Campania ”Cartea de Salvare la Bord” în stațiile Petrom

0
  • Cartea de Salvare la Bord este o inițiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și OMV Petrom
  • Acest concept a fost implementat în România după modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federației Internaționale a Automobilului (FIA)
  • Dotarea mașinii cu Cartea de Salvare la Bord poate reduce cu până la 30% timpul de descarcerare în cazul unui accident
  • Cu sprijinul OMV Petrom, campania de promovare se va derula în aproape 400 de stații Petrom

Majoritatea șoferilor din România manifestă un comportament preventiv în trafic, dar mai puțini dintre aceștia sunt familiarizați cu situația post-accident. În cazul unui accident grav, dotările autoturismelor moderne, menite să sporească siguranța pasagerilor, sunt o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc (ex. explozia generatoarelor de gaz din componenț­a sistemelor airbag) atât pentru echipajele de intervenț­ie, cât și pentru persoanele care așteaptă să fie salvate.

unnamed

Cartea de Salvare a autoturismului aflată la bord poate crește șansele de salvare ale participanților la trafic după un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu până la 30%, aspect vital în lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor grave de circula­ție.

Acest proiect se înscrie în seria activităților pe care Automobil Clubul Român le derulează în cadrul Deceniului Mondial al Siguranței Rutiere 2011 – 2020, lansat de Organizația Națiunilor Unite, în scopul reducerii numărului de victime din accidentele rutiere. Prin implementarea ”Cărții de Salvare la Bord” în România, ACR, împreună cu IGSU și noul partener OMV Petrom, contribuie substanțial la eforturile de salvare a vieții victimelor accidentelor rutiere prin reducerea timpului de descarcerare”, a declarat Constantin Niculescu, Președinte ACR.

Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificațiile tehnice ale mașinilor. Aceasta cuprinde informaț­ii importante pentru salvatori, cum ar fi: poziționarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităț­ilor de control ș.a., precum și punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

Dacă aceste indicații sunt în mașină, ele nu fac decât să faciliteze pompierului operațiunea de descarcerare și să grăbească eliberarea victimei, în siguranță, din mașina accidentată. Este un lucru care nu costă nimic, dar care poate face diferența între viață și moarte. Este o onoare pentru Departamentul pentru Situații de Urgență să se alăture și să sprijine această inițiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și promovată în parteneriat cu OMV Petrom”, a precizat Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul să dețină o carte de salvare, care poate fi descărcată de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, în funcț­ie de marca și modelul autovehiculului. Pentru a fi ușor de identificat diversele componente, Cartea de Salvare la Bord trebuie printată color și așezată la parasolarul din dreptul șoferului, așa cum prevăd procedurile de salvare.

După tipărirea documentului, proprietarii de automobile îl pot prezenta la casele de marcat din orice stație Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, în partea stânga sus sau stânga jos, pentru a ”semnaliza” echipajelor de descarcerare prezența Cărții de Salvare la Bord.

Întotdeauna îi preţuim pe cei care vorbesc prin faptele lor şi nu prin cuvinte. Faptul că nu suntem singuri pe acest drum ne-o dovedeşte evenimentul pentru care suntem astăzi aici şi pe care îl consider o reuşită pentru fiecare dintre noi – un proiect ce se armonizează eforturilor IGSU în asigurarea şi menținerea climatului de siguranţă la nivelul comunităților şi dorinţa partenerilor noștri de a se ralia demersurilor inițiate… în sprijinul și pentru cetățean”, a menționat Nicolae Cornea, Inspector General al IGSU.

OMV Petrom s-a alăturat campaniei Cartea de Salvare la Bord și va facilita promovarea acesteia în aproape 400 de benzinării Petrom răspândite în toată țara. În același timp, pentru că siguranța angajaților este parte importantă a strategiei de sustenabilitate OMV Petrom, toate cele aproximativ 2.500 de autovehicule din flota companiei sunt echipate cu cărți de salvare la bord.

Grija OMV Petrom pentru siguranța în trafic, atât a angajaților noștri, cât și a clienților, a fost întotdeauna o preocupare și o responsabilitate. Suntem un angajator major în România și avem cea mai extinsă rețea de stații. Implicarea noastră în promovarea Cărții de Salvare la Bord vine ca un pas firesc, pentru că este un demers prin care putem să contribuim la protejarea vieții a milioane de români, a declarat Adrian Nicolaescu, Retail Manager OMV Petrom.

Cartea de Salvare la Bord va fi promovată de către mii de angajați din stațiile Petrom, prin intermediul celor peste 500.000 de pliante, și în plus printr-o aplicație online – un test menit să îi facă pe șoferi să conștientizeze cât de importantă este prezenţa în maşină a Cărții de Salvare.

Campania „Cartea de Salvare la Bord” este o inițiativă lansată de Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și promovată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și OMV Petrom.

Parteneriatul s-a născut din dorința de a crește gradul de conștientizare a participanților la trafic asupra importanței fiecărui minut într-o misiune de salvare și de a promova un proiect ale cărui beneficii au fost dovedite la nivel european.

Mai multe detalii despre utilizarea Cărții de Salvare la Bord puteți găsi pe www.petrom.ro sau www.csb.acr.ro.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.