Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Businessul din România susține educația. Un sfert de milion de tineri români au beneficiat gratuit de programe educaționale „learning by doing”

0

• Elevii și studenții români au putut participa la peste 70 de programe, proiecte, competiții și evenimente Junior Achievement pe parcursul anului școlar 2015-2016
• Peste 28 000 de ore de voluntariat la clasă sau în “job shadow” susţinute de consultanţii voluntari din comunitatea de afaceri

Un sfert de milion de tineri din România au dobândit competenţe esenţiale pentru viitorul lor, prin experiențe educaționale de tip learning by doing, pe parcursul anului școlar 2015-2016. Tinerii români au beneficiat de programele internaționale Junior Achievement de educație economică, antreprenorială, financiară şi de orientare profesională derulate în România din 1993 și în lume din 1918.

Prin activităţile desfăşurate la clasă şi interacţiunea consultanţilor voluntari din comunitatea de afaceri, programele JA stimulează gândirea critică și spiritul antreprenorial, etica și responsabilitatea, ajutând tinerii să-și dezvolte competențe esențiale pentru profesie și pentru viață. Conținutul practic al programelor vine în completarea noțiunilor teoretice specifice programei obligatorii, aducând școala mai aproape de viața reală. Pe parcursul anului școlar 2015-2016, 4.174 de profesori din 1.449 de instituții de învățământ au implementat aceste programe.

businessul-din-romania-sustine-educatia-un-sfert-de-milion-de-tineri-romani

Elevii și profesorii din programele JA primesc gratuit un pachet educațional complet, ce cuprinde manuale și materiale auxiliare, traininguri și webinarii, consultanță voluntară la clasă din partea JA și a unor profesioniști din mediul de afaceri, acces la competiții naționale și internaționale și posibilitatea de a câștiga burse și finanțări pentru proiecte școlare și de business.

“Implementez programele JA de cinci ani și le consider utile și practice. Elevii sunt foarte interesați să descopere tainele economiei de piață și sunt foarte inventivi când vine vorba de a pune bazele unei mici afaceri. Implementez aceste programe la toate clasele V-VIII și consider că le va folosi mult în viitor.” – Iosif Dorin Crișan, profesor Școala Gimnazială Băița, Hunedoara

Programe internaționale Junior Achievement se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri, având module pentru: educație antreprenorială, financiară și economică, educație pentru orientare profesională, dezvoltare abilități pentru viață și educație pentru sănătate și viața activă.

În completarea programelor de bază JA, profesorii au putut realiza proiecte speciale specifice comunitățiilor locale. Un asftel de exemplu a fost proiectul educațional Drum sigur – ABCdar rutier, susținut de Holchim Lafarge, unde peste 500 de elevi din județele Argeș, Bihor, Cluj și Dâmbovița au învățat cum să fie în siguranță pe drumurile publice prin activități practice și jocuri interactive.

Antreprenoriatul ca soluție profesională, după terminarea școlii

Prin programul de educația antreprenorială peste 200 de start-up-uri ale elevilor și studenților au participat la cea mai mare competiție europeană de antreprenoriat dedicată tinerilor – JA Compania Anului- ediția 2016, susținută de Citi Foundation, EY România, Enterprise Investors și General Electric.

Pentru câteva zile Bucureștiul a devenit capitala antreprenoriatului european prin găzduirea JA Europe Enterprise Challenge 2016, competiția europeană de antreprenoriat pentru studenți. Concurând împotriva a 19 companii din 16 țări europene, studenții de la Academia de Studii Economice din București, Save Energy, au câștigat marele premiu pentru cea mai bună companie în cadrul competiției după ce au dezvoltat și lansat pe piață o priză inteligentă care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor dispozitive, atunci când acestea sunt în stand-by, reducând astfel consumul vampiric de electricitate.

La competiția europeană de antreprenoriat pentru elevi, JA Europe Company of the Year Competition 2016, desfășurată în Elveția, echipa Oculus de la Colegiul Național I.L. Caragiale a câștigat premiul de excelență în IT pentru realizarea unor ochelari inteligenți ce îi ajută nevăzătorii sau persoanele cu deficiență mare de vedere să se integreze mai ușor în mediul înconjurător.

