Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Au colectat 750 kg de deșeuri de baterii

0

7.000 de micuți au colectat 750 kg de deșeuri de baterii în cea de-a doua ediție a proiectului „Și cei mici fac fapte mari!”

004

Cea de-a doua ediţie a campaniei de educaţie ecologică ,,Şi cei mici fac fapte mari!”, organizată de ECOTIC BAT în perioada 5 mai – 13 iunie 2014, s-a încheiat cu rezultate ce au depașit așteptările organizatorilor: peste 150 de grădinițe înscrise, 750 kg de deșeuri de baterii și acumulatori portabili (DBA) colectate, iar un număr de peste 7.000 de preșcolari au beneficiat de ore eco-educative. O premieră în acest tip de demers ecologic a fost crearea primei animații destinată copiilor ce explică pe ințelesul acestora motivele pentru care este bine și corect să colectăm selectiv deșeurile de baterii și acumulatori portabili.

ECOTIC BAT a hotârat să organizeze campania în urma identificării nevoii desfăşurării orelor educative privind colectarea selectivă în general şi colectarea deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili (DBA) în particular, în grădiniţele din România. După o primă ediție a acestui proiect demarată în ultimul trimestru al anului 2013 la nivelul grădinițelor din București, unde au participat 12 grădinițe, colectând 134 kg de astfel de deșeuri, decizia de continuare a implementării acestui demers a fost una firească, din perspectiva sustenabilității.  Reacția cadrelor didactice participante în proiect, dar și a micuților a confirmat așteptările: educarea copiilor în domeniul ecologiei este necesară pentru un mediu mai curat și mai bine protejat.

Pentru  a susține orele de eco educație, ECOTIC BAT a oferit celor peste 150 de grădiniţe, broşuri special create pentru copii, prin intermediul cărora micuții să poată asimila foarte ușor informațiile legate de colectarea selectivă a DBA. În același timp, au fost distribuite și pliante în care au fost explicate părinților beneficiile colectării selective a DBA dar şi a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

ECOTIC BAT a pus gratuit la dispoziția tuturor grădinițelor implicate în proiect, recipiente destinate colectării selective DBA. În urma cantităților de baterii și acumulatori portabili uzați colectați, organizatorii au putut face un clasament al celor mai implicate grădinițe. Astfel, primele trei grădiniţe care au colectat cele mai mari cantități DBA (Kg), vor fi premiate cu bilete la un teatru de păpuşi oferite copiilor şi cadrelor didactice care îi vor însoţi.

Gradinițele câștigătoare sunt:

–         Grădința „Surorile Providentei” din Iași, colectând 47 kg DBA

–         Grădința „Kidsgreencenter” din Timisoara, colectând 24,7 kg DBA

–         Grădința ,,Paradisul Copiilor” din București, colectând 20 kg DBA

„Copiii din Grădinița P.P. Surorile Providenței Iași au participat cu mare interes la proiectul „Și cei mici fac fapte mari!”. Toate cadrele didactice au derulat activități de educație ecologică atractive ce au stimulat interesul și dorința de implicare a copiilor dar și a părinților acestora. Toți am conștientizat gravitatea acțiunilor unor persoane care decid să arunce deșeurile de baterii și acumulatori la coșul de gunoi dovedind astfel iresponsabilitate față de sine, apoapele dar și urmașii acestui pământ. Copiii au fost foarte încântați să înceapă ziua trecând pe la căsuța ECOTIC BAT aflată în holul Grădiniței lăsând acolo una sau mai multe baterii, convinși că astfel au contribuit la salvarea unui colț din natură. Acest proiect, prin activitățile sale, a sădit în sufletele copiilor atitudine pozitivă față de mediul înconjurător, dorință de implicare și respect față de sine dar și de ceilalți.” – a declarat Stoica Gabriela Lăcrămioara, Director didactic în cadrul acestei instituții.

„Atât noi, educatorii, cât și copii din gradiniță vă mulțumim căci ne-ați oferit oportunitatea de aduce educația ecologică mai aproape de fiecare din noi.” – a declarat Aura Mihai, educator în cadrul Grădiniței Paradisul Copiilor.

Despre ECOTIC BAT:

ECOTIC BAT este o organizație înființată de Asociația ECOTIC, la exprimarea voinței producătorilor EEE afiliați, în vederea îndeplinirii responsabilităților de colectare și reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili și industriali. ECOTIC BAT utilizează experiența și expertiza organizației ECOTIC pentru a dezvolta o infrastructură de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili. Acest fapt facilitează realizarea țintelor pentru producătorii afiliați și în același timp, asigură derularea operațiunilor de tratare, reciclare și eliminare a acestor deșeuri într-o manieră care să nu afecteze negativ mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. ECOTIC BAT a colectat 59 tone DBA în 2013 prin cele peste 1.400 puncte de colectare înființate la nivelul țării, rata anuală fiind de 25%. Mai multe detalii găsiți pe  www.ecotic.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.