Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Bilborul nu este doar o apa minerala…

0

autor articol: Anca – la rubrica Dreptul la Cuvant

Îmi vin destul de des in minte vorbele lui Ion Creangă, de cate ori mă gândesc la locul copilăriei, “Nu știu alți cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească…, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”. Așa aș descrie dragostea si dorul de locul meu natal, Bilbor.

Sunt mandră că m-am născut pe aceste meleaguri și, după ani, pot sa zic ca am avut norocul sa mă nasc intr-un loc ferit de toate relele nebuniei urbane. Cum spune O.C. Tăslăuanul: Bilborul este „satul aninat pe crestele Carpaților… unde găsești prieteni care te cunosc si care te primesc cu drag”. Așa am crescut înconjurată de munți si aer curat, de oameni buni la suflet si, oricât de departe as fi, acel loc mă cheamă necontenit reamintindu-mi naturalețea si unicitatea zonei, sa nu-mi uit rădăcinile si pe cei dragi.

Cu ocazia unui eveniment am reușit sa mă revăd cu cei care mi-au observat copilăria, anii de scoală, absolvirile. După ani, am trăit si simțit “scurgerea timpului”. Erau aceiași oameni blânzi, zâmbitori, cu suflet mare si deschis. I-am recunoscut după privire, dar anii își pusese amprenta asupra fetelor, parului, mâinilor muncite si binevoitoare. Mă uitam la ei cu drag. M-au fulgerat amintirile copilăriei, ale întâmplărilor si povețelor lor si, pierduta in gânduri, m-am trezit zicând cu voce tare: ”Doamne de când nu v-am văzut”, cu greu stăpânind lacrimile care dădeau sa apară. Pentru mine a fost ca un fulger si o conștientizarea ca anii trec, îmbătrânim, deși eu simțeam ca ieri am plecat dintr-un timp care părea veșnic, care nu se grăbea nicăieri. Au trecut 16 ani de când m-am despărțit de viata rurală si mi-am promis ca voi încerca sa-i revăd cat pot de des pe cei care înfrumusețează zona. Pentru mine Bilborul a fost si va rămâne locul meu natal de suflet unde am trăit cele mai frumoase momente din viata mea. Aici, peisajul nu e sufocat de blocuri de beton și ochiul nu îți e iritat de mii de reclame, dar orășeanul s-ar putea simți nelalocul lui într-o „mare” de liniște, având în jur câmpuri verzi, copaci zvelți și case mici, cochete, care se cuibăresc printre dealuri molcome. Eu aici mă regăsesc de fiecare data.

bilbor 1

Bilborul este satul unde am crescut si sunt legata de el in primul rând sufletește. E locul unde poți întâlni oameni cu un suflet nobil. E cel mai frumos loc din județul Harghita unde te poți bucura de priveliștea unor munți care te vor fermeca instantaneu si unde poți savura din apele minerale cu gust unic. Oricât de mult ai căuta in lumea asta mare nu vei găsi un roman mai bun si primitor ca bilboreanul.

Rădăcina bradului alb

Bilbor este o localitate relativ nouă. Primele atestări documentare datând abia din anul 1776, când Bilbor a fost menționată în câteva documente întocmite în timpul domniei împărătesei austriece Maria Tereza. Numele localității provine din limba slavă, de la cuvântul „bielbar”, care înseamnă „locul bradului alb”, si chiar aici sălășluiesc veșnic brazii verzi si specia de “brad alb”, indiferent de anotimp.

Localitatea dispune de o populație de aproximativ 3.000 de locuitori, fiind cunoscută ca o stațiune balneară datorită izvoarelor de ape minerale din zonă. Arealul în care se află Bilbor este considerat cel mai bogat în izvoare, regiunea Bilborului dispunând de circa 700 de izvoare, după unele surse, cu o calitate superioară a apei, precum cea a Borsecului, stațiune aflata la numai 25 km.

Potențialul turistic al localității este unul semnificativ, la acesta contribuind atât calitatea aerului și renumele izvoarelor minerale, cât și frumusețea și sălbăticia naturii din această zonă.

La dezvoltarea turismului contribuie și numeroasele obiective turistice ale localității, majoritatea fiind în totalitate meritul naturii. Toate acestea au făcut ca, de-a lungul timpului, tot mai mulți turiști să caute liniștea și frumusețea Bilborului.

Unul dintre elementele care îi atrag pe cei care practică turismul rural îl constituie bucătăria tradițională, tradițiile si sărbătorile specifice in funcție de anotimp.

Mâncarea tradițională este o evadare spre tot ceea ce înseamnă bio si natural, unde animalele nu cunosc cuvântul “furaj”, ci doar gustul proaspăt al ierbii, aerul pur si apa de izvor. Vreți sa uitați de rutina urbana dominata de fast-food si alimente bombardate cu E-uri de pe rafturile supermarketurilor? Veniți la Bilbor unde masa e proaspăta, consistenta si mai ales sănătoasă. Dacă veniți vara, aveți șansa sa gustați un desert numai din fructe de pădure autentice: zmeura, afine, mure si frăguțe, toate culese din împrejurimi.

Deși locul aparține de Harghita, poziționarea și atmosfera te trimit mai degrabă cu gândul la ținutul Bucovinei, prin grai si regionalisme, prin datini si stil de viată.

Merita cu adevărat sa vizitați aceasta ,,gura de rai”, prin simpla naturalețe a peisajului înconjurător. Aici ”natura reîncepe mereu aceleași lucruri, anii, zilele, ceasurile; așa se creează un fel de infinit și de eternitate”, după cum spunea Blaise Pascal.

Numai cine nu a calcat pe aceste meleaguri poate avea îndoieli despre frumusețea acestor locuri. Sunteți invitați sa va faceți timp si sa poposiți in acest loc, poate încă necunoscut, dar care merita cu adevărat.
Vorbesc despre Bilbor, nume pe care sigur l-ați remarcat cel puțin o dată pe rafturile magazinelor, la raioanele cu apă mineral, deoarece din varii motive se pare ca fabrica este in insolventa.
Fabrica de apa minerala era un motiv de lauda a comunei, localnicii fiind mândrii ca aceasta apa a ajuns pe mese internaționale si a primit numeroase premii, dar a falimentat subit. De ce oare? Nu am făcut investigații, dar m-am întristat când am auzit.

O lume de basm

Ce m-a determinat sa scriu aceste rânduri? Faptul ca e o zona atât de pitoreasca, ca exista un loc unde nu se face nimic pentru promovare, deschiderea orizontului, ușurarea vieții localnicilor prin valorificarea acestei bogații. In sfârșit, după atâția ani de chin si petiții, s-a asfaltat drumul care face legătura cu DN 15 spre Borsec si Toplița. Scriu pentru ca, până în prezent, în cadrul localității Bilbor nu există o preocupare activă de valorificare a potențialului turistic natural și antropic, datorită unei slabe organizări a autorităților locale, care ar putea să folosească toate bogățiile localității, în special resursele de apă minerală, resursele forestiere și agroturismul. Un fapt este că localitatea Bilbor nu dispune decât de una sau doua unități de cazare. Încurajez cazarea la localnicii din cadrul comunei, un altfel de turism, deoarece in anumite zone din tara, precum Bran, Râșnov, Viscri, Brateiu, mărginimea Sibiului, vin străini si își petrec concediul in gospodarii romanești. Astfel vom putea conserva autenticitatea si originalitatea zonei.
2

De ce vin străinii oare? Pentru ca prețuiesc naturalul, vor sa se detașeze de zgomote, poluare, stres si betoane. Pentru ca omul ajunge sa aibă echilibru doar in armonie cu natura, din care se încarcă cu viată si energie naturala. Romanii încă mai au probleme de adaptare a mentalității la noua realitate. Nu știm sa valorificam si sa prețuim tot ceea ce alții visează sa aibă si pentru care sunt dispuși sa străbată sute de kilometri pentru a se bucura de natura.

Știam ca Bilborul e minunat, dar doar după ce experimentezi nebunia urbana si stresul cotidian iți dorești cu ardoare un concediu într-o oaza de liniște, pierduta printre munți.

Un rol important in cunoașterea si deschiderea zonei o constituie drumul spre Vatra Dornei prin aceasta comuna, rămas la stadiu de drum forestier. Sper ca in viitor sa existe perspectiva ca Bilborul să devină o importantă localitate turistică, pe un viitor traseu de o mare frumusețe ce se va deschide între Toplița și Vatra Dornei, prin prelungirea actualului DJ 174 A peste Munții Bistriței. Noul drum interjudețean va reduce cu mai bine de 100 km actualul traseu, iar peisajele sunt minunate. Oare la noi de ce nu este posibil, pe când la alții se fac tuneluri de zeci de kilometri prin munți stâncoși si poduri peste mari?

Împrejurimile Bilborului sunt deosebite, iar aici nu ai cum sa te plictisești mai ales daca iți plac drumețiile. Sunt foarte multe trasee. As putea aminti de cel ce duce in Parcul Național Călimani, o arie protejată de interes național cu peisaje si vai abrupte, stâncoase, obcine si poieni; cu suprafețe naturale acoperite de păduri, pășuni și pajiști cu o floră și faună specifică Carpaților Orientali. Pentru iubitorii de fotografie, aici puteți face poze rupte din rai. Pe aceasta cale ii mulțumesc fotografului de excepție Mircea Silivestru pentru deosebitele poze.

Pentru iubitorii de natura, vreau sa menționez ca, iarna, Bilborul este rupt din basm. Se aude sunetul fiecărui fulg de nea ce cade din cer, iar tot satul este scufundat într-o liniște tulburătoare, deranjata doar de veselia celor care practica sporturile de iarna la Popasul Iuteș.

Turiștii mai pot vizita și Biserica din lemn „Sfântul Nicolae”, Mlaștina mineralizată „Dobreanul”, Rezervația naturală de mesteacăn pitic Pârâul Rușilor, Biserica ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” sau Monumentul Eroilor din ambele Războaie Mondiale.

Iar despre datini, viața de zi cu zi a oamenilor, greutățile si provocările lor, va las sa le aflați tocmai dumneavoastră dragi cititori poposind pe aceste meleaguri.

Sper ca v-am stârnit curiozitatea si va invit la “Terapia cu natura” in inima munților Călimani si anume LA BILBOR!
autor articol: Anca
REFERINTE:
http://www.bilborul.ro/
http://bilborul.blogspot.ro
http://bilborul.blogspot.ro/2015/04/foto.html
http://www.formula-as.ro/2007/763/romania-necunoscuta-33/bilbor-satul-dintre-doua-lumi-7867

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.