Au fost aleși câștigătorii „RO SMART în Țara lui Andrei”: 12 proiecte primesc 500.000 de euro din partea OMV Petrom

0

OMV Petrom a desemnat câștigătorii celei de-a doua ediții (2019) a competiției naționale de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei”.

 • Compania acordă finanțări totale de 500.000 de euro pentru inițiative care ajută societatea prin tehnologie și mentorat din partea angajaților OMV Petrom.
 • Cei 12 câștigători au fost aleși dintr-un total de peste 110 de proiecte eligibile, în urma unei evaluări cu două componente: jurizare din partea unui grup de experți (80%) și vot al publicului din comunitatea Țara lui Andrei (20%).
 • Proiectele câștigătoare se încadrează în următoarele domenii: sănătate, educație, mediu și infrastructură.

București, 28 iunie 2019 – OMV Petrom a desemnat câștigătorii competiției „RO SMART în Țara lui Andrei” ediția 2019, prin care 12 proiecte de educație, sănătate, mediu și infrastructură vor avea acces la finanțări totale de 500.000 de euro.

Din cele 110 proiecte eligibile, 12 proiecte au fost declarate câștigătoare și vor fi implementate în decursul unui an. Printre proiectele câștigătoare se numără proiectul Campus Inteligent al Universității Politehnice București care vizează creșterea eficienței energetice în campus și implementarea unor soluții de energie regenerabilă, proiectul My Smart Hospital pentru reducerea timpului de așteptare în spital (spitalul Marghita, jud Bihor), dar și proiectul Smart School al comunei Ciugud – Alba, pentru creșterea interactivității în școli.

Ne bucurăm să putem anunța o nouă contribuție în proiecte care schimbă România. Ne-am propus să finanțăm proiecte care aduc soluții ale viitorului pentru probleme presante astăzi în domenii precum educația, sănătatea și mediul. În cei peste 10 ani de programe de responsabilitate socială OMV Petrom, am văzut că deseori diferența o fac inițiatorii. Astfel că, dincolo de componenta de inovație, obligatorie pentru un astfel de proiect, am pus un mare accent pe motivația oamenilor din spatele inițiativelor. Credem în România iar încrederea vine exact din aceste exemple, cum sunt câștigătorii RO SMART 2019 – oameni care au curajul să fie parte din schimbare. Felicităm toți aplicanții, le mulțumim pentru încredere și le dorim mult succes câștigătorilor, pentru un impact cât mai mare în comunitățile din care provin” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.

Peste 150 proiecte din toată țara au fost înscrise în perioada 02 aprilie – 27 mai, pe site-ul www.taraluiandrei.ro. Dintre acestea, 110 au fost declarate eligibile, 25 au intrat în finală, iar 12 dintre ele primesc finanțări între 30.000 euro și 45.000 euro și mentorat din partea angajaților OMV Petrom.

Procesul de jurizare s-a desfășurat în perioada 5 iunie – 23 iunie: votul publicului a avut o pondere de 20% din punctajul final, iar evaluarea juriului format din 13 experti – 80%. Aceasta este cea de-a doua ediție a competiției de proiecte „RO SMART în Țara lui Andrei”. Prin ediția din 2018, zece proiecte au beneficiat de o finanțare cumulată de 400.000 de euro.

Proiectele câștigătoare sunt:

 1. Harta pentru Drum în viață – Asociația Social Incubator, București

Inițiativa vizează îmbunătățirea accesului pe piața muncii a tinerilor defavorizați, prin crearea unei biblioteci online care va permite accelerarea semnificativă a procesului de descoperire a carierei, combinând tehnologii digitale (web, Machine Learning, digital marketing).

 1. Smart School la Ciugud – Școala viitorului în mediul rural – Primăria Comunei Ciugud, jud. Alba

Proiectul își propune crearea unei platforme interactive care să permită relaționarea elev, profesor, părinte, introducerea manualului electronic și înlocuirea celui clasic, înlocuirea tablei clasice cu o tablă smart interactivă, realizarea unei biblioteci virtuale și sală de lectură virtuală.

 1. Educație la Înălțime – Toader Marius și Robe Adrian în parteneriat cu Fundația Dacica, Comunele Orăștioara de Sus, Boșorod și Beriu din județul Hunedoara

Proiectul va susține elevii din școli izolate din munții Hunedoarei să aibă parte de lecții speciale realizate în direct (istorie, geografie, biologie), cu ajutorul dronelor. Un profesor recunoscut la nivel național va preda chiar din locul care este subiectul lecției. Lecțiile la distanță sunt înregistrate, montate și distribuite online devenind adevărate vehicule de promovare a proiectului.

 1. Dispozitiv experimental pentru evaluarea activităților de recuperare a mâinii – Institutul Național Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie , București

Proiectul oferă un dispozitiv personalizabil care ajută la recuperarea mâinii şi care oferă o determinare precisă, cantitativă a evoluţiei pacientului în activitatea de recuperare. Dispozitivul poate fi folosit la clinică, sub supraveghere medicală sau oferit pacientului pentru exerciţii de recuperare la domiciliu, medicul putând vizualiza de la distantă prin internet dacă şi cum îşi face pacientul exerciţiile.

 1. #mysmarthospital# – Spitalul municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, jud. Bihor.

Soluția constă întrun sistem integrat de tip pagina web și o aplicație software care optimizează timpul de așteptare al pacienților spitalului municipal Dr. Pop Mircea din Marghita.

