Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Azi (24 iunie) sunt Sânzienele / Drăgaicele!

0

Tradiţiile româneşti, fie ele creştine sau laice, se mai păstrează încă în multe regiunii ale ţării, chiar dacă în ultimii ani am fost asaltaţi de sărbătorile vestice importate! Acestea din urmă sunt, de regulă, mult mai prietenoase cu canalele media dornice de publicitate, motiv pentru care Dragobete, Sânzienele şi Stropitul, de exemplu, riscă să se piardă în undeva în calendarul românesc tradiţional. Citeşte despre Sărbătoarea zilei de 24 iunie, Sărbătoarea Sânzienelor sau a Drăgaicelor!:)

sanziene„Sanziana” este un substitut fitomorf al zanei fecioare care da miros si leac florilor, rod bogat holdelor, sustine directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Valcea, Elena Stoica. „La noi, in Oltenia de nord, sarbatoarea se numeste ‘Sanziana’, asa cum in alte parti are denumirea de ‘Dragaica’. Numele sarbatorii este asociat cu numele florii care infloreste in aceasta dimineata, cand fetele nemaritate trebuie sa o culeaga, pe roua. Traditia spune ca fetele trebuie sa se spele pe fata cu roua diminetii si astfel vor deveni foarte frumoase”, spune Elena Stoica. Tot de Sanziene, fetele impletesc coronite pe care le arunca peste casa. Daca aceste coronite trec in cealalta parte, inseamna ca in anul respectiv fetele se vor marita. Conform traditiei, daca oamenii agata coronite din sanziene la ferestre, la porti, prin colturile casei, la hotare de comune, spiritele rele, „ielele”, vor fi tinute departe. „Insa, daca oamenii uita de aceasta sarbatoare zeita Sanziana, dintr-un spirit bun devine malefic, ea fiind asociata si cu zeita Diana de la romani”, a mentionat directorul CJCPCT. Sanziana este, totodata, si o planta de leac, batranii folosind-o pentru afectiuni de tiroida.” Articolul complet este pe Ştiri Locale, citând la rândul lor pe AGERPRES.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.