Cafeneaua de stiinta pe 6 ianuarie 2014

0

Fizica marilor concepte, fizicienii marilor idei.

De la idee la confirmare experimentală.

Aceasta  va fi tema  primei ediţii din 2014 a “Cafenelei de ştiinţă” (cafeneauadestiinta.radiocultura.ro) din data de 6 ianuarie 2014, transmisă în direct la Radio România Cultural dar şi pe internet, la www.culturalazi.ro, între orele 19.00 şi 21.00, de la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

O ediţie care se vrea o poveste despre mari fizicieni ai lumii – Richard Feynman, Peter Higgs, Francois Englert, ca să menţionăm câteva dintre numele mari – dar şi despre majorele lor contribuţii în fizică.

O ediţie al cărei „pretext” este Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru descoperirea bozonului Higgs, „particula lui Dumnezeu” cum, inspirat, a numit-o un ziarist, dar şi apariţia, la editura Humanitas, a două cărţi de excepţie: Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!. Aventurile unui personaj ciudat, semnată de însuşi Richard P. Feynman şi Omul cuantic. Biografia ştiinţifică a lui Richard Feynman, a lui Lawrence M.Krauss, ambele apărute în traducerea şi cu grija lui Vlad Zografi, editor Humanitas.

O ediţie în care vom asculta fragmente din prelegerile ţinute de Richard Feynman, în anii 70, la Institutul pentru Tehnologie, Caltech din Pasadena dar şi interviuri cu Francois Englert şi Serge Haroche, laureaţi  Nobel ai premiului pentru fizică pe anul 2013 şi, respectiv, 2012.

O ediţie în care vom vorbi şi despre supercalculatoarele cuantice pe care cercetările premiului Nobel pentru fizică pe anul 2012 par să le promită dar, de fapt, o ediţie în care “eroii” sunt fizica şi conceptele importante ale ultimilor ani şi fizicienii care le-au generat.

În fine, o ediţie – ca o poveste, cum spuneam – despre unde suntem şi ce va fi în fizica anilor ce vor veni.

Această poveste a fizicii marilor concepte şi a marilor fizicieni este spusă împreună cu invitaţii emisiunii, Călin Alexa, Radu Ionicioiu şi Florin Spineanu, toţi trei fizicieni, doctori în fizică la Institutul pentru fizică şi inginerie nucleară “Horia Hulubei” de pe Platforma Măgurele şi Vlad Zografi, dr. în fizică, editor de carte de ştiinţă la Editura Humanitas.

Realizator şi moderator: Corina Negrea.

Partener : Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Cafeneaua-de-stiinta

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează