Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bookurești.Social – librărie socială pentru alinarea oamenilor de varsta a treia

0

Grupul de Educație și Acțiune pentru Cetățenie – GEAC a lansat astăzi prima librărie socială din România. Bookurești Social este o întreprindere culturală online de cărți accesibile în limba engleză și o întreprindere socială, pentru că excedentul obținut din vânzări este direcționat către proiectul Fondul Visele Bătrânilor.

Cu ce începi pentru a înțelege bătrânețea în România?

Te poți uita la cele 2,3 milioane de persoane cu pensii mai mici de 800 de lei; la speranța medie de viață de 70 de ani; la numărul oamenilor în vârstă afectați de singurătate, aprox. 650.000; de ce nu, la „expresivitatea” limbii române, „babalâc”, „hodorog”, „baborniță” „boșorog”. Noi am început în 2014 cu proiectul Visele Bătrânilor. Cu doamna Elisabeta, care „nu a crezut că viața-i atât de scurtă” și căreia i-a „revenit culoarea în obraji pentru că a mai vorbit cu cineva”; cu visul împlinit al doamnei Maria, o pereche de pantofi, mărimea 37; cu domnul Lucian, căruia inima obosită i-a întinerit la revederea muntelui; cu doamna Georgeta, care ne-a oferit lăcrimând o pereche de ciorapi de lână; cu doamna Paraschiva, pentru care „cea mai mare bucurie este absența durerii”.

1

Creăm, așadar, un Fond al alinării oamenilor în vârstă, care ne apropie de ei și de noi înșine prin poveștile pe care seniorii ni le vor împărtăși, prin dorințele lor pe care vom încerca să le îndeplinim cu ajutorul veniturilor obținute din Bookurești Social.

Suntem onorați de parteneriatul în acest proiect cu Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „OMENIA”, București, organizație care se îngrijește de membrii săi oferindu-le împrumuturi avantajoase, sprijin gratuit material și financiar, asistență socială și medicală, precum și alte servicii sociale.

Pornim Bookurești Social cu câteva sute de titluri în stoc, într-un singur exemplar, multe dintre ele noi, majoritatea non-fiction. În librărie sunt și cărți care au mai fost răsfoite, citite, o dată sau de mai multe ori. Le-am semnalat ca atare în descrierea cărților, punctând natura uzurii, acolo unde e cazul.

Pentru detalii despre cele două proiecte, puteți accesa www.bookuresti.social și www.viselebatranilor.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.