Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO: Au renuntat la viata din Bucuresti pentru a face agroturism in estul Transilvaniei

0

Articol scris de Alina Iliceanu, blogger la www.fabrikadecase.com

Intr-o perioada in care majoritatea tinerilor parasesc satele natale pentru a lucra la oras sau chiar in afara granitelor, Bianca si Adrian au parcurs drumul invers, cumva contra curentului. Cei doi au renuntat la agitatia Bucurestiului si s-au mutat in Casva, judetul Mures, un sat linistit, nealterat de atingerea civilizatiei, inconjurat de dealuri acoperite de un covor urias tesut din frunzisul padurilor seculare.

Bianca, nascuta si crescuta la Brasov, a venit in Capitala pentru a urma cursurile Facultatii de Arhitectura, dar s-a indragostit de Casva de la prima sa vizita aici. Este locul in care traiesc bunicii lui Adi, iar pitorescul imprejurimilor a cucerit-o pe deplin.

08

Vestea ca doresc sa se mute in micuta localitate din estul Transilvaniei a venit ca o supriza pentru toti cunoscutii, mai ales ca cei doi tineri reusisera sa isi gaseasca echilibrul din punct de vedere profesional. Adi a fost multi ani administrator al unui complex rezidential din Bucuresti, in timp ce Bianca lansase, impreuna cu Ana, colega de facultate, o mica afacere cu autocolante si stickere decorative, denumita haios Cai verzi pe pereti.

„Evident, parintii lui Adi au fost foarte fericiti cand au auzit ca vrem sa ne mutam la Casva, mai ales pentru ca asta vor sa faca si ei cand vor iesi la pensie”, povesteste Bianca. „Nu la fel au stat lucrurile cu parintii mei insa. Ei s-au mutat la sat acum aproape sase ani, undeva pe langa Brasov. S-au mutat intr-un sat unde nu cunosteau pe nimeni si foarte greu s-au imprietenit cu oamenii de acolo. Lor le-ar fi placut sa ne mutam cu ei, insa noua ne place mult mai mult aici, atat oamenii, cat si zona”, explica ea.

Au descoperit tainele cultivarii pamantului de la localnici

Desi schimbarea a fost una radicala, tinerii sustin ca s-au adaptat cu usurinta vietii de aici. Nu le lipseste agitatia orasului, dar le este dor de prietenii lasati in urma. Partea buna e ca acestia indragesc la fel de mult zona si vin sa ii viziteze ori de cate ori au ocazia.

gradina

In Casva se simt ca acasa, mai ales ca Adi se inrudeste cu aproape tot satul, dupa cum poveste, zambind, Bianca. „Cred ca este foarte important daca vrei sa faci pasul de a te muta la sat, sa o faci intr-un loc unde ii stii deja pe oameni si unde poti gasi sprijin in tot ceea ce vrei sa faci, pentru ca nu-i totuna sa citesti pe internet cand si cum se planteaza o rosie fata de atunci cand cineva iti arata cum se face si te invata despre solul si clima din zona respectiva. Sunt multi factori de care trebuie tinut cont”, considera tanara.

Citeşte continuarea pe fabrikadecase.com

Salutare!

Noi suntem Bianca și Adi, copii urbani, care acum aproape 2 ani s-au mutat din București într-un mic sat din Transilvania, numit Cașva. Este satul în care au crescut, trăit și de care s-au îndrăgostit părintii și bunicii lui Adi. Aici ne simțim ca acasă și vrem sa punem bazele unui priect durabil, în care să fie implicați și localnicii și care poate aduce multe beneficii comunității pe termen lung.

Dorim să începem prin relocarea, recondiționarea și amenajarea unei vechi case de lemn, ce ne-a fost donată de o localnică, casă pe care vrem să o transformăm într-o casă de oaspeți. Pe viitor dorim să salvăm cât mai multe case pe care să le transformăm in spații de cazare, în ateliere pentru meșteșugari și un restaurant.

Ne-am gândit la un astfel de proiect deoarece casele ţărăneşti nu mai sunt consolidate, ci sunt înlocuite de altele din materiale mai ieftine şi mai noi, obiectele specifice zonei sunt depozitate în poduri şi înlocuite cu cele de consum, iar tehnicile tradiţionale de producere a hranei sau ocupaţiile riscă să fie uitate în lipsa oamenilor care să le continue şi să poată trăi de pe urma lor. Experienţa altora ne-a arătat că relaţiile sociale și comunitatea se deteriorează în timp, spaţiul rural se „urbanizează”.

Suntem convinși ca o astfel de inițiative reprezintă îmbinarea ideală între dezvoltarea unei afaceri durabile, eco şi social conștientă, prin utilizarea unor materii prime prietenoase cu mediul, crearea de noi locuri de muncă pentru localnici și o contribuție mică la salvarea patrimoniului rural construit.

Pentru că nu avem resursele necesare demarării acestui proiect, avem nevoie de ajutorul a cat mai multor oameni.
În acest scop am lansat o campanie de crowdfunding în care oferim mai multe recompense pentru ajutorul oferit.
Suntem foarte entuziasmați de acest proiect și sperăm că v-am convins să ne vizitați , să donați sau să duceți vestea despre proiect mai departe.

Mulțumim !

ABOUT2

activities in march

activities

autumn in casva

back garden

casa

castle of Gurghiu

cycling

example traditional architecture_brown house

mesteri

new location

original house plan

our domain

our domain_house simulation

our garden

the house

treking

view towards casva

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.