„Prin programul JA Compania, am învățat cum să lucrăm ca o echipă, să analizăm nevoile clienților noștri, și, cel mai important, să petrecem timp alături de clienții noștri, care ne-au inspirat să ne dezvoltăm produsele. Este uimitor că am câștigat premiul AT&T, deoarece afacerea noastră a început cu o invenție și toți suntem inspirați să ne continuăm parcursul educațional în domeniul TIC și să ne dezvoltăm o carieră în domeniu. Grație lui George, prietenul nostru cu deficiențe de vedere, am reușit să dezvoltăm produsul nostru, care va ajuta mai multe persoane.”, a spus Tudor Popa, membru al echipei de elevi Oculus

În completarea programului JA Compania, datorită finanțării Romanian American Foundation si a consultanței voluntare din partea specialiștilor Monsanto, în acest an liceele agricole au început un program pentru a deveni hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii, iar elevi din mai multe orașe au avut oportunitatea de a dezvolta un concept de restaurant cu ajutorul specialiștilor companiei METRO Cash and Carry.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de învățare și dezvoltare personală specifice tinerilor, în martie 2015 a fost inițiat proiectul ”De la Firma de Exerciţiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta”, care a sprijinit elevii de liceu în procesul de adaptare la cerințele reale ale pieței de muncă și nevoilor comunității locale. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni!.

Școala Antreprenorială a Anului 2016

Colegiul Economic Partenie Cosma-Oradea a fost recunoscut ca cea mai bună școală din domeniul educației antreprenoriale în cadrul competiției ”Școala Antreprenorială a Anului”. Recunoașterea la nivel european se face în cadrul unei ceremonii care are loc în Septembrie la Riga, Letonia.

Criteriile competiției au fost: viziune clară și politici privind educația antreprenorială; alocarea de timp în orar pentru educația antreprenorială; desemnarea unui responsabil pentru educația antreprenorială; valorificarea parteneriatelor cu diverși actori din comunitate; determinarea eleviilor să fie responsabili de procesul lor de învățare; folosirea metodelor de evaluare specifice competențelor transversale necesare în antreprenoriat; facilitatarea procesului de învățare de către profesor.

Antreprenoriatul social

Peste 4.000 de elevi de liceu și 200 de profesori români au identificat soluții pentru problemele din comunitățile locale în cadrul proiectului european Social Enterprise 360 (SE360), co-finanțat printr-un grant acordat de Comisia Europeană, prin intermediul Programului Erasmus+ . De asemenea, elevii români au participat la competiția globală Social Innovation Relay 2016 unde au câștigat locul I în programul european finanțat de compania NN Group.

Antreprenoriat “green” și blended learning

Folosind modele de învățare mixtă și platforme de e-learning specifice, Proiectul Greenovation Challenge finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România a implicat, în perioada 2014-2016, peste 950 de elevi și 50 de profesori de liceu din zone montane din România și Norvegia, care au luat parte la activități educaționale privind managementul inteligent și sustenabil al resurselor, au învățat cum se pot implica în comunitate pentru rezolvarea problemelor de mediu și cum pot dobândi cunoștințe și abilități pentru o viitoare carieră în domeniul protecției mediului.

Educație financiară pentru fiecare clasă

Peste 1000 de elevi au devenit prima generație educată financiar, capabilă să înțeleagă și să folosească inteligent instrumente financiare, după ce au parcurs, timp de 4 ani, în fiecare clasă a ciclului primar programul de educație financiară, programul continuând pentru alți peste 12.000 de elevi datorită suportului financiar si cu voluntari al Raiffeisen Bank.

Elevi de gimnaziu din 19 localităţi din România au dobândit noțiuni elementare de educaţie financiară și, astfel, și-au dezvoltat abilități financiare necesare vieții de adult prin programul ”Schimbăm vieți” (LifeChanger), alăturăndu-se celor 18 țări în programul finanțat de Metlife Foundation.

