Avem soluții pentru inundații! Start CARAVANA teatrală “Piesa de rezistenţă”

0

Ştirile la televizor anunţă că va ploua puternic în următoarele zile, este cod roşu. Toată familia se gândeşte că poate va fi din nou ca în anii trecuţi: totul ud prin casă, gospodăria distrusă şi aşteptarea intervenţiei autorităţilor. Ce e de făcut?

repetitii

Aceasta este o situație adesea întâlnită în comunitățile din România afectate an de an de inundații. Caravana teatrală “Piesa de rezistență: de la spectator la actor” porneşte sâmbătă, 16 mai, într-un periplu prin patru judeţe – Bacău, Vrancea, Galaţi si Buzău, pentru a propune oamenilor, cu ajutorul artei participative, o privire critică asupra a ceea ce se întâmplă în comunităţile lor înainte, în timpul şi după inundaţii, pornind de la situaţii reale de viaţă. Cetăţenii din patru comune sunt invitaţi in acest weekend şi respectiv în cel care urmează la câte o piesă de teatru inedită, urmată de o dezbatere, care, sperăm, îi va provoca la reflecţie privind rolul fiecăruia dintre ei, al comunităţii ca întreg, dar şi al autorităţilor, în reducerea riscului de dezastre. Localitățile unde vor avea loc evenimentele sunt: com. Berca (jud. Buzău) – sâmbătă, 16 mai 2015; com. Vintileasca (jud. Vrancea) – duminică, 17 mai 2015; com. Agăș (jud. Bacău) – sâmbătă, 23 mai 2015; judeţul Galaţi – duminică, 24 mai 2015.

“Teatrul pentru prevenirea situaţiilor de dezastru este un concept foarte nou pentru noi, şi cred că lumea se va aduna uşor şi sunt convinsă că va avea un impact pozitiv asupra noastră, a tuturor. Eu am început să fac voluntariat din 2007 şi cel mai drag îmi este când îl fac pentru comunitatea mea, să sensibilizam sătenii de aici, ca să se implice şi ei. În acest mod, cred că putem să depăşim limitele pe care de multe ori doar noi ni le creăm.” (Ecaterina Rață – profesor la Şcoala Agăş, promotor local voluntar al caravanei)

O echipă de 8 voluntari bucureşteni, unii dintre ei proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, coordonaţi de Asociaţia A.R.T. Fusion, care cu o îndelungată experienţă în punerea în scenă a unor piese de teatru participativ pe diverse teme, au repetat intens pe parcursul ultimelor săptămâni. Ei interpretează personaje din viața cotidiană a unui sat în care aproape an de an au loc inundații care afectează un număr semnificativ de gospodării și care, pe termen lung, au efecte negative asupra dezvoltării socio-economice a zonei și a locuitorilor ei. Tot voluntarii au contribuit intens la conturarea scenariului şi a personajelor, pornind de la o analiză a comunităţilor pe care le vor vizita, pentru a aduce pe scenă o piesă de teatru care incită la discuţii pe tema prevenţiei şi pregătirii pentru dezastre pe care fiecare dintre noi o poate face.

“Echipa aceasta este acum ca o familie pentru mine şi mă simt motivat în tot ce fac. Pentru mine este o adevărată încercare să fiu un pesonaj precum primarul, care are un rol atât de important în comunitate. Şi îmi dau seama că nu e uşor să fii primar – depinde mult de cât se implică în comunitate şi, în acelaşi timp, depinde şi de cât ajutor şi sprijin primeşte de la săteni!” (Vlad, 18 ani – voluntarul care interpretează primarul)

Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistență: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat împreună cu A.R.T. Fusion şi Habitat for Humanity România (nov. 2014 – iul. 2015) cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank şi administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Proiectul îşi propune să crească gradul de conştientizare privind dezastrele naturale în 4 comunităţi rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educaţionale – teatrul comunitar-participativ.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează