număr impresionant de familii încercate în această perioadă de pandemie, precum și altele afectate de inundații severe. Pe parcursul a 142 de deplasări în 136 de localități din 22 de județe ale țării, voluntarii au oferit 2.955 pachete cu alimente de bază și produse de igienă, în valoare de 214.080 de lei.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.