Elevii de liceu au putut participa la a treia ediție a competiției naționale de educație financiară “Bani pentru școala ta”, unde au putut câștiga finanțări de până la 10.000 de euro pentru școlile lor, după ce au parcurs traininguri online gratuite de educatie financiară (BaniIQ) și e-commerce (Banii pe net). Peste 25.000 de elevi, profesori, părinți și alți susținători au au parcurs gratuit trainingurile acestui program datorită finanțării Visa Europe.

Lideri în competițiile STEM (Știință, Tehnică, Inginerie, Matematică)

Programul Sci-Tech Challenge își propune să inspire și să orienteze tinerii în alegerea viitoarelor studii și a unei viitoare cariere în domeniul STEM . Proiectul Rushing Energy propus de 5 liceeni din Constanța a fost desemnat câștigător la cea de-a șaptea finală europeană a competiției Sci-Tech Challenge. Proiectul a fost sustinut in Romania de compania ExxonMobil.

Competiția IT&Creativity: Gamecelerator 3.0 a avut ca scop dezvoltarea abilităților tehnice și de game design, cât și a spiritului antreprenorial și a creativității liceenilor interesați de tehnologie și jocuri video. Desfășurată în București, competiția a atras numeroase echipe de elevi din care 20 de echipe au avut oportunitatea să fie mentorate de profesioniștii UBISOFT și au aflat ce oportunități de carieră oferă industria jocurilor video. Pe parcursul competiției elevii au învățat cum își pot transforma pasiunea pentru jocuri într-un business profitabil.

Derulat în 15 țări program european Skills for the Future , sustinut de compania Hyundai, inspiră tinerii să se orienteze către cariere în domeniul STEM și să-i ajute să dobândească competențele necesare pe piața muncii în această industrie. Proiectul se adresează elevilor de 14-19 ani și profesorilor de discipline tehnologice, economice și de educație antreprenorială.

Orientare profesională prin activități practice

Activitățile de educație pentru orientare profesională specifice programului JA Job Shadow Day® urmăresc familiarizarea elevilor cu piața reală a muncii (activități și responsabilități specifice) prin petrecerea unei zile de lucru într-o companie/instituție (clasele XI-XII) sau la jobul unuia dintre părinți (clasele 0-X), oferindu-le o experiență practică pentru a-i ajuta să înțeleagă diverse opţiuni de carieră şi să găsească mai uşor un răspuns la întrebările: „Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?“. Peste 1300 de companii și instituții din 83 localități au răspuns solicitarilor școlilor.

„Una dintre cele mai frumoase experiențe! Sunt foarte fericită că am participat la acest program și recomand oricărui elev care are ocazia să o facă. M-am decis în legătură cu ce facultate voi urma și meseria pe care vreau să o urmez. Dacă nu aveam parte de această experiență, aveam foarte multe variante pe listă, deoarece nu știam ce mi se potrivea.” a spus Posea Amalia, elevă Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Nehoiu

Programul Bridge to Employment susținut de compania Janssen, s-a desfășurat în România în perioada 2013-2016, timp în care un grup selecționat de elevi de la Colegiile Gheorghe Lazăr și Ion Creangă din capitală au beneficiat de activități learning by doing, care îi ajută să se pregătească pentru o carieră medicală.

De asemenea, prin programul Succesul profesional, susținut de Accenture, tinerii din liceu au capătat o viziune mai clară asupra viitoarei cariere profesionale, asupra rolului în comunitatea din care fac parte și a necesității educației pentru viitor.

Recunoaștere la nivel european pentru impactul programelor educaționale din România

Junior Achievement (JA) România a primit distincția JA Europe Model Organisation în cadrul ceremoniei anuale, desfășurate la nivel european, în Amsterdam, în semn de apreciere pentru impactul programelor de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională. Echipa românească a primit acest premiu al șaselea an consecutiv, în urma unei evaluări ce a inclus rezultatele din 39 de țări europene.

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.