Bilanțul Concursului Național „Tinerii Dezbat”, 6 ani de desfășurare a olimpiadei dezbaterilor

0

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice alături de ARDOR (Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică) şi de partenerii implicaţi în derularea Concursului Naţional „Tinerii Dezbat” – Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice -, au organizat marţi, 28 aprilie 2015, ora 11:00, la Centrul Inforeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, o conferinţă de presă dedicată prezentării bilanţului la 6 ani de la lansarea şi obiectivelor pentru perioada următoare.

În cuvântul de deschidere, Monica Cristina Anisie, Director în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice a arătat importanța organizării competiției cuprinse în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către MECS. 

„Având în vedere valoarea formativă, Ministerul Educației a încurajat dezbaterea de tip educațional și o va face în continuare. În următorii ani ne propunem să introducem o secțiune de avansați pentru ca profesorii să participe în număr cât mai mare cu echipe atât la secțiunile de începători, cât și la cele de avansați.” Aceste perspective de extidere vor fi supuse consultării, urmând a se concretiza, într-un nou regulament.

TineriiDezbat-conferintapresa (2)

Emanuel Beteringhe, președinte executiv ARDOR – partenerul tehnic al concursului, a subliniat importanța unui demers comun alături de minister.

„România ocupă ultimul loc în Europa după indexul de toleranță și incluziune al cetățenilor, conform Social Progress Index. Debate-ul sau discuția deliberativă fac parte, prin opționalul de dezbateri și prin Tinerii Dezbat, din eforturile ARDOR-MECS de a crește cetățenia activă. Prin acest concurs, 2000 de copii au fost încluși în program. Am pornit de la un proiect pilot în 8 școli și am ajuns să atingem 30% din liceele din România.” a concluzionat acesta.

Doris Mircea, reprezentant cu însărcinări speciale, coordonatorul Centrului Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a subliniat de asemenea importanța dezbaterilor în formarea tinerilor.

„Pe 25 aprilie, s-au împlinit 10 ani de la semnarea Acordului de Aderare al Romaniei la Uniunea Europeană, tolerața fiind una dintre valorile importante promovate de UE. Programul acesta este unul care a demonstrat prin rezultate și cred că este important să-i asigurăm continuitatea pentru că tinerii reprezintă viitorul României. Doar prin acțiuni susținute, continue, vom reuși să depășim poziția din clasamentul actual și proiectul Tinerii Dezbat reprezintă un demers semnificativ.”

Prezenți la eveniment, reprezentanții DRI, CNCD, Reprezentanței UNICEF în România și Romanian-American Foundation au subliniat plus valoarea proiectului: munca în echipă, înlăturarea prejudecăților, a stereotipurilor, un cadru relaxat pentru formarea viitorului public speaker avizat și conștient de valorile cetățeniei democratice. Au fost de asemenea propuneri ca proiectul să se adreseze și ciclurilor gimnaziale.

Ediția din acest an se desfășoară în toată țara în perioada 23 martie – 15 iunie 2015. Astfel, peste 180 de licee și colegii și-au înscris echipe formate dintr-un profesor coordonator și trei elevi pentru a reprezenta unitatea de învățământ în „olimpiada dezbaterilor”. În aceste zile, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, se hotărăsc locațiile în care se vor organiza cele 9 competiții ale etapei regionale. Etapa națională va avea loc între 12 și 14 iunie la Miercurea Ciuc.

__

Inițiat în 2010 de Ministerul Educației, Concursul Național „Tinerii Dezbat” – www.tineriidezbat.ro -, este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul Tinerii Dezbat invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

Dezbaterile, în formatele practicate de universități prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din școli și, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mișcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea țărilor democratice cu bune practici în domeniul educațional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiții, România a devenit anul trecut țara cu cea mai amplă mișcare de dezbateri din Europa”, susține International Debate Educational Association (IDEA).

Concursul Național „Tinerii Dezbat” ediția 2015 este sprijinit de: Radio România Cultural, HotNews, România Pozitivă, Think Outside The Box, Edu-news.ro și IQool.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.