 1. Green City Lab. Servicii ecosistemice pentru orașe sustenabile – Asociația Parcul Natural Văcărești, București

Green City Lab propune ca prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație, să se realizeze cartarea elementelor naturale din Parcul Natural Văcărești: arbori, suprafețe de apă și biodiversitate acvatică, pajiști. Pe baza informațiilor adunate, vor fi evaluate serviciile ecosistemice oferite de parc. Astfel, proiectul își propune să faciliteze accesul comunităților la informații relevante despre contribuția parcului la calitatea vieții.

 1. CAMPUS INTELIGENT – Universitatea POLITEHNICĂ din București

Își propune să contribuie la îmbunătățirea calității vieții comunității din cadrul Universității Proiectul POLITEHNICA din București. Obiectivul general al proiectului este realizarea unui smart-campus bazat pe producerea energiei din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor ITC performante. Proiectul va realiza un sistem ecologic de alimentare cu energie a clădirii Grădiniței și Școlii UPB prin producerea în cogenerare a energiei electrice și termice cu ajutorul unor panouri solare hibride. De asemenea, se va implementa și un un sistem de stocare a energiei electrice și termice. Se propune îmbunătățirea actului didactic prin implementarea unui sistem interactiv de prezentare a situației energetice a clădirilor monitorizate, de tip laborator in vivo al UPB, în vederea îmbunătățirii accesului la educație în domeniile surselor regenerabile și eficienței energetice a întregii comunități din cadrul UPB.

 1. Kidibot – O nouă speranțăAsociația Startevo, București

Proiectul propune dezvoltarea platformei educaționale Kidibot cu noi functionalități, prin care copiii vor fi impulsionați să citească și să învețe mai mult, prin elemente de gamification și răspunzând la quizuri. Platforma este web și mobile, bazată pe php și MySql, Java, JS, C++, HTML5.

 1. Eu și viitorul meuAsociația Junior Achievement, București

În cadrul proiectului 10.000 de elevi din clasele VII – X din 100 de localități rurale și urbane, preponderent din zone defavorizate vor avea acces la module digitalizate Junior Achievement pentru dezvoltarea abilităților de viață, folosind activități curriculare transversale de educație antreprenorială, financiară și orientare profesională. 10 școli din cadrul proiectului vor beneficia de tehnologie smart classroom.

 1. Platforma 4B – Asociația Let’s Do It, Romania!, București

Proiectul propune îmbunătățirea platformei 4B care furnizează detalii despre cantitatea de deșeuri ce necesită a fi colectată. Astfel, se vor trimite automat către autoritățile responsabile prin email și fax sesizări referitoare la zona în care au fost identificate deșeuri, iar acestea au 30 de zile timp să soluționeze problema.

 1. Digital Therapy for Autism – Asociația Autism Voice, București

Proiectul își propune să îmbunătățească recuperarea și integrarea copiilor cu autism și alte tulburări de dezvoltare prin digitalizarea și transpunerea în realitate virtuală (VR) a terapiei ABA (Applied Behavior Analisys) aplicate acestora. Prin această tehnologie, atât specialiștii în terapie ABA, cât și copiii și familiile acestora nu vor mai avea obstacole în ceea ce privește expunerea la medii, stimuli sau situații sociale noi.

 1. Robotica@home – Asociaţia Centrul de Creaţie Tehnică pentru Tineret, București

Scopul proiectului este dezvoltarea primului curs de Robotică în limba română disponibil online gratuit, care se adresează tuturor celor pasionați sau vor să exploreze domeniul tehnic, indiferent de vârsta, locul sau contextul în care se află. Proiectul își propune abordarea la scară largă a educației STEAM prin deprinderea de noțiuni practice de Robotică, adică Programare, Electronică și Mecanică prin experimentare, folosind tehnologii accesibile publicului larg, care nu necesită investiţii majore din partea beneficiarilor.

Mai multe detalii despre competiția „RO SMART în Țara lui Andrei”„RO SMART în Țara lui Andrei”este competiția națională de proiecte care prin tehnologie și digitalizare pot transforma comunitățile din România în comunitățile viitorului. În prima ediție, din 2018, au fost finanțate 10 proiecte cu o finanțare totală de 400.000 de euro și anul acesta în ediția a doua vor fi finanțate 12 proiecte cu o finanțare totală de 500.000 de euro.

Mai multe detalii, pe www.taraluiandrei.ro/ro-smart

OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013. Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite constituie agenda convenită la nivel global de toate statele pentru dezvoltarea durabilă și adresează domenii precum: educația, schimbările climatice, reducerea săraciei. ODD-urile au fost adoptate, inclusiv de România, ca un model de dezvoltare durabilă până în 2030

Competiția „RO SMART în Țara lui Andrei”este în linie cu obiectivele privind calitatea educației, sănătatea și dezvoltarea unor orașe și comunități sustenabile.

Investiția în educație, sănătate, mediu, în comunități SMART, este un mod de a sprijini prin inovație și tehnologie îmbunătățirea calității vieții, de a contribui la un proces dinamic de transformare a comunităților, de a răspunde mai repede și mai bine provocărilor.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 794 benzinării, la sfârșitul lui 2018, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu 27,8 miliarde de euro plătiți sub formă de taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. Începând cu 2007 compania a alocat mai mult de 62 milioane euro concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltarea comunităților.

Pentru informații suplimentare:

Web: https://www.omvpetrom.com

Social: http://www.facebook.com/PetromRo

http://www.youtube.com/PetromRomania

http://www.linkedin.com/company/petrom/

http://www.instagram.com/omvpetrom/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.