Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

#BackToSchool. Incepe scoala cu ECDL. Concurs

0

#BackToSchool. Începe şcoala cu ECDL. Concurs

Competenţe digitale pentru BAC. Opţional naţional de modelare şi printare 3D. Credite profesionale pentru profesorii care învaţă Python şi 3D Printing.

Astăzi, este esenţial ca elevii şi profesorii să îşi dezvolte abilităţi ITC solide, pentru a beneficia de tehnologie şi de toate oportunităţile de învăţare şi predare cu care digitalizarea pătrunde în şcoli.

Elevii pot să facă un pas înainte şi să obţină certificarea internaţională ECDL. Astfel, competenţele lor digitale sunt recunoscute la nivel global, certificate pe termen nelimitat şi au posibilitatea de a echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC. Până acum, peste 90 000 de elevi au beneficiat deja de această oportunitate.

Mai mult, dacă elevii se înscriu şi susţin cel puţin un examen ECDL în perioada 9 septembrie – 13 decembrie 2019, pot câştiga unul dintre premiile oferite de ECDL ROMANIA.

Tinerii sunt încurajaţi să opteze pentru instruire şi certificare IT la standard internaţional şi în anul şcolar 2019-2020, în situaţia în care acum aptitudinile IT sunt o condiţie obligatorie pentru a face faţă cerinţelor actuale de pe piaţa muncii. Dovedirea competenţelor digitale şi încrederea în propriile abilităţi pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut la nivel global.

În perioada 9 septembrie – 13 decembrie 2019, toţi elevii din învăţământul preuniversitar din România, care se vor înscrie şi urmează să îşi certifice competenţele de utilizare a computerului prin certificarea ECDL, intră automat în tombola pentru câştigarea unuia dintre cele cinci premii oferite de ECDL ROMANIA: un laptop şi patru tablete. Campania este valabilă doar pentru elevi, în perioada respectivă, prin concursul Începe şcoala cu ECDL! (detalii complete despre concurs se regăsesc pe pagina web ECDL ROMANIA).

Computerele pot fi folosite la clasă în multe feluri, începând cu grădiniţa şi şcoala primară, până la liceu şi universitate. Competenţele digitale reprezintă un set de aptitudini de bază care, alături de aritmetică şi citire, trebuie să fie dezvoltate încă din primele etape de şcoală. Lipsa competenţelor digitale îi expune pe tineri unor riscuri mari, atât în perioada de studii, cât şi mai târziu. Elevii fără aptitudinile corespunzătoare vor pierde oportunităţile de învăţare de care ceilalţi coelgi ai lor, corect pregătiţi, vor beneficia. Mai târziu, tinerii care nu şi-au dezvoltat aptitudini ITC solide vor fi dezavantajaţi pe o piaţă a muncii care, din ce în ce mai mult, impune competenţele digitale ca o cerinţă prealabilă.

Programele internaţionale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat în multe şcoli din întreaga lume, oferă o metodă clară de dezvoltare şi probare a competenţelor digitale dobândite.

ECDL a lansat de curând şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum Computing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3D Printing (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

La iniţiativa ECDL ROMANIA, Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D a fost aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu. Programa școlară pentru noul opțional se va aplica în sistemul de învățământ începând cu anul școlar 2019-2020.

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care, pe lângă dezvoltarea portofoliului personal, doresc să îşi echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL.

Au fost create două Profiluri ECDL destinate elevilor – Permisul ECDL PROFIL START BAC şi Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent. Până acum, peste 90 000 de elevi au beneficiat deja de această oportunitate.

În plus, începând cu acest an şcolar, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de noi credite profesionale transferabile dacă accesează şi se certifică pe modulele ECDL Computing (Python) şi ECDL 3D Printing. Până acum beneficiau de această oportunitate doar dacă obţineau certificarea ECDL PROFIL DIDACTIC.

ECDL este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în peste 100 de ţări şi numără până în prezent peste 15 milioane de persoane înregistrate în program.

ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 800 de centre de instruire şi testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.

ECDL Foundation este o organizaţie internaţională dedicată dezvoltării standardelor de competenţe digitale la nivelul forţei de muncă, în educaţie şi la nivelul societăţii în general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei reţele globale active, permit indivizilor şi organizaţiilor să evalueze, să dezvolte şi să certifice competenţe de utilizare a computerelor şi a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.
Calitatea şi reputaţia ECDL sunt construite pe aproape 20 de ani de experienţă în a asigura programe de certificare în 40 de limbi vorbite în întreaga lume. Succesul ECDL se bazează pe inovarea continuă în dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare şi  aderarea consecventă la standardele ECDL de asigurare a calității.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.