Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bursele Superscrieri/Avon: cautam jurnalisti care sa documenteze violenta in cuplurile de adolescenti

0

Primele forme ale violentei domestice se manifesta de timpuriu, inca din adolescenta – reiese dintr-o cercetare facuta pe un esantion reprezentativ de 1.500 de liceeni din 80 de orase, in cadrul proiectului In a Relationship. Inca de la primele relatii apar forme variate de abuz: un partener care vrea sa stie tot timpul unde esti si cere raportul poate deveni, mai tarziu, sotul/sotia care iti ingradeste libertatea. Insistenta de a avea acces la conturile de social media sau de e-mail ale persoanei cu care esti, sau violarea lor, poate evolua intr-o situatie de control economic mai tarziu, unul dintre motivele principale pentru care victimele violentei domestice nu isi pot parasi abuzatorii.
Granita dintre lucruri acceptabile si abuz este una fina si, mai ales pentru adolescentii crescuti in familii disfunctionale, violenta domestica poate devini tipar de comportament.

COVER_FB

Cea de-a patra editie a Burselor Superscrieri/AVON pe tema violenta domestica este dedicata anul acesta formelor de abuz in relatiile de cuplu ale adolescentilor. Fundatia Friends For Friends si Avon Cosmetics Romania, ofera trei burse a cate 2.000 de euro jurnalistilor si autorilor pentru a investiga cauzele si formele violentei care afecteaza primele relatii ale adolescentilor.

Despre alegerea temei argumenteaza Mona Dirtu, membra a juriului si mentor pentru bursieri: „Violenta domestica a intrat in viata mea si m-a facut sa cobor in straturile de profunzime acum trei ani, prin Bursele Superscrieri/Avon. Am lucrat, ca mentor, cu noua echipe de jurnalisti – care au documentat in total, pentru materialele lor, zeci de cazuri. Sunt doua lucruri fundamentale pe care le-am inteles in acest rastimp. Primul: ca, daca tata o bate pe mama si acela ti-e pattern-ul de relatie familiar, poti gravita tot restul vietii in jurul lui – pentru ca il asimilezi cu normalitatea, cu acceptabilul; e singurul model pe care-l stii. Al doilea: ca prima palma nu e niciodata ultima palma; si ca daca o accepti de la iubitul din liceu o vei accepta, foarte probabil, si de la sot.”

 

 

Poate castiga o bursa Superscrieri/Avon orice autor din Romania – indiferent ca este profesionist sau amator, jurnalist sau blogger, se exprima prin cuvant sau prin imagine, publica pe platforme traditionale ori exclusiv in mediul digital. Organizatorii incurajeaza proiectele/serii de articole, realizate de echipe autor + fotoreporter/artist vizual.

 

Propunerile de proiecte vor fi evaluate de un juriu care va sustine si o faza de interviuri cu aplicantii finalisti: Mona Dirtu, Emilia Sercan, Florin Negrutiu (Republica.ro), Teodor Tita si un reprezentant AVON – Stela Toderascu (Senior Commercial Marketing Manager AVON Romania).

Pe langa finantare, bursierii alesi vor beneficia pe perioada realizarii materialelor de un program de mentorat si Seminarii Superscrieri de bune practici, ambele sustinute de jurnalista Mona Dirtu.

 

Primele trei editii ale burselor au explorat tema violentei domestice – cele noua materiale documentate in profunzime pot fi accesate si preluate de orice publicatie: https://goo.gl/pfNCJH.
Primele rezultate ale cercetarii despre liceeni sunt disponibile aici:
https://goo.gl/VBUvDl.

Aplicatiile pentru editia curenta sunt deschise pana pe 16 aprilie, iar formularul de inscriere, precum si alte detalii depre program, pot fi accesate pe site-ul FFFF:  www.ffff.ro/bursele-superscrieri.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numara:  Femeia, Femeia de Azi, Mamici, HotNews, Sapte Seri, Republica.ro, IQads, Decat o Revista, SCENA9, UrbanKid, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Think Outside The Box, Romania Pozitiva.

#Despre Fundatia Friends For Friends 

Ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ. 

Printre proiectele FFFF: Creative Fitness Studio – gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup (Atelier de Creative Writing pentru companii/organizatii), Biblioteca FFFF – peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, Policlinica de Marketing si Comunicare pentru ONG-uri, proiectul In a Relationship dedicat liceenilor si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri, cartea Superscrieri, Bursele Superscrieri pe domenii de interes social si Seminariile & Masterclass-ul Superscrieri).

#Despre AVON si Campania Respectului

De 20 de ani in Romania, AVON schimba lumea femeilor, atat prin frumusete şi oportunitate de cariera, cat şi prin lupta pentru demnitatea lor.

Campania Respectului, una dintre initiativele sociale AVON, lansata in 2008 e un demers necesar in fata unei probleme care pare sa se replice la nesfarşit in jurul nostru. Credem ca e de datoria fiecaruia dintre noi sa vorbim deschis şi sa ne implicam pentru rezolvarea unor rani pe care niciun machiaj nu le-ar putea acoperi: ranile violentei in familie.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.