Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Audioteca Șeherezadei ajunge în școli și licee

0

După ce a dus lectura în 10 penitenciare din România, proiectul Audioteca Șeherezadei, inițiat de Asociația Vis-a-vis, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Radio România Cultural, se extinde în școli și licee.

Vizual Audioteca Seherezadei

Începând cu luna septembrie, elevi din opt școli și licee din Brăila, Olt, Neamţ, Vaslui, Bârlad Huşi și Bucureşti vor asculta fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Mai mult de 7000 de elevi și cadre didactice vor asculta, la ora de limba română, în recreație, pe stațiile interne audio sau în momente special organizate fragmente din opere literare precum ”Micul prinț”, ”Momo”, Pisicoteca practică a lu’ Moş Pârşu (The Old Possum’s Book of Practical Cats), ”Jurnalul Anei Frank”, ”Romeo și Julieta”, ”Pescăruşul Jonathan Livingstone” etc.

Am încercat să aleg cărţi care să rezoneze cu universul interior al tinerilor, întrebându-i, citind studii sau articole, discutând cu părinţi sau profesori, bazându-mă şi pe experienţe personale. M-am întrebat cum ar putea ajunge la ei valorile pe care aceste cărţi le conţin. Am făcut selecţii succesive şi încă aş mai adăuga autori pe listă. Sper că am reuşit să creez nişte minime repere literare obligatorii în bagajul de cultură generală şi să deschid o perspectivă către literatura universală, prea puţin predată în şcoli. Poate că aici profesorii ar putea interveni cu graţie şi persuasiune, să introducă autori şi titluri interesante, adaptate puterii de înţelegere.” a spus inițiatoarea proiectului, actrița Adriana Moca.

Mai mult, în cadrul proiectului, se vor organiza atelierele de lectură performativă şi de manufacturare de reviste sau cărţi-obiect create din colaje chiar de către copii. Aceste activităţi, pe care Adriana Moca le va susţine împreună cu Sanda Foamete (regizor) şi Smaranda Ilie (grafician) fac parte din structura proiectului, ca nişte extensii de creativitate la lectura pasivă din cadrul lecturilor.

Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei are scopul de a promova cultura scrisă și de a converti la lectură noi publicuri. Proiectul își propune să provoace publicul reticent față de lectură, să deprindă gustul cititului.

Cât privește prima parte a proiectului, în care deținuții din 10 penitenciare din România au ascultat la stația radio cu circuit inchis fragmente din opere literare, reacţiile ascultătorilor au fost cât se poate de îmbucurătoare şi fiecare a rezonat diferit. Unii şi-au reamintit texte sau autori cunoscuţi, iar alţii au descoperit pentru prima dată, opere ale literaturii universale.

Proiectul le-a oferit posibilitatea „deconectării de la rutina zilnică, fie şi pentru o perioadă scurtă de timp” şi a reuşit stimularea apetitului pentru citit şi cunoaştere. Astfel, unii deţinuţi au solicitat de la bibliotecă textul integral sau au notat textele ascultate, iar în unele cazuri, au propus chiar redifuzarea unor materiale. Audiţia textelor a incitat la discuţii între deţinuţi sau între deţinuţi şi personalul de penitenciar.

Proiectul Audioteca Șeherezadei este inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Mai multe detalii găsiți pe www.audiotecaseherezadei.ro

Pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/AudiotecaSeherezadei/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.